Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Rusko našlo cestu, jak obejít sankce a udržet svá západní letadla ve vzduchu

  17:01
Airbus společnosti Ural Airlines přistál v ruském Jekatěrinburgu loni 14. listopadu. Poté zůstal stát na letištní ploše. O tři dny později dorazil náhradní díl důležitý pro navigační systémy v deklarované hodnotě přes čtvrt milionu dolarů, který vyrobila americká společnost Northrop Grumman.

Airbus A321-200 ruského dopravce Ural Airlines vzlétá z letiště ve španělském městě Palma de Mallorca (29. července 2018) | foto: Paul HannaReuters

O týden později dorazil do letadla náhradní díl v hodnotě přesahující 1,5 milionu dolarů. A320 vzlétl do Moskvy a od té doby podle údajů o sledování letu pilně převáží cestující po Rusku a Střední Asii. „Kde jsme sehnali náhradní díly? To vám rozhodně neřeknu. Jsou to zbytečné informace,“ prohlásil zástupce generálního ředitele společnosti Ural Airlines Kirill Skuratov.

Přes západní sankce, které mají ruským dopravcům zabránit v nákupu dílů pro jejich letadla Airbus a Boeing, dovezla společnost Ural Airlines od začátku invaze více než dvacet amerických zařízení, které byly vyrobeny v USA, vyplývá z ruských celních záznamů analyzovaných agenturou Reuters.

Hlavní zjištění? Od loňského května, kdy začala platit většina amerických a evropských obchodních omezení a zákazů vývozu kvůli válce na Ukrajině, do konce letošního června se ruské aerolinky dostaly k letadlovým dílům v celkové hodnotě nejméně 1,2 miliardy dolarů. Tato suma zahrnuje pouze zásilky určené přímo pro ruské letecké společnosti nebo jejich údržbářské jednotky, a nikoliv letadlové díly dodávané jiným společnostem v Rusku, a tudíž podhodnocená, podotýká analýza Reuters.

Aeroflot a spol. mají nedostatek dílů. Kvůli sankcím rozebírají jiná letadla

Vybavení se pohybovalo od nezbytných položek potřebných k udržení letové způsobilosti, jako jsou přístroje Northrop Grumman (tlakové ventily v kabině, displeje v kokpitu a podvozek), až po všednější náhradní díly; kávovary, telefonní sluchátka letušek a záchodová sedátka.

Společnost Northrop Grumman po prostudování seznamu Reuters uvedla, že nezjistila žádný prodej nebo opravárenské služby ruským subjektům. „Máme robustní procesy a postupy, které pomáhají zajistit dodržování všech platných zákonů a předpisů týkajících se vývozu a sankcí,“ stojí v prohlášení Northrop Grumman.

Celní záznamy ukázaly, že díly se do Ruska dostaly přes prostředníky v Tádžikistánu, Spojených arabských emirátech, Turecku, Číně a Kyrgyzstánu. Žádná z těchto zemí neschválila západní sankce vůči Rusku.

„Zpočátku to byl šok, nikdo nevěděl, co má dělat. Po dvou až třech měsících se našly nové dodavatelské kanály a po šesti až devíti měsících se objevilo poměrně hodně alternativ, což umožnilo snížit ceny a dodací lhůty,“ popsal Oleg Pantělejev, šéf leteckého think-tanku AviaPort v Moskvě, jak ruské letecké firmy „vyřešily problém“ fungování pod západními sankcemi.

Měsíčně přepraví přes 10 milionů Rusů

Západní sankce bezesporu ruskému leteckému sektoru ztížily život. Bez západních letadel by aerolinky musely masivně redukovat počet svých zaměstnanců, protože podle údajů švýcarského poskytovatele leteckých informací ch-aviation mají ve svých flotilách pouze asi 150 osobních letadel ruské výroby.

„Budeme i nadále důrazně prosazovat naše kontroly tím, že budeme vyhledávat a narušovat nelegální sítě, stíhat osoby, které se vyhýbají omezením, a přímo spolupracovat s průmyslem a zahraničními vládami, abychom zajistili dodržování předpisů,“ uvedl mluvčí amerického ministerstva obchodu.

V polovině roku 2022 se objevila svědectví, že některé firmy rozebírají letadla na součástky. Ruský dopravce S7 Airlines loni v červnu uvedl, že musel zrušit plány na spuštění nízkonákladového operátora, protože nemohl převzít objednaná letadla Airbus. Stejně jako jeho americký rival Boeing, i evropský výrobce letadel po spuštění sankcí přerušil styky se svými ruskými klienty.

