Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Německých Osm hrozných: kdo jsou klíčové figury Alternativy pro Německo?

  6:27aktualizováno  11:13
Německá strana Alternativa pro Německo získává v posledních měsících na síle. Ke vzestupu využila současnou uprchlickou krizi a strach z islámu. V čele strany se zformovala skupina osmi výrazných a charismatických osobností v čele s Frauke Petryovou. Server Politico o nich píše jako o Osmi hrozných, což je narážka na poslední film Quentina Tarantina.
Joerg Meuthen a Frauke Petry na víkendovém sjezdu Alternativy pro Německo (1....

Joerg Meuthen a Frauke Petry na víkendovém sjezdu Alternativy pro Německo (1. května 2016) | foto: Reuters

Strana Alternativa pro Německo (AfD) vznikla teprve před třemi lety. Zatím nemá žádné zastoupení ve spolkovém parlamentu, její členové se však již dostali do poloviny z 16 zemských parlamentů. Průzkumy veřejného mínění přisuzovaly straně podporu až 14 procent voličů, ačkoli podle dubnového průzkumu společnosti Infratest dimap klesly straně preference o pět procent.

AfD je přesto stále vnímána jako vážná hrozba pro partaj kancléřky Angely Merkelové a další zavedené strany před spolkovými volbami, které proběhnou v příštím roce.

Německá AfD brojí proti projevům islámu, chce zakázat šátky i obřízku

Stranické směřování dostalo jasnou podobu se zažehnutím uprchlické krize. A co lze od strany čekat v budoucnu, je patrné z nového programového prohlášení, které strana schválila na nedělním sjezdu. V něm mimo jiné stojí, že islám není slučitelný s německou ústavou. Prohlášení také vyzývá k zákazu mešit a nošení burek (více o novém programu strany se dočtete zde).

To vše pod taktovkou osmičky výrazných osobností, která svým ostrým vyhraněním proti zavedeným pořádkům připomíná nechvalně proslulé hrdiny snímku Osm hrozných Quentina Tarantina.

Kdo podle serveru Politico patří k tahounům stále výraznější, ale pro zavedené strany nepříliš oblíbené AfD?

Královna Frauke Petryová (předsedkyně strany)

Ultrakonzervativní magazín Compact ji označil za Audrey Hepburnovou Alternativy pro Německo. Čtyřicetiletá někdejší chemička a matka čtyř dětí má však do decentnosti a milého vystupování slavné hollywoodské herečky daleko. Loni nekompromisně převálcovala někdejšího stranického lídra Bernda Luckeho, který pod tíhou nového směřování AfD směrem doprava rezignoval na svou funkci.

Šéfka Alternativy pro Německo Frauke Petryová.

Petryová měla v té době neotřesitelné stranické postavení. Uprchlická krize a rostoucí protiislámské nálady v německé společnosti její úspěch ještě posílily. V říjnu loňského roku však popudila část příznivců, kteří podporují tradiční rodinné hodnoty a věrnost v manželství.

Oznámila totiž rozvod se svým manželem, evangelickým farářem Svenem Petrym. V té době se již stýkala s poslancem a spolustraníkem Marcusem Pretzellem. Milostný vztah se nesnažili skrývat a hrdě se objevovali na veřejnosti, což mohlo v očích některých Němců poškodit pověst stále oblíbenější strany. Na víkendovém stranickém sjezdu se však Petryová dočkala podpory.

Mudrc Alexander Gauland (místopředseda strany)

Petryová je považována za hlavní tvář AfD, nejvlivnější figurou je však 75letý Alexander Gauland. Politik ze staré školy těží z kontaktů a zkušenností, které nasbíral během čtyřiceti let v Křesťanskodemokratické unii nynější kancléřky Angely Merkelové. Tu přitom AfD ostře kritizuje a vyzývá ji k odstoupení.

Alexander Gauland

Gauland se v rozhovorech nechává slyšet, že je nejvyšší čas rozšířit okruh vlivu AfD a navrhuje navázat spolupráci s krajně pravicovými evropskými stranami. Z těch nejvlivnějších jmenujme například francouzskou Národní frontu Marine Le Penové.

Server Politico však připomíná, že mezinárodní stranické úmluvy části AfD příliš nevoní, a to zejména paktování s Le Penovou. Národní fronta podle nich směřuje příliš doleva v ekonomických otázkách. Společnou řeč by však obě strany mohly najít v tématech uprchlické krize a boje proti islámu (více o výrocích Le Penové na adresu muslimů zde).

