Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Ruská centrální banka se snaží zastavit pád rublu, zvýšila úrokovou sazbu

  9:40aktualizováno  14:55
Ruská centrální banka dnes překvapivě a mimo své řádné zasedání zvýšila základní úrokovou sazbu o 3,50 bodu na 12 procent. Nouzovým opatřením se snaží zastavit pád rublu, který v pondělí oslabil za psychologicky důležitou hranici 100 rublů za dolar. Další zvýšení úroků může podle ruské měnové autority následovat.
ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Reuters

Rozhodnutí přišlo poté, co měna v pondělí překonala hranici 101 rublů za dolar, čímž ztratila více než třetinu své hodnoty od začátku roku a dostala se na nejnižší úroveň za téměř 17 měsíců.

Kreml nese výrazný pokles kurzu rublu se značnou nelibostí. Ekonomický poradce prezidenta Vladimira Putina Maxim Oreškin v pondělí centrální banku za její dosavadní měnovou politiku kritizoval a nepřímo ji vyzval, aby situaci řešila. Rubl klesá v důsledku západních sankcí a rovněž kvůli výdajům, které má Rusko v souvislosti s financováním války na Ukrajině.

Jen několik hodin po slovech Putinova ekonomického poradce, když pokles rublu pokračoval a dolar překonal hranici 102 rublů, oznámila centrální banka, že se její bankovní rada mimořádně sejde. Tím alespoň na čas hodila rublu záchranné lano.

„Inflační tlaky sílí,“ uvedla v úterý centrální banka. „Cílem našeho rozhodnutí je omezit rizika pro cenovou stabilitu. Znehodnocování rublu se do cen promítá čím dál zřetelněji a na vzestupu jsou také inflační očekávání,“ dodala. Nejbližší řádné zasedání měla přitom původně naplánováno až na 15. září. Jestliže se proinflační rizika zvýší ještě více, pak bude nutné podle centrální banky zřejmě základní sazby ještě zvýšit. Toto varování centrální banka dodala až později, bezprostředně po zvýšení úroků o něm nehovořila.

Většina Čechů je pro ekonomické izolování Ruska. Od války žije Rusů v Česku méně

Na ruskou ekonomiku mají negativní dopady sankce, které vůči Rusku zavedly západní státy za to, že Putinův režim loni v únoru napadl Ukrajinu. Bezprostředně po zahájení invaze, která znamenala pro ruskou měnu šok, centrální banka základní úrok více než zdvojnásobila a posunula jej až na 20 procent. Až se situace zklidnila, začala základní sazbu snižovat, až se s ní loni v září dostala na 7,50 procenta.

Rubl prudce oslabil už na konci loňského února, hned po zahájení invaze. Loni v březnu tak dolar vystoupil až nad 120 rublů, než se ruská měna vzpamatovala a v následujících měsících zpevnila na maximum za více než sedm let. Přispělo k tomu omezení pohybu kapitálu, k němuž Rusové přistoupili, a také růst exportních příjmů. Už loni v červnu ruská měna zpevnila pod 60 rublů za dolar.

Rubl od loňska oslabuje

Od konce loňského roku ale rubl vytrvale oslabuje, od začátku letošního roku ztratil k dolaru asi 30 procent hodnoty a od začátku invaze na Ukrajinu asi 25 procent. V úterý po nečekaném zvýšení základní sazby měna skokově zpevnila až na 94,55 rublu za dolar, později část zisků odevzdala a pohybovala se kolem 98,30 rublu za dolar.

Když Rusko loni zahájilo invazi na Ukrajinu, guvernérka centrální banky Elvira Nabiullinová si získala uznání za to, jak měnovou politiku řídí. Kvůli propadu kurzu rublu a vysoké inflaci se ale dočkala kritiky, zejména od nacionalistů, kteří podporují Putinovo válečné tažení. Veřejná kritika, ke které přikročil Kreml, tlak na guvernérku ještě zesílil. Příští rok v březnu se budou v Rusku konat prezidentské volby a spotřebitelé zápasí s vysokým růstem cen základního zboží.