Tento letoun Boeing 777 společnosti Aeroflot se dostal do silných turbulencí hodinu před přistáním v Bangkoku.

Podle údajů ch-aviation měli ruští dopravci k 1. květnu letošního roku 541 západních letadel v aktivním provozu nebo v údržbě. To je víceméně na stejné úrovni jako před válkou, pokud se bere v úvahu 75 letadel, která si ruské aerolinky pronajímají a jež byla zabavena jejich zahraničním vlastníkům.

Ruské aerolinky podle ruského federálního statistického úřadu Rosstat přepravily letos v červnu 10,1 milionu cestujících, zatímco před rokem to bylo 8,87 milionu a 11,1 milionu v červnu 2021. Ruské ministerstvo obchodu a úřad pro civilní letectví na zprávy s žádostí o komentář nereagovaly.

Dodávky oklikou

Před sankcemi se společnosti Ural Airlines, Aeroflot, S7 a další dopravci spoléhali na údržbu od globálních firem, jako je německá Lufthansa Technik. Když přestaly poskytovat své služby (zmíněná Lufthansa Technik 28. února 2022), obrátily se ruské aerolinky na skupinu mnohem menších dodavatelů.

V dubnu 2022 například začala S7 Engineering, údržbářská jednotka společnosti dopravce S7, dovážet díly od společnosti Air Rock Solutions z Moldavska, ukázala analýza celních záznamů. První zásilka se týkala vodních filtrů pro airbusy v deklarované hodnotě 1700 dolarů. Během následujících 14 měsíců obdržela společnost S7 od firmy Air Rock díly v hodnotě nejméně 1,23 milionu dolarů.

Kreml nalije 770 miliard rublů do rozvoje vlastního leteckého průmyslu

Ivan Melnicov, šéf společnosti Air Rock a dalšího moldavského distributora leteckých dílů Aerostage Services, popřel, že by prodával výrobky do Ruska. Většinu klientů máme mimo jiné ve Spojených arabských emirátech a Kyrgyzstánu, podotkl.

„Obchod s ruskými společnostmi není možné z Moldavska uskutečnit, už jen vzhledem k tomu, že jejich banky jsou v Moldavsku zakázané a platby se neprovádějí. Nemáme zájem přijít o naše místní a mezinárodní partnery kvůli krátkodobým příjmům,“ řekl Melnicov.

Většina zásilek, které jsou v ruských celních záznamech uvedeny jako zásilky společností Air Rock a Aerostage, se uskutečnila oklikou přes Spojené arabské emiráty nebo Kyrgyzstán. Na otázku, zda to může znamenat, že jeho klienti v těchto zemích přesměrovali dodávky ruským leteckým společnostem, moldavský podnikatel neodpověděl.

Stopy vedou do malé kanceláře v Dubaji

Sériové číslo uvedené v ruských celních záznamech u zařízení společnosti Northrop Grumman zaslaného loni do Jekatěrinburgu ukazuje, že díl byl vyroben v říjnu 2008 a použit na různých letadlech, včetně jednoho v Saúdské Arábii před šesti lety, zjistila agentura Reuters od zdroje z oboru, který má přístup k databázím údržby.

Celní záznamy neuvádějí jméno společnosti, která zařízení v listopadu odeslala. Nicméně ukazují, jak se během zkoumaného čtrnáctiměsíčního období dostala k Ural Airlines řada dalších klíčových amerických dílů vybavených špičkovými laserovými gyroskopy.

Například v červenci 2022 byl jeden z nich odeslán společnosti Ural Airlines přes Spojené arabské emiráty společností Istikloliyat 20, která se zabývá stavebním inženýrstvím a sídlí v Tádžikistánu. V září 2022 odeslala jeden z dílů do Ruska přes SAE také další tádžická stavební firma Kafolati Komil.

Mahmadbašír Jakubov, šéf společnosti Istikloliyat 20, na telefonické zprávy s žádostí o komentář nereagoval. Komilchona Jakubova, výkonného ředitele společnosti Kafolati Komil, se nepodařilo zastihnout.

Prázdná malá kancelář Skyparts FZCO v jedné z dubajských volných ekonomických zón. Firma zajišťuje prodej leteckých dílů do Ruska, které je pod sankcemi.

