Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

VIDEO: Jako Darth Vader. Putin na summitu BRICS mluvil změněným hlasem

  13:26
Ruský prezident Vladimir Putin překvapil účastníky summitu skupiny sdružující největší rozvíjející se ekonomiky BRICS, když na ně ve své předpřipravené řeči promluvil odlišným hlasem, než jakým obvykle mluví. Na oficiálních stránkách Kremlu přitom ve videu mluví normálně. Není jasné, čím byl podivuhodný incident způsoben.

Putinův hlas na videu zveřejněném ruskými prokremelskými médii je mnohem hlubší, než je obvyklé. Na sociálních sítích ruský prezident čelí posměchu, že konečně zní jako pravý záporák s hlasem vzbuzujícím respekt.

Není jisté, zda změněný hlas byl výsledkem technické závady. Kreml se k věci nevyjádřil, na jeho oficiálních stránkách je video s Putinovým normálním hlasem.

Marina Ovsjannikovová, bývalá novinářka ruské propagandistické stanice První kanál, která kvůli kritice války uprchla ze země a nyní žije ve Francii, se domnívá, že hlas pravděpodobně patří režisérovi nebo editorovi Putinova osobního filmového týmu, který prováděl to, co se v televizním slangu nazývá vysílání pracovní verze. Produkce tím obvykle měří trvání videa.

Putin podle očekávání chyběl mezi lídry pětice členských zemí (Rusko, Čína, Indie, Brazílie, Jihoafrická republika). Hostitelská země, Jihoafrická republika, patří mezi více než 120 států, které mají povinnost zadržet po vstupu na své území každého, na koho Mezinárodní trestní soud (ICC) vydal mezinárodní zatykač. ICC vydal na Putina mezinárodní zatykač s souvislosti s deportacemi ukrajinských dětí do Ruska.

Šéf Kremlu, kterého na akci zastupuje šéf ruské diplomacie Sergej Lavrov, tudíž promluvil aspoň skrze přednahrané video. Uvedl, že ruské akce na Ukrajině „jsou motivovány pouze snahou zastavit vyhlazovací válku, kterou rozpoutal Západ“. Dodal, že BRICS cílí na naplnění aspirací „globální většiny“. Členové BRICS nyní představují více než 40 procent světové populace.

Izolovaný Putin

Putin v projevu zopakoval svá dřívější tvrzení, že za nedostatek obilí a jeho zvýšené ceny mohou západní sankce proti Rusku. Podle Západu a Ukrajiny ale odpovědnost leží na rozhodnutí Moskvy zaútočit na Ukrajinu, blokovat její přístavy, ničit ukrajinské zásoby obilí a odstoupit od černomořské dohody o jeho vývozu.

Západní média si všímají, se Putinovi nedařilo získat na summitu mezinárodní podporu. Jihoafrický prezident Cyril Ramaphosa jej vyzval k návratu k dohodě o vývozu obilí i k navrácení unesených ukrajinských dětí. Jasné popíchnutí šéfa Kremlu, všímá si list The New York Times.

Západ nás štve. BRICS se rozšiřuje, aby změnil mocenskou mapu světa

Zatímco Putin se snažil vykreslit BRICS jako protiváhu Západu, jiní účastníci byli uměřenější. „Nechceme být protiváhou G7, G20 či Spojených států. Chceme se jen organizovat,“ řekl brazilský prezident Luiz Inácio Lula da Silva. Zájem podle médií nemá ani Indie, která vzhledem k napjatým vztahům s Čínou nechce s BRISCU učinit příliš instituci pro prosazování pekingského vlivu.

I čínský prezident Si Ťin-pching řekl, že cílem skupiny není „zaujímat strany, ani vytvářet konfrontaci bloků“. V jeho projevu, který četl v zastoupení čínský ministr obchodu Wang Wen-tchao, se nicméně vymezoval vůči státům prosazujícím hegemonii s jasnou narážkou na USA.

Sám čínský prezident zahajovací obchodní fóru v hlavním místě konání summitu nedorazil, když v JAR osobně je. Není jisté proč. Podle listu Odkaz se spekuluje o nemoci.

Poradce Bílého domu Jake Sullivan uvedl, že Washington BRICS nevnímá jako geopolitického soupeře a země bloku označil za „rozmanitou skupinu s různými názory na klíčová témata“.

