Poslední slova slavných sebevrahů. Co vzkázali nejbližším Cobain a Monroe?

  • 25
Frontman kapely Nirvana Kurt Cobain, punker Sid Vicious ze Sex Pistols či módní návrhářka Kate Spade a mnohé další slavné tváře se rozhodly odejít ze světa předčasně. Jaké poslední vzkazy na rozloučenou nechaly známé osobnosti pro své nejbližší?

Kurt Cobain

Kurt Cobain se svou manželkou Courtney Love a dcerou Frances Bean na...

Spoluzakladatel a frontman kapely Nirvana se v dubnu 1994 omámený heroinem zabarikádoval ve skleníku svého domu v Seattlu, kde se tehdy v pouhých sedmadvaceti letech zastřelil.

Nechal po sobě dlouhý dopis na rozloučenou, který adresoval svému imaginárnímu příteli z dětství, Boddahovi. „Už necítím žádnou vášeň. Pamatuj si, že je lepší shořet, než vyhasnout,“ napsal mimo jiné. Dopis zakončil vzkazem pro svou manželku Courtney Love a dceru Frances. „Pokračuj, prosím, Courtney. Pro Frances. Pro její život, ve kterém bude beze mě mnohem šťastnější,“ dodal muzikant.

Někteří fanoušci si myslí, že celý dopis byl nedokončeným návrhem určeným Nirvaně, který měl znamenat konec kapely a určit nový směr hudební kariéry jejích členů. Příznivci této teorie se domnívají, že druhou polovinu dopisu na rozloučenou připsala jeho manželka Courtney Love. Jejich vztah se v posledním roce života Kurta Cobaina kvůli závislosti, stresu a hádkám rozpadal. Hudebník mluvil často o rozvodu,“ píše Brainee.sk.

Kate Spadeová

Návrhářka Kate Spadeová spáchala sebevraždu.

Módní návrhářku našla mrtvou její hospodyně v bytě na Manhattanu, kde se 5. června 2018 oběsila. Své dceři nechala jen krátký vzkaz. „Beo, vždy jsem tě milovala. Není to tvoje chyba. Zeptej se táty,“ napsala Kate Spadeová.

Podle policie se žena, která bojovala s depresemi a úzkostmi, oběsila na červeném šátku v ložnici. Její muž Andy byl v té době doma, jinak žili po čtyřiadvaceti letech manželství posledních deset měsíců návrhářčina života odděleně.

Smrt zarmoutila mnoho příznivců nadané Spadeové, mezi kterými byly například i americká podnikatelka, modelka a politička Ivanka Trumpová či dcera Billa Clintona, spisovatelka Chelsea Clintonová.

Hunter Thompson

spisovatel Hunter S. Thompson

„Už žádné další hry, žádné další bomby. Žádné procházky. Žádná legrace. Žádné plavání. 67, to je o sedmnáct let víc než 50. O sedmnáct let víc, než co jsem chtěl nebo v co jsem doufal. Nuda. Jsem čím dál víc nepříjemný. Uvolni se, nebude to bolet,“ napsal slavný novinář a spisovatel Hunter Thompson, který si vzal život v roce 2005. Jeho nejznámější knihou je bestseller Strach a hnus v Las Vegas.

20. února 2005 zemřel Thompson na následky střelného poranění hlavy, které si sám způsobil v Owl Farm, jeho opevněné budově ve Woody Creek v Coloradu. Jeho syn Juan s manželkou Jennifer byli ten víkend u známých. Manželka Anita také nebyla doma a s manželem telefonovala ve chvíli, kdy držel v ruce připravenou zbraň a následně se zastřelil.

Prý ji požádal, aby se vrátila domů a pomohla mu dopsat novinářský sloupek. Pak položil telefon na bar. Anita později uvedla, že v telefonu slyšela cvaknutí psacího stroje. To však, jak se později ukázalo, bylo smrtícím sebevražedným výstřelem ze zbraně jejího muže.

Marilyn Monroe

Zatímco s rovnými vlasy je občas pěkná nuda, pokroucené pramínky udělají parádu...

Americká zpěvačka a herečka se roku 1962 pravděpodobně předávkovala léky. Dodnes není známa přesná příčina její smrti. Podle oficiálních vyjádření šlo o sebevraždu, mnozí tvrdí, že to tak není. Stopy po nezvykle velkém množství léků nalezené v krvi a různé nejasnosti při vyšetřování podporují četné konspirační teorie o možnosti vraždy.

Jednou z nich je i to, že herečku měl zabít Bobby Kennedy, o jehož špinavých tajemstvích věděla Monroe až příliš. Pomáhat mu měl i jeho švagr Peter Lawford a zpěvaččin psychiatr. Ten slavné blondýnce údajně píchl smrtící injekci s hypnotiky přímo do srdce.

