Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Dohoda o brexitu může udržet Brity v celní unii, Mayová má podporu ministrů

  15:14aktualizováno  21:50
Premiérka Theresa Mayová oznámila, že má podporu ministrů své vlády pro „rozvodovou dohodu“, kterou v úterý uzavřeli vyjednavači Bruselu a Londýna. Dohoda podle tisku zahrnuje setrvání Londýna v celní unii. Podle Mayové je "tou nejlepší, jaké bylo možné dosáhnout".
Britská premiérka Theresa Mayová ve středu večer oznámila, že podporu svých...

Britská premiérka Theresa Mayová ve středu večer oznámila, že podporu svých ministrů pro předběžnou dohodu o brexitu. (14. listopadu 2018) | foto: ČTK

Britská vláda o předběžné dohodě o brexitu jednala více než pět hodin.  „Kolektivním rozhodnutím kabinetu bylo, že vláda má podpořit návrh dohody o odchodu (Británie z EU),“ uvedla Mayová před svým sídlem v Downing Street 10. 

Přijetí dohody s Evropskou unií je podle Mayové „v národním zájmu“ a obsah připravené dohody splňuje „slib referenda“ z června 2016, ve kterém si Britové odhlasovali odchod z evropského bloku. „Toto rozhodnutí chrání pracovní místa a unii,“ uvedla dále Mayová s odkazem na unii čtyř zemí Spojeného království: Anglie, Walesu, Skotska a Severního Irska.

V krátkém projevu dala premiérka jasně najevo, že existovaly jen dvě alternativy: „Vybudovat budoucnost pro naši zemi nebo se vrátit na začátek a nesplnit slib referenda.“

„Pevně věřím, hlavou i srdcem, že toto rozhodnutí je v nejlepším zájmu celého Spojeného království,“ zakončila proslov ministerská předsedkyně.

Po projevu britské premiérky zveřejnila Evropská komise dojednaný návrh o breitu, text má 585 stran (celý text v angličtině je v tomto pdf dokumentu).

Dojednaný návrh dohody o brexitu je klíčovým krokem na cestě k odchodu Británie z Evropské unie, řekl poté hlavní brexitový vyjednavač EU Michel Barnier.

Předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker se domnívá, že v jednáních o brexitu bylo dosaženo dostatečného pokroku, aby mohly být dokončeny.

Británie prožívá znepokojivé časy, říká lídryně unionistů

Mayová měla ještě ve středu schůzku s Arlene Fosterovou, šéfkou Severoirské unionistické strany (DUP), o jejíž podporu se v parlamentu konzervativní vláda opírá. Před odletem Fosterová televizi Sky News řekla, že Británie prožívá znepokojivé časy a že její strana nemůže přijmout zavedení odlišných pravidel v Severním Irsku od těch ve zbytku Británie. 

Mayová v otázce Irska ustupuje, imigranty z EU připraví o výhody

Britská premiérka Theresa Mayová se vrací do svého sídla v Downing Street 10 v Londýně. (21. září 2018)

Právě takové vyústění by ovšem podle informací médií o předběžné dohodě přinesla aktuální podoba „pojistky“ pro zachování volného režimu na severoirské hranici. 

Konzervativní poslanci prosazující co nejvýraznější odluku od unijních struktur označují návrh „rozvodové dohody“ za zradu a kapitulaci před EU. „Poprvé za tisíc let nebude moci tohle místo, tenhle parlament, promlouvat do zákonů, které vládnou této zemi,“ řekl exministr zahraničí Boris Johnson.

Místopředseda Evropské výzkumné skupiny (ERG), která sdružuje zastánce důsledného rozchodu Británie s EU, zase prohlásil, že současná podoba brexitu nemá v parlamentu absolutně žádnou šanci na úspěch.

Británie zůstane v celní unii

Informace o dohodě začaly prosakovat do médií. Podle britského tisku bylo dojednáno, že „pojistka“ zabraňující vzniku hranice mezi Irskem a Severním Irskem by ponechala v evropské celní unii celou Británii. Deník Financial Times (FT) píše, že cena, kterou žádá Brusel za tento ústupek, je vysoká.  

VIDEO: Brexit zajistíme, žádné druhé referendum nebude, řekla Mayová (14. listopadu 2018):

Záložní plán pro zachování volného pohybu osob a zboží přes irskou hranici by nabral účinnost po přechodném období a to v případě, že by během něj Británie a EU nenašly lepší řešení dosahující stejného výsledku.

Podoba pojistky byla v poslední fázi vyjednávání hlavní překážkou, protože původní plán EU by vedl k nastolení rozdílných pravidel v Severním Irsku a zbytku Spojeného království.

Reportér televize ITV Robert Peston však s odkazem na své zdroje uvádí, že ani při novém řešení by neplatily pro celou Británii zcela stejné podmínky.  Aktuální podoba severoirské pojistky je podle něj v Bruselu označovaná jako „bazén“, přičemž Severní Irsko by skončilo v hlubokém konci a zbytek Británie v mělkém. 

