Soud poslal na doživotí za mříže čtrnáctiletého chlapce, jenž osnoval popravu...

Soud poslal na doživotí za mříže čtrnáctiletého chlapce, jenž osnoval popravu australského strážníka. (24. dubna 2015) | foto: Profimedia.cz

Britský teenager chtěl stít policistu, místo na doživotí míří na svobodu

  • 175
Nejmladší terorista Británie, kterého soud v roce 2015 poslal na doživotí za mříže kvůli spiknutí s cílem popravit při oslavách státního svátku australského policistu, se může vrátit na svobodu. Začátkem týdne o tom rozhodla britská Komise pro podmíněné propuštění. Podle ní se mladík, jenž popravou vyhrožoval také svým učitelům, napravil.

Dnes dvacetiletému muži z města Blackburn v hrabství Lancashire bylo čtrnáct let, když začal v australském Melbourne plánovat útok na policistu. Ten chtěl uskutečnit v den svátku na počest veteránů. Kvůli jeho nezletilosti v době činu o něm britská média píší pouze jako o RXG.

Teenagerovi se podařilo pro svůj plán získat spiklence, tehdy osmnáctiletého Sevedeta Besima. Jejich cílem bylo uříznout při oslavách hlavu některému z přítomných strážníků, a to co před největším davem přihlížejících.

Policii se podařilo jejich záměr včas odhalit a zmařit. Oba mladíci byli zatčeni. Později téhož roku soud v Británii poslal RXG za podněcování k terorismu v zámoří na doživotí do vězení.

Komise pro podmíněné propuštění pro Anglii a Wales v pondělí rozhodla, že mladík může zamířit opět na svobodu. „Po zvážení všech okolností jeho trestného činu, pokroku dosaženého ve vazbě a předložených důkazů byla porota přesvědčena, že RXG je vhodný k propuštění,“ uvedla.

Velmi nebezpečný džihádista. Útočník z Londýna byl ve vězení za terorismus

RXG se podařilo přesvědčit Besima, že je mnohem starší a má za sebou historii islámského radikalismu. Dvojice si o útoku podle CNN psala v několika tisících zprávách prostřednictvím aplikace šifrující komunikaci.

Policie se jejich plánu dostala na stopu poté, co RXG pohrozil popravením učitelům na své škole v severní Anglii. Odborníci na boj proti terorismu poté začali procházet jeho komunikaci a podařilo se jim prolomit šifrovací kód v teenagerově mobilním telefonu.

Británie poté dala echo australské straně, která zadržela Besima v Melbourne. Soud ho poté v roce 2016 poslal do vězení na sedm a půl let.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video