Stoletou královnu matku zdravily tisíce lidí

Za nadšeného jásotu desítek tisíc lidí pozdravila britská královna matka z balkónu Buckinghamského paláce své obdivovatele, kteří jí přišli blahopřát k dnešním stým narozeninám. Z nádvoří zaznělo tradiční Happy Birthday v podání vojenské hudby. Předtím převzala Queen Mum ve světlemodrém kostýmu a tradičním klobouku u brány svého sídla Clarence House blahopřejný telegram, který jí poštovní doručovatel přivezl od její dcery - královny Alžběty II.

"Pro mamku...," začínalo osobní blahopřání. Obálku pomohl poněkud nervózní královně matce otevřít svým kordem jeden z členů stráže. Oslavenkyně si pro blahopřání přišla o dvou holích, nabízenou židli vytrvale odmítala.

Úderem dvanácté hodiny se za slunného počasí vydala královna matka v doprovodu korunního prince Charlese, svého oblíbeného vnuka, v otevřeném kočáře do nedalekého Buckinghamského paláce. Nad ním plápolala obrovitá královská standarda, která bývá
vztyčena jen při mimořádných příležitostech. Při vjezdu do bran paláce ji uvítala hymna a 41 dělových salv z blízkého královského parku.

Třídu Mall, po níž se ubíral královský kočár, tažený čtyřspřežím šedých koní a zdobený girlandami žlutých a fialových květů, lemovaly desetitisíce lidí. Na dnešní slavnost se přijeli
podívat nejenom z různých koutů Británie, ale i z Austrálie, Kanady nebo Ameriky.

"Přijela jsem, protože už zcela určitě ve svém životě neuvidím nikoho z královské rodiny, kdo se dožije 100 let," řekla asi šedesátiletá žena, zahalená do britské vlajky.

"Je to opravdu vzrušující. My v Americe o něčem takovém jenom sníme," svěřila se čtyřicátnice z Ohia.

Po vystoupení na balkóně královského paláce se jubilantka odebrala na soukromý oběd, jehož se v Buckinghamském paláci zúčastnilo téměř 30 členů královské rodiny.

Dneškem vyvrcholily několik týdnů trvající oslavy životního jubilea královny matky. V polovině července se jich v centru Londýna zúčastnilo na 20.000 lidí a další milióny je tehdy stejně jako dnes sledovaly z televizních obrazovek.

Královna matka otvírá oficiální gratulaci od britské královny Alžběty II.

S královnou Alžbětou II.

Královna matka

Královna matka

Královna matka otvírá oficiální gratulaci od Alžběty II.

Královna matka s Alžbětou II.


Britská královská rodina