„Jsem stále ztracená, vše mě rozptyluje. Myslím, že jsem blázen. Postavím se před kameru a moje soustředění a vše, co jsem se naučila, mě opouští. Cítím, jako bych nebyla pro lidskou rasu vůbec zajímavá,“ stojí v dopise na rozloučenou.

1. června 2016

Bob Welch

Bob Welch (1974)

Bob Welch, americký hudebník a bývalý člen rockové skupiny Fleetwood Mac, se zastřelil v roce 2012. Trpěl zdravotními problémy a měl strach, že se stane pro svou manželku přítěží. Zanechal po sobě krátký vzkaz „To ti neudělám.“

Bezvládné tělo muzikanta našla v jejich domě v Nashvillu jeho žena Wendy. Podle policie se pětašedesátiletý muž střelil do hrudníku. Rodinný přítel Bart Herbison v jednom z rozhovorů zmínil, že Welsch podstoupil asi tři měsíce před sebevraždou operaci zad.

„Bylo zřejmé, že se z toho nedostane a bude z něj invalida. Byl svědkem, jak se něco podobného stalo jeho otci, a dlouhé roky pak sledoval, jak se o tátu stará maminka. Nechtěl dopustit, aby něco podobného zažívala i jeho manželka Wendy a tak se rozhodl svůj život raději ukončit,“ řekl Herbison.

Robin Williams

Robin Williams (Santa Monica, 15. června 2007)

Robin WiIliams si vzal život v roce 2014. Měsíce před smrtí stál před náročnými profesionálními i osobními výzvami. Jeho filmová kariéra pomalu upadala a americký herec a komik se v té době navíc obviňoval z rozvodu s druhou manželkou Marshou Garcesovou. 

Ačkoli se spekulovalo, že za jeho rozhodnutím vzít si život byly dluhy, boj s alkoholem a deprese, pitva ukázala, že herec trpěl demencí na pomezí mezi Parkinsonem a Alzheimerem. Takzvaná demence s Lewyho tělísky postihuje mozek a závažně ovlivňuje chování člověka. Tato agresivní a nevyléčitelná porucha mozku se také spojuje s vysokým rizikem možnosti sebevraždy.

11. srpna 2014 našel herce mrtvého v jeho domě v Kalifornii osobní asistent. Podle místního šerifa Keitha Boyda bylo Williamsovo tělo nalezeno s páskem kolem krku přivázaným ke dveřím pokoje. „Skončil jsem s tím. Je čas jít. Už mě nic jiného nečeká,“ byla poslední hercova slova.

13. května 2015

Sid Vicious

Sid Vicious, baskytarista punkové kapely Sex Pistols

Britský punkový muzikant a baskytarista skupiny Sex Pistols zemřel na předávkování heroinem ve věku jedenadvaceti let. Dopis na rozloučenou našla jeho matka v kapse synova saka. Údajně se týkal jeho zesnulé přítelkyně Nancy Spungenové. „Měli jsme pakt o smrti a já musím dodržet svou polovinu smlouvy. Pochovejte mě prosím vedle mé lásky v kožené bundě, džínách a motorkářských botách. Sbohem,“ stojí ve vzkazu.

I přesto, že se muzikant pomalu dostával z drogové závislosti, na večírku v roce 1979 mu fotograf Peter Kodick poskytl jeho poslední dávku heroinu. Sid užil obrovské množství drogy a zemřel v noci ve spánku. Jeho přítelkyně Nancy zemřela rok předtím. Hudebníka tehdy mnozí podezřívali, že ji zabil.

Virginia Woolfová

Virginia Woolfová

Jedna z nejnadanějších světových autorek Virginia Woolfová se zabila 28. března 1941. I její sebevražda dokazovala, že měla mimořádnou fantazii a smysl pro detail. Kapsy svého kabátu naplnila kameny a utopila se v řece.

Poslední vzkaz zanechala spisovatelka svému manželovi Leonardovi. „Můj nejdražší. Jsem si jistá, že se zblázním. Mám pocit, že nemůžu přežít další z těch hrozných období. Tentokrát už se z toho nevzpamatuji. Začínám slýchat hlasy a nemohu se soustředit. Proto dělám to, co se zdá být nejlepším. Dal jsi mi to největší štěstí. Snažil jsi se ve všech směrech tak, jak to jen šlo. Myslím, že dva lidé nemohou být šťastnější, než jsme byli my, dokud nepřišla tato hrozná choroba. Už s tím nemohu dále bojovat,“ napsala Woolfová.