„I když takové znehodnocení představuje riziko zvýšení inflace, je to i signál, který vysílá ruské veřejnosti zprávu o nákladech invaze na Ukrajinu,“ řekl podle agentury Reuters hlavní makroekonom společnosti Equiti Capital v Londýně Stuart Cole. „A proto bude za dnešním rozhodnutím pravděpodobně prvek politiky i ekonomiky,“ dodal.

Míra inflace v Rusku loni v dubnu vzrostla na 17,8 procenta a byla nejvyšší zhruba za 20 let. Do letošního jara klesla pod čtyřprocentní cíl centrální banky, nyní se ale pohybuje znovu nad čtyřmi procenty. Centrální banka uvedla, že v ročním srovnání a po sezonním přepočtu dosáhl cenový růst za poslední tři měsíce v průměru 7,6 procenta.

Rekordní přebytek obchodní bilance je pryč. Rusko doplatilo na nižší ceny

Jak se protahuje válka na Ukrajině, zhoršuje se v Rusku i stav veřejných financí. Narůstá rozpočtový deficit a země pociťuje i nedostatek pracovních sil. To vše letos přispívá k růstu inflace. Výrazné oslabení rublu ze zhruba 70 rublů za dolar na začátku roku na současných 100 rublů ale donutilo centrální banku jednat. Za pád rublu může podle ní čím dál menší přebytek na běžném účtu, který se od ledna do konce července meziročně snížil o 85 procent.

Centrální banka už minulý týden přestala za ministerstvo financí nakupovat devizy, aby zmírnila nadměrné kolísání kurzu rublu. Tento krok v důsledku vedl k tomu, že Rusko se vzdalo dosavadního rozpočtového pravidla. Analytici se shodují, že tato opatření sama o sobě byla co do rozsahu příliš slabá na to, aby kurz rublu významněji podpořila.

„Dnešní zvýšení základní sazby to krvácení zastaví jen dočasně,“ řekl hlavní ekonom londýnské společnosti Capital Economics Liam Peach, který má na starosti mladé tržní ekonomiky. „Kvůli sankcím bude Rusko těžko přitahovat zahraniční kapitál a na devizové intervence už mu nezbývá mnoho munice. Centrální banka má některá nezmrazená aktiva v čínských jüanech a zlaté rezervy, ale ta laťka pro jejich použití bude zřejmě nastavena vysoko,“ dodal.

Autoři: ,
  • Nejčtenější

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

25. dubna 2024  11:25

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu....

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

22. dubna 2024  15:55

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Číst iDNES.cz se vyplatí. Megahra o statisíce korun pro věrné čtenáře vrcholí

15. března 2024  15:02,  aktualizováno  24.4 9:32

Na portálu iDNES.cz vrcholí Megahra o peníze. Do pondělí 29. dubna může každý čtenář s registrací...

Desítky tisíc letů nad Evropou hlásí rušení signálu GPS. V podezření Rusko

23. dubna 2024  10:37

Navigační systémy letadel na trasách nad Pobaltím i nad dalšími oblastmi hlásí stále více...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Nad Českem krouží nové značky fast foodů. V plánu mají rozvířit trh

22. dubna 2024

Premium Již třicet let vévodí šťavnatým burgerům, hranolkům a kuřeti v Česku tři fastfoodové řetězce. Nyní...

Elektrifikace flotil zásilkových firem v USA vázne. Výrobci aut nemají baterie

28. dubna 2024

Zásilkové služby ve Spojených státech se obávají nedostatku elektroaut, které potřebují k nahrazení...

Vídeňští restauratéři se bouří proti rozvozu jídel, připadají si vykořisťovaní

28. dubna 2024

Na vídeňské gastroscéně to vře. Provozovatelé tradičních restaurací se bouří proti expanzi...

Luxusní šperk skoro zadarmo. Cartier omylem prodával náušnice se slevou 99 procent

28. dubna 2024  7:32

Šperky se slevou 99,9 procenta. Za tolik koupil mexický lékař náušnice v luxusním francouzském...

Průmysl stagnuje, některých surovin bude nedostatek, varuje ruská organizace

28. dubna 2024  7:18

Průmyslová výroba a investice v Rusku stagnují, zhoršuje se vývoz zboží a ziskovost většiny...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit bývalému konkurentovi 21...