Naše přátelství je nenahraditelné. Karel III. promluvil před francouzským Senátem

  • 3
Král Karel III. se ve čtvrtek stal prvním britským monarchou, který pronesl projev ve francouzském Senátu. Promluvil o nenahraditelném přátelství obou zemí na úrovni vlád i obyčejných lidí nebo partnerství ve sportu a umění. Koncem řeči vyzval senátory ke spolupráci na nové dohodě mezi Británií a Francií, která bude „neodkladně“ reagovat na stav klimatu a biodiverzity ve světě.

„Jsou to lidé, kteří jsou tou skutečnou hybnou silou v našem vztahu. Naše přátelství a vřelost stojí na každém novém propojení mezi námi, na nově nalezené radosti v kultuře toho druhého, na milionech návštěvníků, kteří proudí mezi našimi zeměmi,“ pronesl Karel III. v Lucemburském paláci před 348člennou horní komorou francouzského parlamentu.

Král také připomněl, že Francie a Británie společně podporují Ukrajinu v obraně proti už rok a půl trvající ruské invazi. „Stejně, jako se společně stavíme proti vojenské agresi, musíme chránit svět před tou největší existenciální hrozbou ze všech – globálním oteplováním, změnou klimatu a katastrofickým ničením přírody,“ řekl.

Věčný oheň, politika a banket s hvězdami. Karel III. konečně přijel do Francie

Britského krále uvedli krátkými proslovy předsedkyně Národního shromáždění Yaël Braunová-Pivetová a předseda Senátu Gérard Larcher. Larcher příležitost projevu britského krále označil za „výjimečnou“, stejně jako později Karel III. připomněl partnerství Francie a Británie ve 20. století a dodal, že „osud Spojeného království je velmi úzce provázaný s Evropou, na tom brexit nic nezměnil“.

V závěru své řeči britský král zdůraznil, že „v jádru všech společných snah“ obou zemí musí být mladí lidé a připomněl kulturní historii, kterou obě země sdílejí. „Naši umělci ze sebe stále navzájem čerpají inspiraci. Od nezapomenutelných vyobrazení londýnské mlhy Claudea Moneta po současné digitální malby proměňující se krajiny v Normandii Davida Hockneyho,“ řekl Karel III.

Radši nejezděte, volal Macron. Stávky odložily příjezd Karla III. do Francie

Karel III. je ve Francii s chotí Camillou do pátku na třídenní návštěvě. S francouzským prezidentem Emmanuelem Macronem se již setkal, další neformální setkání v Elysejském paláci je však naplánované i na čtvrtek po návštěvě katedrály Notre-Dame a vládního kulatého stolu k financování ochrany klimatu a biodiverzitě.

,

Video