Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Dezinformátora usvědčili u soudu ze lži, důkazy omylem poskytla obhajoba

  6:16aktualizováno  12:18
Rodina jedné z dětských obětí střelby na škole v Sandy Hook, jež se odehrála před deseti lety, u soudu usvědčila dezinformátora Alexe Jonese ze lži. A to díky podkladům, které žalující straně omylem poslal Jonesův obhájce. Jones po léta vykládal milionům svých stoupenců, že se střelba na základní škole v roce 2012 vůbec neodehrála.

Při středeční výpovědi v soudním procesu, v němž rodina jedné z obětí požaduje odškodné za pomluvu, Jones nicméně přiznal, že jeden z nejhorších masakrů na amerických školách byl skutečný, a své dřívější počínání označil za nezodpovědné.

Právník rodiny Mark Bankston zároveň Jonese obvinil z křivého svědectví na základě dat z jeho mobilního telefonu, která žalující straně podle něj omylem poskytli obhájci známého konspirátora.

Jones dříve u soudu vypověděl, že o útoku nemá ve svém mobilním telefonu žádné zprávy. Jeho obhájce ale Bankstonovi omylem odeslal kopii veškerých údajů o Jonesových telefonátech a textových zprávách za poslední dva roky. Materiál obsahoval i zmínky o útoku, což Jonese usvědčilo ze lži.

Alex Jones

Jones je už řadu let jednou z hlavních tváří krajně pravicové konspirační mediální scény ve Spojených státech. Jeho organizace Infowars jako „operaci pod falešnou vlajkou“ nevykreslovala jen masakr na škole Sandy Hook, ale i další masové střelby. Za nenávistné projevy a obtěžování byl v roce 2018 vykázán z největších sociálních sítí světa.

Po podle médií ve velmi dramatickém projevu žalující strany Jones ve středu uvedl, že si nyní uvědomuje, že jeho jednání bylo nezodpovědné a věří, že střelba byla „stoprocentně skutečná“.

Jones po útoku na školu v Connecticutu prostřednictvím svých mediálních kanálů vytrvale přiživoval konspirační teorii, že střelba se 26 oběťmi byla zinscenovaná ve snaze regulovat držení zbraní a že rodiče zabitých dětí jsou „krizoví herci“. Rodiny deseti obětí jej později zažalovaly za pomluvu a soudy ve dvou amerických státech loni rozhodly, že Jones ve věci nese právní odpovědnost. To připravilo půdu pro sérii procesů, v nichž poroty rozhodnou o výši odškodného, přičemž středeční jednání bylo součástí prvního z nich.

„Je to stoprocentně skutečné,“ vypověděl Jones u soudu ohledně hromadné střelby z prosince 2012. Zároveň se podle televize NBC News snažil sám sebe prezentovat jako oběť „korporátních médií“, která prý jeho slova překrucovala. Jones řekl, že jej mrzí, že „se neúmyslně účastnil věcí, které tyto lidi zranily na citech“.

Učitelky prvňáčky chránily tělem. Útočník však měl dostatek munice

Pro Neila Heslina a Scarlett Lewisovou, jejichž šestiletý syn Jesse byl jednou z obětí střelby, ovšem omluva nepostačuje. U soudu žádají odškodné 150 milionů dolarů (3,6 miliardy korun) za pokračující trauma, které jim konspirační teorie o útoku způsobily. Věc je od středy v rukách poroty, která po více než týdnu argumentů u soudu v texaském Austinu zahájila projednávání trestu.

Usvědčila ho chyba obhajoby

Poslední den svědeckých výpovědí přinesl i moment označovaný některými komentátory za šokující, když právník Heslina a Lewisové Mark Bankston žalovanému oznámil, že má k dispozici kopii dat z jeho mobilu. „Věděl jste, že před 12 dny... se vaši právníci spletli a poslali mi kompletní digitální kopii celého vašeho mobilu se všemi zprávami, co jste za poslední dva roky poslal?“ řekl Bankston. Obhájci se po následném nahlášení události nepokusili protistraně zabránit v přístupu k materiálům, „a proto vím, že jste mi lhal“, dodal.

