Karla III. čeká druhá korunovace. Dostane meč pojmenovaný po matce

  • 4
Britského krále Karla III. a královnu Camillu čeká ještě jedna korunovace. Tentokrát se ceremonie uskuteční ve skotském Edinburghu. Při speciálním obřadu jim 5. července budou mimo jiné předány skotské korunovační klenoty.

Král Karel III. a královna Camilla budou mít druhou korunovaci v edinburghské katedrále svatého Jiljí jen dva měsíce po korunovaci v londýnském Westminsterském opatství.

Na bohoslužbě králi předají skotské korunovační klenoty. Jsou to nejstarší korunovační klenoty v Británii a byly na mnoha hlavních královských ceremoniích za posledních pět století.

Skotská koruna je vytvořena ze zlata a stříbra a osázena 94 perlami a 43 drahokamy včetně diamantů, granátů a ametystů. Král Jakub V. ji nechal vyrobit v roce 1540 a poprvé ji měl při korunovaci devítiměsíční Marie z Guise téhož roku. Žezlo získal darem Jakub IV. od papeže Alexandra VI. v roce 1494.

Karel III. při obřadu obdrží nový meč, protože státní meč, který v roce 1507 daroval Jakubovi IV. papež Julius II., je prý velmi křehký a nemůže se použít. Nový ceremoniální meč ponese jméno zesnulé královny Alžběty II.

Během ceremonie nebude chybět ani skotský Kámen osudu, který byl po staletí využíván při korunovaci skotských králů. Naposledy byl do Londýna převezen ze Skotska během květnové korunovace krále Karla III.

Britský král Karel III. na oficiálním portrétu po korunovaci (Londýn, 6. května 2023)

Po obřadu zazní salva z 21 děl z hradu v Edinburghu a ceremoniál zakončí přelet letounů RAF. Krále a královnu budou doprovázet princ William s manželkou Kate, kteří mají ve Skotsku titul vévoda a vévodkyně z Rothesay.

Tradice korunovace ve Skotsku ze 17. století byla pozastavena po korunovaci krále Jiřího IV. v roce 1822. Královna Alžběta II. ji pak v roce 1953 obnovila.

Královna Camilla před druhou korunovací dostala od svého manžela speciální dar. V prohlášení Buckinghamský palác potvrdil, že byla jmenována členkou Řádu bodláku, což je největší skotský rytířský řád. „Král měl to milostivé potěšení jmenovat královnu členkou nejstaršího a nejušlechtilejšího Řádu bodláku,“ uvedl palác.

Tento titul mají i další vysoce postavení členové královské rodiny, včetně královy sestry, princezny Anny, a následníka trůnu, prince Williama. O tom, kdo bude do řádu jmenován, rozhoduje panovník a oceňuje jím ty, kdo zastávají veřejnou funkci nebo se významně podílejí na chodu země.

SPECIÁL

Britská královská rodina

SPECIÁL: Britská královská rodina

6. května 2023

,