Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Británie tvrdě omezí veškerou migraci. S Rwandou má novou smlouvu o deportacích

  16:49
Velká Británie v úterý podepsala s Rwandou novou smlouvu o deportaci migrantů. Týká se žadatelů o azyl, kteří se na britské ostrovy dostanou nelegální cestou přes Lamanšský průliv. Ministr vnitra James Cleverly smlouvu se šéfem rwandské diplomacie Vincentem Birutou podepsal necelé tři týdny poté, co britský nejvyšší soud označil předchozí plán na deportaci migrantů do Rwandy za nezákonný. Británie hodlá omezit i legální migraci.
Britský ministr vnitra James Cleverly a rwandský ministr zahraničních věcí...

Britský ministr vnitra James Cleverly a rwandský ministr zahraničních věcí Vincent Biruta na bilaterálním setkání po podpisu nové smlouvy v Kigali (5. prosince 2023) | foto: Reuters

„Pokud tyto problémy nebudeme řešit, zvítězí pašeráci lidí, obchodníci s otroky, kriminální gangy a extrémní hlasy, které vždy zneužívají lidských těžkostí a bídy,“ řekl Cleverly.

Rwandský ministr Biruta zahraničí uvedl, že obě země „dělají správnou věc“ a že jejich kroky pomáhají při řešení světové migrace. Je podle něj „neužitečné“, když lidé nabízejí jen kritiku namísto řešení takových problémů.

První let s žadateli o azyl z Británie do Rwandy měl původně odletět už loni v červnu. Jeho start však zastavilo rozhodnutí Evropského soudu pro lidská práva, a to ve chvíli, kdy už letadlo čekalo na ranveji.

Britské vlády včetně té současné v čele s Rishim Sunakem se od té doby u soudu přely o to, aby opatření mohly zrealizovat. Především u pravicové části vládní Konzervativní strany měl plán značnou podporu.

Letos v listopadu pak nejvyšší soud v Londýně definitivně a jednomyslně rozhodl, že plán na deportace do Rwandy není v souladu se zákonem.

Britský soud zatrhl deportace migrantů do Rwandy. Není bezpečná, rozhodl

Předseda soudu Robert Reed uvedl, že „vláda jednala v dobré víře“, existovaly však podle něj důvodné obavy ohledně zacházení s žadateli o azyl ve Rwandě. Migrantům podle něj reálně hrozilo, že africká země nedokáže jejich žádosti o azyl řádně zpracovat a že je vykáže do zemí jejich původu i v případě, že by to pro ně bylo nebezpečné. To by znamenalo porušení mezinárodních principů azylové ochrany.

Peníze jsme Rwandě nenabídli, tvrdí ministr

Nová smlouva podle Cleverlyho obsahuje mechanismy, které budou bránit vypovězení migrantů do země jejich původu. Na deportace a dodržování smlouvy by měla dohlížet nezávislá pozorovací komise a přímo ve Rwandě vznikne nový úřad, který posílí tamní azylový systém.

Na dotaz ohledně částky, kterou Británie Rwandě vyplatila, Cleverly odpověděl, že žádná částka nebyla na stole. „Financování týkající se této smlouvy pokrývá pouze výdaje, které by Rwanda mohla mít (v souvislosti s přijímáním azylantů). Rwanda o žádné peníze nepožádala ani jsme žádné nenabídli,“ dodal britský ministr.

Británie přemísťuje migranty do plovoucí ubytovny, ve hře je i odlehlý Atlantik

BBC pod zárukou anonymity hovořila se rwandským politickým analytikem, který uvedl, že v zemi se ohledně přijetí britských návrhů nevedla žádná rozsáhlejší debata.

„Není jasné vysvětlení pro to, proč naše vláda chce prostě podepsat všechno, co Británie navrhne. Mám podezření, že je v tom víc než řešení globální migrační krize, o kterém nám říkají,“ uvedl nejmenovaný analytik. „Jistě, Británie financuje rozvojové projekty ve Rwandě... ale tahle smlouva dělá dojem, že Rwanda v jejím znění neměla žádné slovo,“ dodal.