Některé ze zásilek dílů Northrop Grumman pro společnost Ural Airlines, které šly přes SAE, vyřizovala společnost Skyparts FZCO. Vznikla v červnu 2022 a byla zaregistrována v kanceláři s jednou místností v jedné z dubajských volných ekonomických zón. Na svých internetových stránkách uvádí, že ji založili odborníci na letectví a zákazníkům nabízí podporu pro jejich letadla „od přídě až po záď“.

„Obchodujeme s tádžickými společnostmi včetně Istikloliyat 20,“ uvedl manažer společnosti Skyparts Saeed Abdulloev. Přiznal, že Skyparts pořídila jeden z dílů Northrop Grumman od amerického dodavatele, ale popřel, že by jej kdy poslala do Ruska. Americkou firmu odmítl identifikovat.

Rodinný byznys s náhradními díly

Další ruská letecká společnost, Nordwind Airlines, zřejmě k nákupu dílů pro 12 letadel Airbus a 15 letadel Boeing ve své flotile využila rodinných vazeb. Firmu vlastní podnikatelka Karine Bukreyová. Podle firemních záznamů dovezla stovky dílů od společnosti Ramses Turizm se sídlem v tureckém letovisku Antalya, kterou vlastní manžel Bukreyové Ramazan Akpinar.

Nordwind ani Bukreyová na zprávy s žádostí o komentář nereagovali. Akpinar, kterého agentura Reuters kontaktovala letos 4. dubna, potvrdil, že vlastní společnost Ramses Turizm a je ženatý s Bukreyovou. Na otázky týkající se vývozu leteckých dílů do společnosti Nordwind neodpověděl.

Ruské záznamy ukazují, že společnost Nordwind přestala odebírat díly od společnosti Ramses Turizm tři dny poté, co se na ně agentura Reuters zeptala. Letecká společnost však pokračovala v dovozu dílů od další turecké společnosti Na Havacilik ve Teknik, která rovněž sídlí v Antalyi. Nusreta Alpera, který společnost Na Havacilik založil v srpnu 2022, se nepodařilo zastihnout.

Nordwind podle celních záznamů dovážel díly také prostřednictvím firmy NW Technic. Generální ředitel Valerij Pašajev řekl, že jeho společnost se zaměřuje výhradně na údržbu letadel a nezabývá se nákupem dílů. „Lidé mi přivážejí díly a říkají mi, kam je mám instalovat. „Já si díly vezmu a nainstaluji je,“ řekl Pašajev.

Autoři: ,
  • Nejčtenější

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

22. dubna 2024  15:55

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

25. dubna 2024  11:25

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu....

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Číst iDNES.cz se vyplatí. Megahra o statisíce korun pro věrné čtenáře vrcholí

15. března 2024  15:02,  aktualizováno  24.4 9:32

Na portálu iDNES.cz vrcholí Megahra o peníze. Do pondělí 29. dubna může každý čtenář s registrací...

Desítky tisíc letů nad Evropou hlásí rušení signálu GPS. V podezření Rusko

23. dubna 2024  10:37

Navigační systémy letadel na trasách nad Pobaltím i nad dalšími oblastmi hlásí stále více...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Nad Českem krouží nové značky fast foodů. V plánu mají rozvířit trh

22. dubna 2024

Premium Již třicet let vévodí šťavnatým burgerům, hranolkům a kuřeti v Česku tři fastfoodové řetězce. Nyní...

V Česku elektromobily netáhnou. Prodejům vládnou spalovací motory, říká průzkum

27. dubna 2024

Ekologické hledisko většina Čechů při nákupu auta nebo volby dopravního prostředku příliš neřeší....

Češi mění Bangkok za Japonsko a New York. Letenky jsou levnější

27. dubna 2024  8:34

Díky klesajícím cenám Češi podle prodejců letenek na jaře kupují letenky do vzdálenějších destinací...

Předat farmu potomkům má být snazší, s návrhem po letech přichází nový náměstek

27. dubna 2024

Před dvěma lety slíbil tehdejší ministr zemědělství Zdeněk Nekula, že připraví pro rodinné farmy...

Konec minikečupů i ovoce v plastu. EU chce snížit množství odpadů

27. dubna 2024

Premium Evropská unie v boji za co nejmenší množství odpadu zakáže minibalení majonéz, šamponů nebo...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit bývalému konkurentovi 21...