Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Tálibán zavádí svůj islámský řád. Úplně jsme vymýtili korupci, hlásá

Tálibán rok po převzetí moci nad Afghánistánem potvrzuje, že se příliš nezměnil. Poskytuje azyl teroristům, upírá ženám právo na vzdělání a zavádí svoji vizi islámské vlády. Drakonickým vymáháním disciplíny se také snaží konsolidovat příjmy a postavit tak na nohy kolabující ekonomiku.
Těla zabitých zločinců vystavená v afghánské provincii Herát (říjen 2021)

Těla zabitých zločinců vystavená v afghánské provincii Herát (říjen 2021) | foto: Profimedia.cz

Koncem června do Kábulu dorazila delegace islámských učenců vyslaná Organizací islámské spolupráce sdružující 57 zemí světa. Cílem mise bylo přesvědčit nové vládce Afghánistánu, aby dívkám povolili navštěvovat aspoň střední školy.

Přestože tálibáncům citovali verše z Koránu, aby dokázali, že právo na vzdělání dívek je zaručeno už ve svaté knize islámu, odjeli s nepořízenou. Nejvyšší vůdce Tálibánu Hajbatulláh Achúndzáda se s nimi odmítl setkat, nižší představitelé radikálního hnutí jim dali jen velmi vágní sliby.

„Pořád nám říkají: ‚Udělejte toto. Proč neuděláte toto?‘,“ prohlásil Achúndzáda o pár dní později na svém prvním vystoupení na veřejnosti od chvíle, kdy se Tálibán chopil moci. „Proč se svět pořád montuje do našich záležitostí?“ stěžoval si v Kábulu na shromáždění afghánských učenců.

Afghánská dívka odpočívá při cestě pro vodu na jihu země (listopad 2021)

Tálibán se chopil moci v polovině srpna loňského roku – ještě dříve, než se Západ stihl po dvacetiletých neúspěšných pokusech zavést aspoň minimální stabilitu stáhnout. Od té doby dokazuje, že se od roku 2001, kdy jeho vládu smetla americká intervence, přes původní sliby příliš nezměnil.

Dívkám zakázal navštěvovat školy od šesté třídy výš, naopak přibývá dětských sňatků. Ženy musí chodit zcela zahaleny a nesmí cestovat bez doprovodu muže. Za malé přestupky proti novému řádu hrozí zatčení, některé hříšnice byly po zadržení zbity nebo mučeny elektrošoky.

Podobně to podle všeho dopadlo i se zárukami, že se Afghánistán nestane útočištěm teroristů. Vždyť když v neděli ráno americký dron zabil stařičkého vůdce al-Káidy Ajmána Zavahrího, stalo se tak v Kábulu. Podle prvních informací žil v jedné z nejlepších čtvrtí afghánské metropole a vůdci Tálibánu o tom věděli.

NÁŠ AFGHÁNISTÁN: Byla to taková jejich srabácká válka

Staronoví vládci čtyřicetimilionové země rok po převzetí moci tvrdí, že budují jediný skutečný islámský režim na světě, který bude v naprostém protikladu k bývalému prohnilému režimu. A jsou přesvědčeni, že ostatní země je nemají co poučovat.

„Až doteď žádný skutečný islámský systém vlády neexistoval. Přestože se Írán a Saúdská Arábie nazývají islámskými režimy, my zavedeme zcela nový systém pro celý svět,“ vysvětlil pro deník The Financial Times jeden z představitelů militantního sunnitského hnutí, který si nepřál uvést své jméno.

Nový systém prosazuje armáda ideologů a bývalých bojovníků, kteří převzali klíčové funkce v administrativě. Část úředníků zůstala a snaží se zemi udržet na nohou. Centrální vláda je podřízena nejvyššímu vůdci a jeho poradcům, kteří sídlí v Kandaháru na jihu země.

Povinné burky na veřejnosti. Tálibán zpřísňuje požadavky na afghánské ženy

Jedním z nejpalčivějších problémů, který nyní musí řešit, je stav ekonomiky. Přísun zahraniční humanitární pomoci, jež dříve tvořila tři čtvrtiny rozpočtu, ustal. Američané navíc stále zadržují část z devíti miliard dolarů zabavených afghánské centrální bance.

Tálibán se snaží ekonomiku podpořit omezením regulací a byrokracie. Podle odhadů OSN by objem exportu (vyváží se především ovoce a uhlí) letos mohl stoupnout na 1,8 miliard dolarů. Letošní státní rozpočet činí 2,5 miliard dolarů – to je asi o polovinu méně než loni, podle Tálibánu by však měl aspoň zajistit platy státních zaměstnanců.

Hlavním bodem tálibánské ekonomické politiky je vymýcení korupce, která v minulých letech rozleptávala masivní americké investice do infrastruktury či bezpečnostních složek. Úplatky brali všichni: od policistů na checkpointech po lokální velitele zapojené do pašování zboží přes hranice.

Tálibánský ministr zahraničí Amir Chan Muttaki se na nedávné mezinárodní konferenci v Taškentu pochlubil, že v Afghánistánu bylo dosaženo nulové korupce. Přestože taková prohlášení znějí dost fantasticky, vzhledem k brutálním tálibánským praktikám zavádění pořádku není vyloučeno, že se chronickou korupci skutečně povedlo vymýtit.