Británie chce omezit i legální migraci

Cleverly v pondělí uvedl, že britská vláda hodlá výrazně omezit nelegální i legální migraci. Slíbil pokles o 300 tisíc příchodů ročně.

Čistá migrace do Británie, tedy počet odchodů odečtený od počtů příchodů, byla loni rekordní. V zemi migrací přibylo 745 tisíc lidí. Vláda chce zpřísnit vízové podmínky i pro kvalifikované zahraniční pracovníky, jimž budou muset firmy vyplácet zhruba o třetinu vyšší mzdy než dosud. Nová omezení se budou týkat i zdravotníků a zahraničních studentů.

Pokud v současnosti chtějí britské firmy zaměstnat kvalifikované zahraniční pracovníky, musí jim vyplácet nejméně 26 tisíc liber (740 tisíc korun) ročně. Od jara příštího roku to podle Cleverlyho bude muset být 38 700 liber (1,1 milionu korun) ročně, tedy zhruba o třetinu více.

Británie netáhne. Po brexitu vysychá přiliv pracovní síly ze zbytku Evropy

Podle Cleverlyho navýšení této minimální částky zamezí tlaku na snižování mezd britských pracovníků, uvedla agentura Reuters.

Výjimku z nových pravidel budou mít zdravotníci, kterých je v Británii akutní nedostatek. Také na ně se ale bude vztahovat pravidlo, že si do země mohou přivést jen tolik blízkých, kolik dokáží uživit.

Vláda také aktualizuje seznam profesí, které jsou v Británii obzvlášť žádané a nedostatkové, a zruší pravidlo, že cizinci mohou za výkon těchto profesí dostávat o 20 procent nižší mzdy než Britové.

Změny dopadnou i na zahraniční studenty. Dosud je mohli doprovázet rodinní příslušníci, ale nově si své blízké budou moci přivézt s sebou jen doktorandi.

Migrační realita. Vrácení zločince stálo Británii osm let soudů a milion liber

„Migrace do této země je příliš vysoká a musí se snížit, a proto dnes přijímáme razantnější opatření než kterákoli jiná vláda před námi,“ řekl Cleverly zákonodárcům. „Celkově tento balíček a naše snížení počtu osob závislých na studentech bude znamenat, že do Spojeného království v příštích letech přijede přibližně o 300 tisíc osob méně než v loňském roce,“ uvedl Cleverly.

Cleverly resort vnitra převzal v polovině listopadu poté, co premiér Rishi Sunak odvolal Suellu Bravermanovou kvůli její kritice na adresu policie. Cleverly byl předtím ministrem zahraničí.

Autoři: ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Srážku dvou vrtulníků v Malajsii nikdo nepřežil

  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Rusko útočilo na zařízení, která zajišťují dodávky plynu do EU, řekl Zelenskyj

27. dubna 2024  20:14,  aktualizováno  20:33

Sledujeme online Sobotní vzdušný útok ruských sil na energetickou infrastrukturu Ukrajiny cílil na plynárenská...

Hamás zveřejnil video Američana a Izraelce unesených v říjnu loňského roku

27. dubna 2024  19:18,  aktualizováno  20:04

Palestinské hnutí Hamás v sobotu zveřejnilo video zachycující dva z rukojmích, které uneslo při...

Povolení stavby do měsíce a online. Úředníci v obavách, mezi stavaři skepse

27. dubna 2024

Premium Místo obíhání stavebních úřadů a shánění razítek k povolení stavby nebo rekonstrukce bude lidem...

Bizarní logistický hlavolam. Trump by šel do vězení i s prezidentskou ochrankou

27. dubna 2024  19:55

Americká tajná služba má na starosti ochranu prezidenta, ať už je zrovna v Oválné pracovně, nebo...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...