Navalnyj za mřížemi na videu pořízeném v červnu. (22. června 2023)

Navalnyj za mřížemi na videu pořízeném v červnu. (22. června 2023) | foto: ČTK

Devatenáct let vězení pro Navalného platí, soud v Moskvě zamítl odvolání

  • 34
Soud v Moskvě v úterý zamítl odvolání Alexeje Navalného a potvrdil mu dřívější rozsudek 19 let odnětí svobody za extremismus, informuje Mediazona. Navalnyj si již odpykává dřívější tresty.

Verdikt předchozího soudu si Navalnyj vyslechl 4. srpna na výjezdním zasedání soudu v trestaneckém zařízení ve Vladimirské oblasti. V tomto zařízení si opoziční předák odpykává dříve uložené tresty 2,5 let a devíti let odnětí svobody.

Navalnyj byl shledán vinným z šesti trestných činů, mimo jiné z „volání po extremismu“ či „rehabilitace nacismu“.

Navalnyj dostal od soudu dalších devatenáct let vězení, mimo jiné za extremismus

Jeho odvolání zamítl moskevský soudce po slyšení, kterého se Navalnyj zúčastnil prostřednictvím video odkazu. Na videu se objevil v černé uniformě. Řízení bylo pro média kromě přečtení rozsudku uzavřeno i přes protesty Navalného a jeho právníků, píše agentura Reuters.

Bylo zamítnuto také odvolání Daniela Cholodného, bývalého technického ředitele kanálu Navalnyj Live působícího na platformě YouTube. Toho čeká osm let vězení.

Putinův osobní vězeň. Rusko zadupává Alexeje Navalného do země

Známý kritik režimu ruského prezidenta Vladimira Putina je za mřížemi od ledna 2021. Ve vězení ho pravidelně zavírají na samotku s velmi přísnými podmínkami. Kritici Kremlu označují procesy s Navalným za vykonstruované.

,

Video