Zájem o členství ve skupině podle jihoafrických představitelů projevilo na 40 zemí z Asie, Afriky či Latinské Ameriky. Zhruba polovina z nich podala i oficiální žádost. Seznam států, které se ucházejí o členství, blok nezveřejnil. Svůj zájem ale potvrdily například Írán, Venezuela, Etiopie, Alžírsko či Kuba. Mnohé z nich vidí v BRICS právě alternativu vůči zavedeným mezinárodním organizacím, v nichž podle jejich názoru dominují státy Západu.

Autor:

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

  • Nejčtenější

Královna fetiše rozdráždila Ameriku. Její fotografce se klaní i feministky

22. května 2024

Seriál „Nejkrásnější fotografka“ či „nejlepší pin-up fotografka na světě“. Taková čestná přízviska si...

„Krok ke třetí světové.“ Ukrajinci zasáhli klíčovou ruskou radarovou stanici

25. května 2024  12:55

Ukrajinská armáda zřejmě tento týden zasáhla významnou ruskou radarovou stanici, která je součástí...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Turek: Z Nerudové mi bývá špatně, o hlasy komoušů a progresivistů nestojím

24. května 2024

Bývalý automobilový závodník a lídr Přísahy s Motoristy Filip Turek patří mezi černé koně...

Česko explodovalo zlatou hokejovou radostí, fanoušci v Praze kolabovali

26. května 2024  11:40,  aktualizováno  23:29

Česko v neděli zažilo hokejový svátek. Fanoušci vyrazili sledovat finále mistrovství světa na...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Pavel se zranil na motorce. V nemocnici na pozorování zůstane několik dní

23. května 2024  20:03,  aktualizováno  22:32

Prezident Petr Pavel se zranil při jízdě na motorce. Zranění nejsou vážná, ale vyžádají si...

Letouny F-16 budou v létě, doufá Šmyhal. Fiala jedná s lídry o pomoci Ukrajině

28. května 2024  8:40,  aktualizováno  19:32

První desítky tisíc kusů munice ráže 155 mm dorazí na Ukrajinu v červnu, řekl před jednáním lídrů...

Vrátíme věk odchodu do důchodu, přes 65 let nejede vlak, řekl Babiš

28. května 2024  5:59,  aktualizováno  19:30

Přímý přenos Důchodovou reformu podle představ současné vlády Petra Fialy začali na mimořádné schůzi schvalovat...

Silné bouřky udeřily hlavně na východě, řidiče v autě uvěznil strom

28. května 2024  15:59,  aktualizováno  19:20

V úterý odpoledne se od Svitavska po Náchodsko vytvořil pás velmi silných bouřek, ty se ještě...

Papež se omluvil za urážku homosexuálů. Máme místo pro každého, vzkázal

28. května 2024  18:54

Papež František se v úterý omluvil za hanlivý výraz, kterým před týdnem označil homosexuály. Úřad...

Párkům odzvonilo. Podnikatel lije do rohlíků svíčkovou a dobývá benzinky

Na pracovních cestách se podnikatel v gastronomii Lukáš Nádvorník přejedl párků v rohlíku. Napadlo ho, že by do pečiva...

Herec Lukáš Vaculík se oženil, dívčí idol 80. let si vzal ředitelku z Primy

Lukáš Vaculík (61) se tajně oženil. Vzal si výrobní ředitelku a producentku FTV Prima Luciu Kršákovou (46). Herec a...

Milan Hein odhalil neshody mezi Simonou Postlerovou a její matkou

Smrt herečky Simony Postlerové (†59) byla ranou pro celou její rodinu. Na parte ale chybělo jméno hereččiny matky Jany...

Hoši, nádhera, děkují celebrity za hokejové zlato. Pokáč baví vítěze písničkou

Česká hokejová reprezentace získala po čtrnácti letech zlato na mistrovství světa. Obrovský úspěch nadchl nejen...

Zavřela jsem vagínu a už neotevřu. Když ženy žijí bez sexu a nechybí jim

Premium Stále častěji se můžeme dočíst, že lidstvo se nevěnuje své základní, přirozené potřebě – sexu. Nastupující generace...