Autor snímků Antonello Zappadu se Mirku Topolánkovi za fotky na dálku omlouvá, nechtěl prý zničit ničí politickou kariéru.

Autor snímků Antonello Zappadu se Mirku Topolánkovi za fotky na dálku omlouvá, nechtěl prý zničit ničí politickou kariéru. | foto: Archiv MF DNES

Nevěděl jsem, že ten nahý je Topolánek, tvrdí italský fotograf

  • 73
Celé dny trávil u vily Silvia Berlusconiho, teleobjektiv měl v pohotovosti od rána do večera. Pořídil tak balík fotografií, které chtěl italským novinám prodat za milion a půl eur (40 milionů Kč). Prý netušil, že na snímcích zachytil i českého premiéra.

"Nejsem paparazzo. Chtěl jsem dokázat, že náš premiér zneužívá státní letadla, aby k sobě do vily vozil televizní hvězdičky," tvrdí fotograf Antonello Zappadu v exkluzivním rozhovoru pro Magazín DNES, který vyjde ve čtvrtek.

Fotografie nakonec po soudním zákazu v Itálii prodal do Španělska, a to deníku El País. Vůbec prý netušil, že se nějak dotýkají Česka. Byl na nich i nahý muž, ve kterém mnozí poznali Mirka Topolánka.

Ženy vyfocené ve vile italského premiéra Berlusconiho. "Neměl jsem tušení, kdo to je. Proto jsem mu rozmazal obličej," říká Zappadu. O totožnosti muže na fotce se dozvěděl až z novin. "Kdyby Topolánkovo jméno nezmínil sám Berlusconi, nikdo by to dodnes nevěděl. Asi nejsou velcí přátelé. Skutečný přítel by protestoval, že jsem vyfotil jeho návštěvu nahou. A neřekl by její jméno."

Topolánkovi se fotograf na dálku omlouvá. Prý nechtěl zničit ničí politickou kariéru. Na Topolánkovo tvrzení, že jde o fotomontáž, má jednoznačnou odpověď: Ne. Ty fotografie jsem nijak neupravoval.

Zappadu je fotograf na volné noze. Sám sebe označuje za investigativního novináře. Fotí celebrity, ale i seriózní témata. Před devíti lety jeho práce pomohla osvobodit dítě unesené mafií. Pátral také v Kolumbii po rukojmí kolumbijských povstalců Ingrid Betancourtové. Jedna z jeho reportáží zachycuje i život v Hirošimě 50 let po svržení atomové bomby.

Čtěte v magazínu DNES

Exkluzivní rozhovor s autorem fotek z Berlusconiho vily Antonellem Zappadu najdete ve čtvrtečním magazínu DNES.

,