Princezna políbila žábu a může se vdát

Přípravy na další z kontroverzních kroků norské královské rodiny, který se odpoledne uskuteční v trondheimské katedrále Nidarosdomen, jsou v plném proudu. Svatebčané již veřejnosti představili i své prstýnky a nevěsta princezna Märtha Louise složila i závěrečné předsvatební zkoušky.

Konkrétně to například znamenalo, že si zkusila pohádkový Popelčin střevíček, vyspala se v posteli s nebesy a políbila i kouzelnou žabku, z níž se jakoby překvapením vyklubal princeznin ženich Ari Behn.

Velkou novinkou je rozhodnutí krále Haralda V. o tom, že princezna Märtha Louise nepřijme příjmení svého muže a nebude se tak jmenovat paní Behnová. Dřívější titul jí totiž oproti očekávání zůstane. Král tak porušil reguli, jež v minulosti platila i pro jeho vlastní sestry, které sňatkem s nekrálovskými partnery ztratily tituly princezen a přejaly jejich běžná příjmení.
 
Volbou svého životního partnera jde třicetiletá Märtha Louise ve šlépějích svého otce Haralda V. i svého bratra prince Haakona. Oba totiž namísto partnerek "modré krve" zvolili raději ženy neurozené a pro norskou monarchii nekonvenční. Princ Haakon Norsko vloni dokonce šokoval sňatkem se svobodnou matkou s
pochybnou minulostí. Princeznin o rok mladší choť Ari Behn je zase coby kontroverzní spisovatel znám kromě jiného pro liberální postoj k drogám.

Slavnostní chvíli v Norsku provázejí rozpaky veřejnosti nad tím, nakolik svatby královských dětí ovlivní budoucnost monarchie. Jen každý desátý Seveřan se totiž domnívá, že Ari Behn po boku Märthy Louisy může být pro království přínosem, zatímco plná polovina Norů má na věc opačný názor.