Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Máma byla radost. Dojatá dcera Nadi Urbánkové chystá vzpomínkový koncert

  14:00
V únoru uplynul rok od smrti pětinásobné zlaté Slavice Nadi Urbánkové (†83) a pro dceru Janu (47) je to stále bolestivé téma. Slzám se neubránila ani ve středu v Lucerně, kde s dalšími zpěváky zvala veřejnost na chystaný vzpomínkový koncert. Ve věhlasném sále v centru Prahy se uskuteční 11. dubna.

Dva nejsilnější prožitky v životě zpěvačky Nadi Urbánkové se pojí s její jedinou dcerou Janou. Největší radost měla, když se narodila, a největší strach, když o ni začátkem osmdesátých let málem přišla.

„Nezapomenu na jednu strašnou noc, kdy jí byly čtyři roky. Doktorka si neposlechla její dýchání a nediagnostikovala oboustranný zápal plic. Poslala nás domů jen s acylpyrinem. Měla jsem ten večer jít natáčet, ale něco mě nutilo zůstat doma. Četla jsem Janě pohádku a ona najednou dostala z horečky febrilní křeče a upadla do klinické smrti. Dodnes si pamatuje, že se na sebe koukala z výšky a viděla se, jak tam leží. Kdybych u ní v tu chvíli neseděla a sanitka nepřijela do dvou minut, tak nevím... To byl nejhorší moment mého života,“ svěřila se kdysi Naďa Urbánková.

Dcera Jana ho prožila o čtyři dekády později, 3. února loňského roku, když maminku ztratila. O tom, že je to pro ni stále těžké, svědčí středeční tisková konference, kde se v úvodu při prvních slovech o mámě rozplakala.

„Moje máma byla radost. Moje máma byla barvy... láska. To, že tady dnes mohu s vámi být a že jí můžeme vzdát společně hold skrz krásnou muziku, kterou bych tímto chtěla předat dál, aby se neztratila, je i pro mě osobně obrovský dar. Mami, to je všechno pro tebe,“ podívala se vzhůru, utírala si slzy a omlouvala se za to, že je „cíťa“.

Michal David bude „závidět“

Víc než desítka přítomných umělců se shodla v tom, že Naďa Urbánková byla zdrojem pozitivní energie, upřímnosti i laskavosti. „Senzační milá baba,“ shrnula to její kolegyně Leona Machálková.

Bavič Vladimír Hron se pochlubil tím, že jeho sestra dostala po zpěvačce křestní jméno, a moderátor Karel Voříšek zase vzpomínkou na svůj první pěvecký duet. Pro jeden pořad před lety natočili s Naďou Urbánkovou píseň Mám ráda žužu.

Právě tuto skladbu zazpívá na dubnovém koncertu v Lucerně zpěvaččina dcera Jana. Zřejmě největší hit Nadi Urbánkové, coververze s textem Jiřího Grossmanna Závidím, tam zazní v podání Michala Davida.

„Už se učím text,“ vzkázal do Prahy prostřednictvím telekonference ze španělského ostrova Tenerife. Připomněl, že s kapelou Kroky Františka Janečka Naďa Urbánková koncem sedmdesátých let krátce vystupovala.

Kromě zmíněných interpretů by měli na populární zpěvačku zavzpomínat třeba Václav a Jan Neckářovi, Karel Kahovec, Milan Drobný, Eva Burešová, Magda Malá, Šárka Rezková nebo Wow vocal Jiřího Škorpíka.

Jedna z nejslavnějších českých zpěvaček se narodila v červnu 1939 v Nové Pace jako Naděžda Balabánová. Na Vyšší zdravotnické škole v Trutnově maturovala v roce 1957. Profesionální uměleckou dráhu začala jako herečka v pardubickém divadle, později dělala konferenciérku v Armádním uměleckém souboru Víta Nejedlého.

Maminka. Jana jako školačka, Naďa Urbánková na vrcholu slávy.

O její kariéře zpěvačky rozhodl v roce 1963 casting do filmu Kdyby tisíc klarinetů. V angažmá v divadle Semafor poté zůstala sedm let. Začala spolupracovat se skupinou Country Beat Jiřího Brabce. Koncem šedesátých let přišly první velké úspěchy. V roce 1969 získala na festivalu Bratislavská lyra stříbro za píseň Mosaznej džbán a vyhrála Děčínskou kotvu se skladbou Svítá nad velkou louží. O dva roky později zvítězila na severu Čech znovu, tentokrát s písní Gondola.

V letech 1972 až 1976 se pevně usadila na pomyslném trůnu královny československé populární hudby, když získala pětkrát v řadě titul Zlatý slavík. Její diskografie přitom čítá překvapivě jen pět řadových alb. K některým písním jako Vilém peče housky nebo Dávám ti dar si texty napsala sama. Mezi její největší hity patří Svatební průvod, Blonďák s červenou bugatkou nebo Drahý můj. Hrála v několika úspěšných filmech včetně Oscarem oceněných Ostře sledovaných vlaků.

Začátkem 90. let se po třetím sňatku přestěhovala do Švýcarska, kde žila sedm let. Pak se vrátila do Čech. V závěru kariéry zakotvila u country-folkové skupiny Bokomara a žila v Želivě u Humpolce. Zemřela v jedné z pražských nemocnic v pátek 3. února 2023 na komplikace spojené s rakovinou a prodělaným onemocněním covid-19.

22. února 2020

Autor:
  • Nejčtenější

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

24. dubna 2024  11:01

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19....

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

21. dubna 2024

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

23. dubna 2024  8:30

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta...

David Beckham žaluje Marka Wahlberga, žádá přes 8 milionů dolarů

20. dubna 2024  15:11

Bývalý fotbalista David Beckham (48) se s hercem Markem Wahlbergem (52) spřátelil, když se...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Kourtney Kardashianová oslavila 45 let. Kvůli fotce v bikinách se fanoušci bouří

22. dubna 2024  9:30

Kim Kardashianová (43) přidala příspěvek na Instagram, kde popřála své sestře Kourtney k 45....

Sebeuspokojování mi pomáhá cítit se dobře ve svém těle, říká Billie Eilish

28. dubna 2024  11:09

Známá zpěvačka Billie Eilish (22) poskytla magazínu Rolling Stone rozhovor, v němž otevřeně mluvila...

Znovu se poznáváme, říká o rozepři s Gomezovou její dárkyně ledviny

28. dubna 2024

Herečka Francia Raisaová (35) promluvila o tom, jak darovala v roce 2017 Seleně Gomezové (31)...

S mužem konzultujeme kde co, ale necháváme si dost svobody, říká Petra Špalková

28. dubna 2024

Herečka Petra Špalková promluvila v rozhovoru pro iDNES.cz o divadle, manželovi i dětech. Popsala,...

UFO, klony, nevěry. Shirley Maclainová proslula jako herečka, ale i podivínka

27. dubna 2024

Premium Klučičím sestřihem to jen začínalo. „Je velmi těžké k ní mít vřelé city.“ „Působí jako pravý opak...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit bývalému konkurentovi 21...