Podle nedávné studie britského ministerstva zahraničí Tálibán „drasticky omezil“ výši úplatků spojených s přeshraničním obchodem – za rok údajně až o 1,4 miliardy dolarů. Analytici se shodují, že režim toho docílil hlavně díky striktní disciplíně, strachu a vojenské síle.

Tálibán chce ohlídat výrobu opia. Bude kontrolovat pěstitele máku

Například v červnu tálibánské jednotky provedly ofenzivu proti Mawláwímu Mehdímu, mocnému regionálnímu veliteli v hazárské provincii Sar-e Pol. Spor se vedl o kontrolu nad místními doly a lukrativním obchodem s palivem, které z větší míry mířilo do sousedního Pákistánu. Daně z jeho prodeje pak šly do kapes Mehdímu.

Tálibánský režim disciplínu v provincii zavedl za cenu civilních obětí a tisíců nových uprchlíků. I to ukazuje, že noví vládci v Kábulu jsou při konsolidaci svých skromných příjmů ochotni sáhnout po jakýchkoliv prostředích a pustit se do křížku i s místními warlordy, kteří jim nedávno přísahali věrnost.

Autor:

Čaputová přijela do Prahy na rozlučku. Jsem tu jako doma, řekla Pavlovi

  • Nejčtenější

Policie v pohotovosti kvůli hrozbě terorismu. Zadržela podezřelého cizince

8. června 2024  23:01,  aktualizováno  9.6 12:41

Policie dopadla cizince podezřelého ze zvlášť závažného zločinu, po kterém vyhlásila pátrání v...

V Turecku zemřela česká zpěvačka Victoria. Zavraždil ji její vlastní manžel

14. června 2024  8:59,  aktualizováno  11:23

Česká zpěvačka Victoria byla zavražděna v Ankaře. Podle tureckého portálu Hürriyet ji zabil její...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

„Ukrajinská sebevražda“. Intriky v Kyjevě čím dál víc frustrují Západ

11. června 2024  19:21

Kádrové změny nezmítají jen ruským ministerstvem obrany, rostoucí pozornost vzbuzují i rošády v...

Dar pro Ukrajinu prostřednictvím Čechů vyvolal na Tchaj-wanu bouři

10. června 2024

Premium Dar, který má pomoci Ukrajině s obnovou tamního zdravotnictví, způsobil na Tchaj-wanu politický...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Volby vyhrálo ANO před SPOLU. Stačilo! i Přísaha mají dvě křesla, propadli Piráti

9. června 2024  20:29,  aktualizováno  10.6

Volby do Evropského parlamentu vyhrálo v Česku hnutí ANO. Od voličů získalo 26,14 procenta hlasů,...

Nej skluzavka, echt Divoký západ, exkurze do Bayernu... Krok za krokem zemí EURA

15. června 2024

Premium Od spolupracovnice MF DNES v Německu EURO je Německo. EURO si dělá z Německa, kde fotbal je národní sport, něco jako svoji výkladní...

Chtěl bych Turka v Česku, říká Macinka. Antibabiše má za nejhloupější program

15. června 2024

Premium V uplynulých dnech oslavil 16 let po boku Václava Klause. Ještě na Hradě dělal tehdejšímu...

Kvůli Le Penové ho sesadili. Soud však rozhodl, že šéfem Republikánů zůstává

14. června 2024  21:31

Pařížský soud v pátek zrušil rozhodnutí francouzské konzervativní strany Republikáni (LR), která ve...

PŘEHLEDNĚ: Proč Česko kupuje nové tanky za 52 miliard? A co všechno umí?

14. června 2024  21:01

Česká armáda by měla do roku 2030 získat 77 nejmodernějších tanků Leopard 2A8 ve společném nákupu s...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Do Itálie se nevrátím, tady vše funguje lépe, říká dcera Petra Hapky

Dcera slavného českého hudebníka Petra Hapky (†70) Petra (41) žila od 3 let s matkou v italském Římě. Ve 29 letech se...

Koupil byt i s nájemníkem a zdražil o sedm tisíc. Chce výnos 4,5 procenta

Seriál Našel jsem si nájemní byt, ve kterém bydlím několik měsíců. Platím 17 tisíc korun za nájem a k tomu měsíční poplatky za...

Čekám na transplantaci, ale dám přednost mladým, říká herec Zdeněk Žák

Herec Zdeněk Žák (71) si nikdy moc nepřipouštěl své zdravotní problémy. Nemoci přecházel a k doktoru se nehnal, až...

Za srážku vlaků únava nemohla, ukázalo šetření. Strojvůdce si chybu uvědomil

Strojvedoucí havarovaného rychlíku RegioJet, v kterém minulý týden zemřeli v Pardubicích čtyři lidé, si těsně před...

Slunce komplikuje výkupy z fotovoltaik. Dodavatelé začínají upravovat ceny

Premium Počet solárních elektráren v Česku stále roste. Ve slunečných dnech je přebytků z fotovoltaik tolik, že se jejich cena...