První zápasnice sumo je na světě

- Zarputilí zastánci tradičního pojetí japonského národního sportu sumo se budou muset jedné ze svých tradic vzdát. Do ringu vstoupí poprvé v historii žena. Stane se jí Fusae Ota zvolená nedávno také první ženou guvernérkou za oblast Osaka. Zásady sumo doposud považovaly ženu za "nečistou" a tedy nehodnou zúčastnit se zápasu. Oddělení pro zrovnoprávnění žen a mužů při úřadu premiéra považuje první ženu-zápasnici za výrazný krok kupředu.

Postavení žen v japonské společnosti, která tradičně straní mužům, není příliš povzbudivé. Jejich místo je podle většiny mužů doma. Zastávají pouhých pět procent křesel v dolní komoře parlamentu. Žen soudkyň a právniček je stále méně než deset procent, přestože číslo v těchto dvou funkcích výrazně narůstá.

Stoupá počet znásilnění a sexuálních útoků. Nejčastějšími obětmi se stávají dívky ve věku 13 až 19 let. Ani vlastní manželé se ke svým partnerkám nechovají příliš vzorně. Téměř pětina žen uvedla, že byla nucena k sexuálnímu styku, na pěti procentech se manželé dopustili násilí.

Kromě sexuálního obtěžování a celkové diskriminace zasáhl zemi vycházejícího slunce ještě jeden fenomén - dětská prostituce. V celách předběžného zadržení skončilo v minulém roce za "deviantní sexuální chování" 4,5 procenta školou povinných dívek. K takovému chování je prý vedla touha po penězích.