Režisér André Téchiné (2019)

Režisér André Téchiné (2019) | foto: ČTK

Nová vlna MeToo ve Francii. Po obvinění režiséra popisují sexuální útoky muži

  • 21
Ve Francii se spustila nová vlna obvinění ze sexuálního obtěžování a znásilnění, která se podle oznamovatelů většinou stala před desítkami let. O svém napadení nově začali mluvit i muži. Své příběhy zveřejňují na sociálních sítích s hashtagem Me Too Garçons, k názvu iniciativy proti sexuálnímu násilí přidali slovo „chlapci“.

Úřady nově začaly prošetřovat obvinění z obtěžování, které proti režisérovi Andrému Téchinému vznesl Francis Renaud. Šestapadesátiletý herec podal trestní oznámení na Téchiného za obtěžování, na ředitele castingu Gérarda Moulevriera kvůli sexuálnímu napadení a na neznámého pachatele za výhrůžky smrtí, uvedl prokurátor v Évreux Rémi Coutin. Jeho úřad při zveřejnění informace upozornil, že kvalifikace trestných činů nejspíš nebude znít tak, jak ji formuloval Renaud.

„Požádal jsem policii o zahájení vyšetřování, ale ještě jsem nerozhodl o přesné trestní kvalifikaci, protože rozhovor s Francisem Renaudem mě přiměl k maximální opatrnosti,“ uvedl Coutin podle deníku Le Parisien.

Renaud přišel vypovídat na komisařství v obci Vernon severozápadně od Paříže. Podle úřadů uvedl, že mu režisér „pohladil ruku a řekl mu, že ho rozrušuje“. Podle prokuratury je Renaudova výpověď nedostatečně přesná, popsané skutky nelze z právního hlediska považovat za sexuální obtěžování a navíc k nim došlo před zhruba dvaceti až pětadvaceti lety. Coutin vyzval veřejnost, aby Téchiného nehanila na základě těchto obvinění.

Hnutí MeToo je oplzlá a nechutná kampaň, říká Sean Penn

Osmdesátiletý francouzský režisér a scenárista Téchiné ve svých filmech navazuje na francouzskou novou vlnu 50. a 60. let. Opakovaně se vracel k tématu lidské sexuality, což se týkalo například snímků Nelíbám (1991), Divoké rákosí (1994) nebo Svědkové (2007). V roce 1985 si Téchiné za drama Schůzka odnesl cenu za režii z Mezinárodního filmového festivalu v Cannes.

Na sociálních sítích ve Francii se po zveřejnění článků o prošetřování případu rozjela nová vlna MeToo, tentokrát s přídavkem „Garçons“, tedy chlapci. V příspěvcích označených tímto hashtagem na síti X se muži svěřují se svými zážitky a příběhy o tom, jak byli v minulosti sexuálně napadeni.

Kampaň MeToo, upozorňující na problematiku sexuálního obtěžování, založila v roce 2006 aktivistka Tarana Burkeová, miliony lidí se k ní však připojily až na podzim 2017 kvůli aféře vlivného filmového producenta Harveyho Weinsteina.

VIDEO: MeTooGarçons: Tvůrce hashtagu hovoří o začátcích kariéry:

,