Gauland i přes tyto vnitrostranické neshody v budoucnu zcela jistě využije všech možností, jak AfD posílit a dostat ji mezi nejvlivnější strany v Německu i Evropě.

Aristokratka Beatrix von Storch (místopředsedkyně strany)

Vévodkyně Beatrix Amelie Ehrengard Eilika z Oldenburgu, jak zní celé jméno 44leté právničky, je považována za mediální divoký prvek AfD. Nebere si servítky na stranických setkáních s voliči, v televizních rozhovorech pak bez příkras prezentuje své notně extrémní názory. Na otázku uživatele Facebooku, zda chce AfD „zabránit pomocí zbraní ve vstupu i ženám a dětem“, odpověděla, že ano. Své prohlášení sice později poněkud zmírnila tím, že nasazení střelných zbraní proti dětem není přípustné, vlně kritiky se však nevyhnula.

Beatrix von Storch hovoří na stranickém kongresu Alternativy pro Německo.

V hlavním vysílacím čase na jedné z nejsledovanějších německých televizních stanicích pak prohlásila, že Angela Merkelová by se měla odebrat na odpočinek do Chile. Odkazovala tak na komunistického politika a generálního tajemníka někdejší Sjednocené socialistické strany Německa Ericha Honeckera, který po pádu Berlínské zdi emigroval právě do Chile.

Paradoxní je, že v rámci strany elegantní aristokratka patří do středního názorového proudu. Prosazuje například liberální protržní ekonomiku. Je však zastánkyní tradičních rodinných hodnot, odmítá sňatky homosexuálů, které považuje za „genderové šílenství“. Na stranickém sjezdu se postavila za názor, že islám není kompatibilní s německou ústavou.

Radikál Björn Höcke (předseda strany v Durynsku)

Čtyřiačtyřicetiletý učitel si získal slávu zejména ve svém domovském městě Erfurt. Opakovaně se zde vymezil proti přistěhovalecké politice Angely Merkelové. Osočil ji z toho, že porušuje německé zákony. Místní policii vyzval, aby se neřídila pokyny Merkelové.

Björn Höcke

Höcke je jedním z nejvýraznějších zástupců tvrdého ultranacionalistického jádra, které se zformovalo uvnitř AfD. Netají se napojením na pravicově extremistické hnutí Pegida. Svou sílu v rámci strany dává najevo i tím, že se čas od času pustí do umírněného křídla vedeného Petryovou.

Navrhl například, aby Německo vystoupilo z NATO. Jistě tím potěšil prorusky smýšlející spolustraníky. Ve vedení AfD však panují obavy, aby ostré výroky Höckeho nepopudily konzervativnější spektrum voličů.

Ekonom Jörg Meuthen (předseda v Baden-Württembergu)

Čtyřiapadesátiletý profesor ekonomie je v AfD jakousi protiváhou Höckeho. Agresivní vystoupení plná kontroverzních výroků od něj nečekejte. Stranu reprezentuje na panelových diskuzí. Klidným hlasem a rozvážným přednesem.

Regionální lídr Alternativy pro Německo Jörg Meuthen na stranickém sjezdu.

Meuthen bývá považován mnohými za „pozůstatek“ dřívějšího předsednictví Bernda Luckeho, zároveň však opakovaně ujišťuje, že současné směřování AfD plně podporuje.

Varoval před zákeřnou islamizací Evropy. Dodává však, že svoboda náboženského vyznání je zakotvena v německé ústavě.

Určitá rozporuplnost v jeho výrocích jde ruku v ruce s rolí, jakou v AfD plní. Má ujistit někdejší voliče Křesťanskodemokratické unie, kteří kvůli nespokojenosti s jednáním Merkelové přešli k AfD, že strana nabízí mimo agresivního pohledu Höckeho také decentnější polohy. Meuthen také často připomíná, že strana by neměla zapomínat ani na své dřívější voliče z dob před uprchlickou krizí.

Našeptávač Marcus Pretzell (předseda v Porýní-Vestfálsku)

Pokud by AfD byla jednou z her od Williama Shakespearea, 42letého právníka bychom mohli přirovnat k slavné postavě Lady Macbeth, podotýká server Politico. Pretzell prosazuje své zájmy skrze svou partnerku - předsedkyni strany Frauke Petryovou.

