Poslanci Evropského parlamentu

Poslanci Evropského parlamentu | foto: Reuters

Europoslanci rozhodnou o rezoluci kritizující Babiše, Češi jsou vesměs pro

  • 79
Poslanci Evropského parlamentu budou v pátek večer hlasovat o rezoluci kritické k možnému střetu zájmů českého premiéra Andreje Babiše. Usnesení vyzývá české úřady, aby začaly účinně řešit konflikt zájmů vrcholných politiků, Evropskou komisi pak k nulové toleranci vůči zneužívání peněz z rozpočtu Evropské unie. Většina českých europoslanců rezoluci podpoří.

Poslanci budou o návrhu rezoluce hlasovat až večer kvůli změně programu plenární schůze. Vzhledem k podpoře od politiků nejsilnějších parlamentních skupin se očekává hladké schválení právně nezávazného dokumentu. Pro rezoluci hodlají hlasovat zástupci českých opozičních stran, proti budou naopak poslanci zvolení za Babišovo hnutí ANO, vyplývá z ankety.

Česko si nemůže vybírat, jaká pravidla bude dodržovat, řekla šéfka výboru EP

Návrh dokumentu vyjadřuje politování nad tím, že Babiš stále kontroluje holding Agrofert a přitom má zároveň vliv na rozdělování evropských peněz v Česku, což podle textu „zpochybňuje nezávislý a objektivní výkon jeho funkce“.

Usnesení vychází z debaty o zneužívání peněz z unijního rozpočtu, kterou poslanci vedli v lednu a v níž řada z nich situaci v Česku kritizovala. Do textu se promítly i závěry mise členů kontrolního výboru EP, kteří v únoru navštívili ČR.

„Zdá se, že oligarchické struktury skutečně fungují velmi dobře a za poslední dva tři roky prorostly do politiky,“ podotkl lidovecký člen EP Tomáš Zdechovský, který je jako člen kontrolního výboru spoluautorem usnesení a stejně jako jeho čtyři čeští kolegové z frakce bude hlasovat pro.

Cílem europoslanecké mise bylo podle něj mimo jiné poskytnout úřadům doplňující informace k šetření a ne vyvíjet politický tlak na probíhající audit Evropské komise. Babiš, který opakovaně odmítá, že by čelil střetu zájmů, poslaneckou misi kritizoval jako snahu zpolitizovat auditní řízení.

„Rezoluce přichází s vlastními politickými soudy doprostřed jednání mezi Českou republikou a Evropskou komisi o právním výkladu střetu zájmů,“ zdůvodnila svůj nesouhlas s textem místopředsedkyně EP Dita Charanzová zvolená za Babišovo hnutí.

Zdechovský má policejní ochranu, přišly mu tisíce výhrůžek

Na místě není podle Charanzové kromě kritiky českého premiéra ani výzva adresovaná českým úřadům, které podle poslankyně „dělají svou práci podle platných právních předpisů“.

Podle šéfky kontrolního výboru Moniky Hohlmeierové mise EP zjistila, že Česko nemá účinný systém odhalováni střetu zájmů a spoléhá na čestná prohlášení politiků. Usnesení proto vyzývá české úřady, aby „bez odkladů řešily tyto systémové nedostatky“.

Pro je ODS a Piráti, KSČM se zdrží

Rezoluci podpoří rovněž čtveřice členů ODS patřících do konzervativní europarlamentní skupiny. „Usnesení se nestaví proti České republice jako zemi, ale upozorňuje na problémy jednoho jejího občana, který je zároveň premiérem,“ uvedla europoslankyně Veronika Vrecionová. Podle jejího kolegy Alexandra Vondry je „případ Babiš precedens“ v tom, jak by měly české úřady v budoucnu bránit možným střetům zájmů politiků.

Pokud se potvrdí střet zájmů, rezignujte, vyzývá výbor EP Babiše

Podílet se na dokumentu budou i tři čeští pirátští poslanci, kteří jsou součástí klubu zelených, jenž debatu o Babišově případu v EP inicioval. Podle pirátského poslance Mikuláše Peksy je načasování rezoluce důležité s ohledem na to, že v pátek začínají lídři unijních zemí jednat o balíku 750 miliard eur (přes 20 bilionů korun), který by si mezi sebe měly rozdělit členské země v rámci postpandemické obnovy ekonomik.

Hlasování se hodlá zdržet komunistická europoslankyně Kateřina Konečná, jejíž strana v Česku podporuje Babišovu vládu. „Myslím, že si naše problémy máme vyřešit doma a nemíchat do toho Brusel,“ zdůvodnila poslankyně své rozhodnutí, k němuž prý dospěla po konzultaci se širším stranickým vedením.

Dvojice poslanců zvolených za SPD se nevyjádřila. Nacionalistická frakce, do níž patří, však rezoluci podpořit nehodlá.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video