Pozice Havlové je výjimečná...

Pro uplatnění manželky bývalého prezidenta se těžko hledá vhodný vzor i u minulých českých státníků. Dosud nikdy neodcházel prezidentský pár z Hradu v takové pozici, v jaké jsou nyní manželé Havlovi. Tedy po řádném vypršení mandátu, a nikoli kvůli zdravotním komplikacím nebo po politickém puči.

Charlotta Garrigue Masaryková zemřela dříve než první československý prezident.

Hana Benešová naopak svého muže přežila o více než čtvrt století, ale komunistický režim ji zcela vyloučil z veřejného života. Lidé o ní říkali, že sice přestala být první dámou, ale i nadále zůstávala dámou. Až do její smrti v roce 1974 ji sledovala Státní bezpečnost, a tak se oblíbená žena držela raději stranou společenského dění.

Marie Háchová zemřela ještě předtím, než se její muž stal za druhé světové války protektorátním prezidentem. Dobrým vzorem pro roli první dámy nemůže být ani

Marta Gottwaldová. Svým až otrockým napodobováním elegantní Hany Benešové se manželka prvního dělnického prezidenta Klementa Gottwalda stala ještě za svého života sama svou vlastní karikaturou. Navíc ani ona neměla čas si roli bývalé první dámy" pořádně vyzkoušet. Svého muže přežila v roce 1953 jen o pouhých několik měsíců.

Marie Zápotocká žila po smrti prezidenta Antonína Zápotockého v ústraní v přidělené malé vilce. Na veřejnosti se výrazně projevila pouze v roce 1968, kdy podpořila politiku reprezentovanou Alexandrem Dubčekem. Do společnosti nechodila a stýkala se převážně jen s manželkou Jana Švermy Marií.

Do soukromí se po opuštění Pražského hradu stáhla i Božena Novotná se svým manželem Antonínem. Starala se o dva vnuky, pletla, háčkovala, vyšívala, občas zašla k příbuzným na návštěvu," popisuje její život Pavel Kosatík v knize Osm žen z Hradu.

Irena Svobodová, která na rozdíl od Marty Gottwaldové byla na Pražském hradě oblíbená a mohla se díky své otevřené povaze stát dobře přijímanou bývalou první dámou, zemřela necelý rok poté, co jejího manžela Ludvíka Svobodu odsunul z prezidentské funkce Gustáv Husák.

Ten pak v pozici komunistického prezidenta přežil obě své manželky, Magdu i Vieru.

Dagmar Havlovou tak coby veřejně činnou bývalou první dámu čeká v únoru premiéra. V riflích, s vlasy staženými do jednoduchého copu a se zajištěnou budoucností zatím žádná prezidentova manželka z Hradu neodcházela.

PROJEKT Z DÍLNY PRVNÍ DÁMY
Dagmar Havlová sama navrhla pro svou nadaci dvě loga: Zelenou stužku naskicovala na zadní stranu zápisu z jednání rady Nadace Vize 97 při pracovní cestě letadlem. Logo pak už jen doupravil grafik.

Šipka s nápisem Test pro život vznikla podobně. Dagmar Havlová se jednou zdržela ve své pracovně v nadaci dlouho do noci. Ráno jsme její kresbu rozeslali členům rady. Když ji schválili, logo dodělal grafik," vzpomíná ředitelka nadace Martina Zelenková.