Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Západ nás štve. BRICS se rozšiřuje, aby změnil mocenskou mapu světa

  17:56
Skupina BRICS sdružující největší rozvíjející se ekonomiky – Brazílii, Rusko, Indii, Čínu a Jihoafrickou republiku – má před sebou velkou výzvu. Chce vybrat ze čtyř desítek zájemců nové členy. Všechny země mají jedno společné: touhu vyrovnat globální podmínky, které mnozí považují za zkreslené.
Kongresové centrum Sandton v jihoafrickém Johannesburgu se připravuje na...

Kongresové centrum Sandton v jihoafrickém Johannesburgu se připravuje na summitiu BRICS (19. srpna 2023) | foto: James OatwayReuters

Uprostřed všeobecné nespokojenosti s převládajícím světovým řádem našel odezvu slib zemí BRICS učinit z tohoto uskupení předního zastánce „globálního Jihu“, a to i přes nedostatek konkrétních výsledků.

O vstup do BRICS projevilo zájem přes čtyřicet zemí. Z nich téměř dvě desítky oficiálně požádaly o přijetí. Rozšíření spolku bude hlavním tématem summitu v Johannesburgu ve dnech 22. až 24. srpna.

Co je BRICS

* Zkratku BRICS, která původně nezahrnovala Jihoafrickou republiku, vymyslel v roce 2001 tehdejší hlavní ekonom společnosti Goldman Sachs Jim O’Neill ve výzkumné zprávě, která zdůrazňovala růstový potenciál Brazílie, Ruska, Indie a Číny.

* Blok byl založen jako neformální klub v roce 2009, aby poskytl svým členům platformu pro výzvu světovému řádu, kterému dominují Spojené státy a jejich západní spojenci. Jeho vznik iniciovalo Rusko.

* Skupina není formální multilaterální organizací, jako je OSN, Světová banka nebo Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC).

* Šéfové států a vlád členských zemí se scházejí každoročně, přičemž každá země se ujímá rotujícího předsednictví skupiny na jeden rok.

* Blok funguje na základě konsensu. Všechny stávající země BRICS jsou součástí skupiny G20 velkých ekonomik.

Seznam stížností ze strany nespokojených je dlouhý. Zneužívání obchodních praktik. Trestající sankční režimy. Zanedbávání rozvojových potřeb chudších zemí. Nadvláda bohatého Západu v mezinárodních orgánech, jako je Organizace spojených národů, Mezinárodní měnový fond nebo Světová banka.

Nespokojenost s globálním uspořádáním mezi rozvojovými zeměmi ještě prohloubila covidová pandemie, kdy bohaté země hromadily život zachraňující vakcíny.

„Objektivní potřeba uskupení, jako je BRICS, nebyla nikdy větší. Mnohostranné orgány nejsou místem, kam bychom mohli jít a dosáhnout spravedlivého, inkluzivního výsledku,“ řekl Rob Davies, bývalý jihoafrický ministr obchodu, který pomohl své zemi do bloku v roce 2010.

Pozorovatelé však poukazují na neuspokojivé výsledky, které podle nich nevěstí nic dobrého pro vyhlídky BRICS na splnění velkých nadějí budoucích členů.

Ačkoli v tomto bloku žije přibližně 40 procent světové populace a tvoří čtvrtinu světového HDP, jeho ambice stát se globálním politickým a ekonomickým hráčem dlouho mařily vnitřní rozpory a nedostatek ucelené vize.

Jeho kdysi rychle rostoucí ekonomiky, zejména těžkotonážní Čína, zpomalují. Zakládající člen, Rusko, čelí izolaci kvůli válce na Ukrajině. Prezident Vladimir Putin, na kterého byl vydán mezinárodní zatykač kvůli údajným válečným zločinům, do Johannesburgu nepřijede a připojí se pouze virtuálně.

„Možná mají přehnaná očekávání, co členství v BRICS v praxi skutečně přinese,“ řekl Steven Gruzd z Jihoafrického institutu mezinárodních vztahů.

Zájem má Írán, Afrika i bohatí Arabové

Ačkoli BRICS nezveřejnil úplný seznam kandidátů na rozšíření, řada vlád veřejně deklarovala svůj zájem. Irán a Venezuela, potrestané a ostrakizované sankcemi, se snaží snížit svou izolaci a doufají, že blok může nabídnout úlevu jejich ochromeným ekonomikám.