Britská premiérka Mayová prý padne do Vánoc, labouristé chtějí potopit brexit

Britská premiérka Theresa Mayová na konferenci Konzervativní strany (30. září...

Jak Peston, tak FT tvrdí, že Británie by setrvala v unijní bezcelní zóně, avšak Severní Irsko by navíc nadále podléhalo pravidlům jednotného trhu EU.

Proti rámcové dohodě proto už nyní vystupují zástupci DUP. Strana požaduje, aby i po brexitu bylo Severní Irsko se zbytkem Británie regulačně „sladěné“. „Z toho, co jsme viděli a slyšeli, nemáme dojem, že je to nejlepší možná dohoda,“ řekl ve středu stanici BBC Radio 4 šéf poslaneckého klubu DUP Jeffrey Donaldson.

Dalším potenciálním problémem pro plán Mayové jsou významné požadavky zanesené do návrhu severoirské pojistky výměnou za ponechání Londýna v celní unii. Britská premiérka podle médií ve světle těchto nepříjemných kompromisů bude zdůrazňovat, že opatření je pouze záložním plánem, na jehož uplatnění nemusí nikdy dojít. 

Podle Pestona však „nikdo, možná s výjimkou premiérky, neočekává“, že se během přechodného období do prosince 2020 objeví lepší řešení. „Naopak, většina unijních politiků očekává, že pojistka bude realitou našich obchodních vztahů po mnoho let,“ napsal politický editor ITV.

Podle FT aktuální dohoda neumožňuje Londýnu jednostranně působení záložního režimu ukončit. Zastánci tvrdšího brexitu v britské vládě a v Konzervativní straně jistě nebudou nadšeni ani z hrozící povinnosti dodržovat po přechodném období pravidla EU o konkurenci, státních dotacích nebo o ochraně životního prostředí. 

FT uvádí, že mnoho členských zemí EU bylo překvapeno zahrnutím celní unie do „rozvodové dohody“ s Británií a volalo tak po zárukách, které zajistí po brexitu „rovné hrací pole“. „S tímto na paměti přidal (hlavní unijní vyjednavač Michel) Barnier do návrhu dokumentu možná nejpřísnější omezení uvalená na některou ze zemí mimo jednotný trh,“ napsal FT.

Autoři: ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Z uprchlíka agentem. Šapošnikov sehrál při výbuchu ve Vrběticích klíčovou roli

9. května 2024

Premium Jakou roli hrál ve výbuchu muničního skladu ve Vrběticích bývalý ruský voják Nikolaj Šapošnikov? O...

Rusko bombarduje civilní cíle a chlubí se tím. Nechutné, říkají Ukrajinci

9. května 2024

Premium Záporoží (od zpravodajů iDNES.cz) Areál stavební firmy v Záporoží nacházející se jen dva kilometry od centra města zasáhla raketa...

Severní Makedonie zvolila novou prezidentku. Předchůdce uznal porážku

8. května 2024  22:19,  aktualizováno  22:35

Severomakedonský prezident Stevo Pendarovski uznal porážku ve středečním druhém kole prezidentských...

Izrael otevřel přechod Kerem Šalom, pomoc se k civilistům přesto nedostává

8. května 2024  9:48,  aktualizováno  21:28

Do Pásma Gazy ve středu přes klíčové hraniční přechody na jihu oblasti nepřicházela žádná...

Jak předejít syndromu náhlého úmrtí kojence?
Jak předejít syndromu náhlého úmrtí kojence?

Syndrom náhlého úmrtí kojence (SIDS – sudden infant death syndrome) je doslova noční můrou všech rodičů. V současné době lze tomuto zbytečnému...

V 59 letech zemřela herečka Simona Postlerová, ještě v sobotu zkoušela

Zemřela divadelní a filmová herečka Simona Postlerová, bylo jí 59 let. Zprávu o úmrtí potvrdil nadační fond Dvojka...

Titěrné sukně i míčky na podpatcích. Zendaya vzkřísila trend tenniscore

S nadsázkou bychom mohli říct, že největší tenisovou událostí tohoto roku je premiéra snímku Rivalové. Aspoň co se módy...

Zpěvačka Tereza Kerndlová měla autonehodu. Poslala vzkaz ze záchranky

Tereza Kerndlová (37) a její manžel René Mayer (53) měli v úterý ráno autonehodu. Na mokré vozovce do nich zezadu...

První světová válka zničila část Francie natolik, že tu stále řádí smrt

Řídkým rozvolněným lesem pokrytá pahorkatina u francouzského Soissons, Compiégne, Lens či Cambrai přirozeně svádí k...

Kamion před nehodou vůbec nebrzdil, moderní tahač by tragédii zabránil

Policie obvinila řidiče za smrtelnou nehodu na D1. Litevský kamioňák narazil do osobního auta a natlačil ho na tahač s...