Pohřeb královny Alžběty II.

Pohřeb královny Alžběty II. | foto: AP

Kate a Meghan na pohřbu vzdaly hold královně Alžbětě II. výběrem šperků

  • 15
Manželky britských princů Williama a Harryho na pohřeb královny Alžběty II. zvolily symbolické šperky, kterými ozdobily své smuteční šaty. Princezna Kate i vévodkyně Meghan si vzaly doplňky, které jim věnovala zesnulá panovnice.

Kate, která se po smrti královny stala princeznou z Walesu, měla čtyřřadý perlový náhrdelník s diamantovou sponou, který patřil Alžbětě II. Šperk vytvořilo slavné britské klenotnictví Garrard. V roce 1982 jej na sobě měla princezna Diana při státní návštěvě nizozemské královny Beatrix v Londýně.

Podle webu The Court Jeweller si královna Alžběta nechala náhrdelník vyrobit z perel, které jí darovala japonská vláda po její první státní návštěvě této země v roce 1975.

Vévodkyně z Cambridge a Cornwallu doplnila šperk diamantovými náušnicemi s bahrajnskými perlami, které rovněž pocházejí z královniny sbírky. Náušnice byly vytvořeny z perel, které Alžběta a její manžel, princ Philip, dostali jako svatební dar z Bahrajnu v roce 1947. V prvním letech Alžbětiny vlády byly na panovnici často k vidění.

Princezna z Walesu Kate na pohřbu královny Alžběty II. (Londýn, 19. září 2022)

Stejnou sadu šperků na sobě měla Kate i na pohřbu vévody z Edinburghu, který zemřel loni.

Meghan zvolila jednoduché náušnice, rovněž s diamanty a perlami. Vévodkyně ze Sussexu dostala šperk od královny v roce 2018, když se po svatbě s princem Harrym připojila ke královské rodině, a ještě předtím, než se pár odstěhoval do Kalifornie a rezignoval na své oficiální povinnosti.

Perly jsou v Británii spojovány se smutkem, což je symbolika, která se datuje od dob vlády královny Viktorie.

Na státním pohřbu královny Alžběty byli v centru pozornosti také britští návrháři. Kate si oblékla černé dvouřadé šaty od Alexandera McQueena a Meghan zvolila černé šaty s pláštěm značky Stella McCartney.

SPECIÁL

Britská královská rodina

SPECIÁL: Britská královská rodina
,