Marcus Pretzell

Pretzell je podle expertů na německé politické scéně jediným člověkem, kterého Petryová skutečně poslouchá. Není proto překvapením, že vyznává ultrakonzervativní názory. Jeho vliv je dobře patrný na postupné radikalizaci názorů Petryové.

Usměvavý Pretzell se nebojí ani vystupování v televizi. Prolamování tabu se pro něj stalo koníčkem. Výjimkou není ani jeho osobní život. Během prvního společného rozhovoru s Petryovou pro bulvární magazín Bunte například prohlásil, že jeho nová partnerka oplývá „démonickou krásou“.

Mladík Markus Frohnmaier (předseda mládežnické organizace)

Vedení strany ho považuje za vycházející hvězdu. Do titulků německých médií se v poslední době dostal kvůli svému napojení na mládežnickou organizaci putinovské strany Jednotné Rusko. Pětadvacetiletý student práv se narodil v Rumunsku a ve dvou letech si ho osvojili jeho němečtí adoptivní rodiče.

Markus Frohnmaier

V minulosti byl členem mládežnické organizace Křesťanskodemokratické unie. K AfD se přidal po tom, co ve straně Angely Merkelové začal pozorovat „sociální demokratizaci“, jak sám uvedl v jednom z rozhovorů.

Frohnmaier se řadí ke křídlu AfD, které prosazuje sbližování s Ruskem. Schvaluje také ruskou anexi Krymu, kterou považuje za úspěch v boji o nezávislost.

Intelektuál Marc Jongen (lídr pro Bádensko-Württembersko)

Osmačtyřicetiletý univerzitní profesor kdysi prohlásil, že jeho hlavním úkolem v AfD je udělat z protestní strany zavedenou partaj.

Marc Jongen

Někdejší student známého německého filosofa Petera Sloterdijka platí v AfD za klidnou a intelektuální sílu. Provokativní výroky mu jsou cizí.

Za největší problém Německa považuje nedostatek pýchy, sebeúcty a sebejistoty. Německo se podle jeho slov musí od základu změnit, pokud chce mít nějakou budoucnost.

Autor:

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Írán v noci zaútočil na Izrael raketami a drony

  • Nejčtenější

Írán zaútočil na Izrael. Armáda zachytila většinu střel, pomohli spojenci

13. dubna 2024  20:38,  aktualizováno  14.4 8:54

Sledujeme online Írán vyslal na Izrael desítky bezpilotních letounů a také rakety. Je to odveta za útok na íránský...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Ženu soudí za sex se psem i zneužívání syna a vnuka. Byla to terapie, hájí se

15. dubna 2024  12:28,  aktualizováno  13:33

U Krajského soudu v Ústí nad Labem začalo projednávání případu dlouhodobého sexuálního zneužívání,...

Ozbrojenci vtrhli do domu a svázali podnikatele s rodinou, zřejmě šlo o mstu

12. dubna 2024  9:44,  aktualizováno  15:08

Policisté z Česka i Německa pátrají na Domažlicku po ozbrojencích, kteří v noci na dnešek přepadli...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Na začátku byl tajný projekt. Jak vypadá stanice metra, kterou nikdy nejel vlak

14. dubna 2024

Premium Nenápadná plechová vrata naproti Úřadu vlády na pražském Klárově skrývají velké tajemství. Praha se...

Státu propadly pozemky za pět miliard. Vlastníci se o ně včas nepřihlásili

20. dubna 2024

Premium Česko letos velmi zbohatlo. Získalo do svého majetku rozsáhlé pozemky miliardových hodnot po...

Režim nás zatáhne do války, děsí se Íránci. Ultrakonzervativci v zemi posilují

20. dubna 2024

Premium Zdaleka ne všichni Íránci podporují místní konzervativní islámský režim a jeho válečné choutky....

Rozhazoval výzvy k svržení vlády. Pak se u místa, kde soudí Trumpa, zapálil

19. dubna 2024  20:17,  aktualizováno 

Muž se polil se a následně zapálil v New Yorku před soudní budovou, kde se koná proces s americkým...

Dostálové se ptali na její angličtinu a Farského, zda dá zase přednost stáži

19. dubna 2024  19:15,  aktualizováno  21:09

Nejzajímavější částí debaty kandidátů do voleb v Evropském parlamentu byly otázky studentů, kteří...

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Ve StarDance zatančí Vondráčková, Paulová, hvězda Kukaček i mistryně světa

Tuzemská verze celosvětově mimořádně úspěšné soutěže StarDance britské veřejnoprávní televizní společnosti BBC se už na...