Otci zabitého prvňáčka vyhrožují smrtí. Tvrdí, že jeho syn neexistoval

Jones dříve pod přísahou vypověděl, že o útoku na Sandy Hook nemá ve svém mobilním telefonu žádné zprávy. Uniklá data ale podle Bankstona toto tvrzení vyvrací. Právník také Jonesovi ukázal údajný e-mail odeslaný z jeho adresy poté, co obviněný deklaroval: „E-mail nepoužívám.“ „Víte, co je to křivá výpověď?“ zeptal se Bankston v jistý moment Jonese.

Podrobnosti ohledně autenticity materiálů prezentovaných u soudu nebyly ihned jasné. NBC News napsala, že věc nezávisle nepotvrdila a že Bankston ani Jonesovo médium Infowars nereagovaly na žádosti o komentář.

Útok na Kongres

Podle informací magazínu Rolling Stone se o uniklé zprávy začal ihned zajímat výbor americké Sněmovny reprezentantů vyšetřující loňský útok na sídlo Kongresu.

Jones v jeho vyšetřování figuruje jako aktér, který byl zapojený do plánování shromáždění ze 6. ledna 2021 a který před povolebními nepokoji rozdmýchával vášně v táboře poraženého prezidenta Donalda Trumpa.

Žalobu na Jonese a jeho společnost Free Speech Systems podali rodiče šestiletého Jesseho Lewise, žáka první třídy, který při útoku ve škole zemřel spolu s 19 žáky a šesti učiteli. Za křivou výpověď žádají po Jonesovi odškodné 150 milionů dolarů, tedy zhruba 3,6 miliardy korun.

Žaloby, kterým aktuálně čelí, prezentuje jako útok na svobodu slova. Vypověděl, že jakékoli odškodné nad dva miliony dolarů „by nás potopilo“. Podle Jonese jeho podnikání poškodily zásahy velkých internetových platforem, jeho společnost Free Speech Systems v červenci vyhlásila bankrot. Právníci rodin požadujících odškodné to podle listu The New York Times označili za součást snahy o zdržování procesů. Bankston ve středu s odvoláním na uniklé materiály uvedl, že Jonesovy zisky po vyloučení z facebooku nebo twitteru dál rostly a že Infowars v roce 2018 místy vydělávalo přes 800.000 dolarů (přes 19 milionů Kč) denně.

Autoři: ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Podmínky míru musí určit Ukrajina, říká ministryně obrany Černochová

29. dubna 2024

Premium Ministryně obrany Jana Černochová (ODS) o sbírce na munici pro Ukrajinu, komunikaci náčelníka...

Vědmy jdou do akce. Mladé dronařky tvrdě cvičí a chystají se na Rusy

29. dubna 2024

Premium Ukrajina (od zpravodajů iDNES.cz) Válka na Ukrajině je v nemalé míře válkou dronů a technologií. Ukrajina, ale i Rusko je vyvíjejí,...

Americkou Oklahomu a okolní státy zasáhla série tornád. Úřady hlásí čtyři mrtvé

28. dubna 2024  22:16

Nejméně čtyři mrtvé si vyžádala série tornád, která od sobotního večera zasáhla Oklahomu. Podle...

Nikdy nekončící hrozba. Finsko si zvyká na nový vztah s Ruskem

28. dubna 2024  20:49

Ozbrojení finští pohraničníci na běžkách střeží východní část země, nejnovější a nejdelší hranici...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

KOMENTÁŘ: Z Davida Černého se stal parazit. O umění už dávno nejde

Premium Když se David Černý v televizi pohádal s kurátorkou Marií Foltýnovou, spory o jeho plastiku na obchodním domě Máj...