Peggy, Carol i Scullyová. Pamatujete na „šťabajzny“ devadesátek?

  • 27
Peggy ze Ženatý se závazky, Carol z Kroku za krokem či major Houlihanová alias Šťabajzna ze seriálu M.A.S.H. Čeští diváci tyto sexy herečky začali poznávat až v devadesátých letech, kdy dodnes populární americké seriály dorazily k nám. Připomeňte si nejvýraznější ženské hrdinky, které spoustě mužům nedaly spát.

„PEGGY“ V ÚSPĚCH SERIÁLU NEVĚŘILA

Ženatý se závazky

Hvězda sitcomu Ženatý se závazky Katey Sagalová v lednu oslavila 70. narozeniny. Ačkoli v její kariéře následovalo mnoho dalších rolí, divákům se vryla do paměti jako svérázná Peggy Bundová.

„Pamatuji si, jak jsem četla scénář a říkala si: ‚Tohle je hystericky vtipné, ale nikdo se na to nebude dívat, protože je to příliš mimo rámec. Budeme okamžitě zrušeni!’“ vzpomínala po letech Sagalová. Nakonec ale vzniklo 11 řad, které se vysílaly v 60 zemích světa.

Herečka, které role Peggy vynesla čtyři nominace na Zlatý globus, se vítězné sošky dočkala až v roce 2011 za seriál Zákon gangu. V roce 2022 si díky seriálovému hitu Smrt nás spojí po letech zahrála s Christinou Appelgate, která v kultovním sitcomu ztvárnila její dceru Kelly.

ŠŤABAJZNA SE NADCHLA PRO OBRAZY

M.A.S.H.

Americké publikum mohlo obdivovat půvaby vrchní sestry Margaret Houlihanové alias Šťabajzny (v originálu Hot lips – pozn. red.) už od 70. let, do Česka se však seriál M.A.S.H z prostředí korejské války dostal až mnohem později.

Blonďatá kráska Loretta Switová v sitcomu účinkovala po celou dobu, tedy dlouhých 11 let. V 90. letech hereckou kariéru utlumila a zaměřila se na ochranu zvířat, výtvarné umění a navrhování šperků. Letos oslaví 87. narozeniny.

„Miluju každou minutu své kariéry. Miluji to, co dělám. Také miluji oslovovat lidi a pomáhat jim. Jsem také velmi hrdá na své obrazy. Prodávám je a peníze jdou na mou charitu na pomoc zvířatům,“ nechala se slyšet před několika lety.

AGENTKA SCULLYOVÁ? DĚKUJI, UŽ NE

Akta X

Uhrančivý pohled agentky FBI Dany Scullyové v seriálu Akta X přitahoval k obrazovkám nejen milovníky sci-fi. Gillian Andersonové bylo při natáčení první řady pouhých 25 let. Seriál vznikal mezi roky 1993–2001. Tvůrci pak Akta X přivedli znovu k životu v letech 2016–2018.

Na čas sice zakotvila u podobných rolí, ale ze škatulky se úspěšně vymanila. Blýskla se například ve čtvrté řadě oceňovaného seriálu Koruna o královské rodině, kde si zahrála železnou lady Margaret Thatcherovou. V seriálu První dáma pak ztvárnila Eleanor Rooseveltovou.

„Teď je to spíš o tom, že mám už širší záběr – hrála jsem hodně agentů. Hrála jsem hodně MI5, MI7, MI6, FBI…,“ směje se Andersonová.

20. září 2021

DOKTORKA QUINNOVÁ SE VYMANILA Z DLUHŮ

Doktorka Quinnová

Pro Jane Seymourovou byla role Doktorky Quinnové tou, která nejvíce ovlivnila její kariéru. A to přesto, že v roce 1993, kdy se seriál začal vysílat, dávno platila za uznávanou herečku. Vždyť se již v roce 1973 stala jednou z nejvýraznějších Bond girl, a to ve snímku Žít a nechat zemřít.

Díky natáčení příběhů o emancipované lékařce se navíc vymanila z dluhů, do nichž ji při rozvodu dostal třetí manžel. Její seriálový partner Joe Lando se na čas stal její skutečnou láskou, ačkoli je dělil desetiletý věkový rozdíl.

I po Doktorce Quinnové následovala dlouhá řádka rolí a točí stále. „Všechny děti už jsou z domu pryč a rozletěly se do světa, takže mám čas pro sebe. Nemá smysl mluvit o tom, co se stane příští rok nebo rok poté, protože nevím, co přinese zítřek. Když se mě někdo zeptá, jestli do něčeho jdu, tak mu řeknu, že ano. Ale teď, ne zítra,“ říká herečka, která v únoru oslavila 73. narozeniny.

„PROBLÉMOVÁ“ CAROL FOTILA I PRO PLAYBOY

Krok za krokem

Suzanne Somersová získala roli energické matky Carol v sitcomu Krok za krokem v roce 1991. Seriál znamenal obrat v její kariéře, protože několik let před tím platila v branži za problematickou herečku.

Týdeník 5plus2

Každý pátek zdarma

5plus2

A to kvůli tomu, že se nepohodla s producenty seriálu Three’s Company kvůli výši svého honoráře. Somersové se nelíbilo, že jako žena dostává několikanásobně nižší plat než její herecký kolega, přičemž jejich role byly rovnocenné.

Pracovně problematické období, kdy kvůli financím vzala za vděk i focením pro Playboy, ukončil právě až oblíbený Krok za krokem, který jí přinesl globální popularitu.

Po velkou část života Somersová bojovala s rakovinou, které v roce 2023 v nedožitých 77 letech podlehla. „Moje rakovina je nemoc, která ovlivnila celou mou rodinu, jelikož mě postihla ve 20 letech, s Alanem (manžel herečky, pozn. red.) jsme se ještě více sblížili a každý okamžik každého dne byl vzácný. Za více než 42 let jsme nestrávili od sebe ani jeden den. To je velká výhoda mé rakoviny,“ uvedla před časem.