„Ostatní integrační rámce existující na globální úrovni jsou zaslepeny hegemonistickou vizí prosazovanou vládou USA,“ řekl Ramón Lobo, bývalý ministr financí a guvernér venezuelské centrální banky.

Státy Perského zálivu, Saúdská Arábie a Spojené arabské emiráty, vidí v BRICS prostředek k získání významnější role v globálních orgánech. Těžká ropná váha Saúdská Arábie byla mezi více než tuctem zemí, které se v červnu zúčastnily jednání „přátel BRICS“ v Kapském Městě. Podporu pro vstup získala od Ruska a Brazílie.

Africké kandidáty, Etiopii a Nigérii, láká závazek bloku k reformám v OSN, které by kontinentu daly silnější hlas. Jiní chtějí změny ve Světové obchodní organizaci, Mezinárodním měnovém fondu a Světové bance.

Argentina v červenci 2022 uvedla, že ve své snaze o vstup do skupiny získala formální podporu Číny. „Argentina vytrvale volá po změně konfigurace mezinárodní finanční architektury,“ řekl agentuře Reuters argentinský vládní úředník, který se účastní jednání o vstupu do BRICS.

Spousta slov, málo činů

BRICS se snaží stát protiváhou Západu a rozšíření uprostřed napětí mezi Čínou a Spojenými státy a následků ruské invaze na Ukrajinu by mohlo dodat bloku a jeho poselství o globálních reformách větší váhu.

Očekává se, že představitelé zemí BRICS budou na summitu diskutovat o rámci pro přijímání nových členů, přičemž Čína a Rusko by rády pokračovaly v rozšiřování, zatímco ostatní, zejména Brazílie, se obávají uspěchat tento proces.

V době před summitem jsou v centru pozornosti nedostatky uskupení a hmatatelné přínosy členství mezitím slábnou. Nejkonkrétnější výdobytek bloku, Nová rozvojová banka neboli „banka BRICS“, zaznamenala, že její již tak pomalé tempo poskytování úvěrů ještě více zbrzdily sankce proti zakládajícímu členovi Rusku.

Malé země, které doufají, že jim členství v BRICS přinese ekonomickou vzpruhu, by se mohly inspirovat zkušenostmi Jihoafrické republiky. Podle analýzy tamní společnosti pro průmyslový rozvoj se její obchodní výměna v rámci BRICS od vstupu do země skutečně neustále zvyšuje.

Tento růst však z velké části připadá na dovoz z Číny a na tento blok stále připadá jen pětina celkového obousměrného obchodu Jihoafrické republiky. Brazílie a Rusko dohromady absorbují pouhých 0,6 procenta jejího vývozu a do loňského roku se obchodní deficit Jihoafrické republiky s jejími partnery z BRICS oproti roku 2010 zvýšil čtyřnásobně na 14,9 miliardy dolarů.

Takové výsledky by měly kandidátské země přimět k zamyšlení. „Konkrétní úspěchy pro BRICS se hledají těžko. Spousta řečí, ale mnohem méně činů,“ míní analytik Gruzd.

Autoři: ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Srážku dvou vrtulníků v Malajsii nikdo nepřežil

  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Co v EU prosadili čeští europoslanci? Nabíječky i Erasmus, připomínají se

28. dubna 2024

Premium V Bruselu a Štrasburku proběhlo v týdnu velké loučení. Ve stávajícím složení se totiž europoslanci...

Děti na Haiti cestou do školy překračují mrtvoly. Misie z USA líčí praktiky gangů

28. dubna 2024

Premium Od spolupracovnice MF DNES v USA Co mi vyprávěli po telefonu známí z Haiti, k nimž tam jezdím: školy a obchody se řídí podle toho,...

Zastřelili ho, pomočili a pověsili. Jak vznikla fotka mrtvého Mussoliniho

28. dubna 2024

Seriál Doufal, že uteče a i s milenkou dožije v bezpečí. To by se však víc než dvě dekády nesměl chlubit...

Hamás zveřejnil video Američana a Izraelce unesených v říjnu loňského roku

27. dubna 2024  19:18,  aktualizováno  21:55

Palestinské hnutí Hamás v sobotu zveřejnilo video zachycující dva z rukojmích, které uneslo při...

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit bývalému konkurentovi 21...