Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

José Bové: rolník, nebo výtržník?

  14:04
Jsou slyšet i vidět. Šokují, provokují, koušou. Viděni z pohodlného ušáku předměstského domku, jeví se šílenými, ba nebezpečnými. Neboť občas poruší zákony, k čemuž si navíc sezvou média vyhledávající libovolný vzruch. Po světě jich jsou tisíce, desetitisíce. Někteří bojují za věc legitimní, jen společností - či spíše různými společnostmi - opomíjenou. Jiní se soustřeďují na maličkost, kterou umíněně opakují.
José Bové je opět na svobodě

José Bové je opět na svobodě - Radikální francouzský farmář a antiglobalista José Bové objímá svoji partnerku Ghislaine Dambrinovou poté, co byl propuštěn z vězení ve Villeneuve-les-Maguelone na jihu Francie. Bové opustil brány káznice po 6 týdnech. Trest si odpykával za zdemolování restaurace McDonald´s. (1. srpna 2002) | foto: Reuters

Další již opustili tuto realitu a plédují třeba za federaci s obyvateli Marsu. Bylo by naprosto chybné sesypat je do jednoho pytle. A "veškerou moc" i občanskou potenci svěřit pouze politickým stranám, byrokratům či - nedej bože - nejlepšímu z nás.

Plánovitě i jen občas provokující rebelové patří k demokracii stejně jako hádky o rozpočet či nesmysly vykřikující psychopaté v čele extremistických stran.

Když americký soud v roce 1987 rozhodl, že punkový zpěvák a politický rebel Jello Biafra nebude odsouzen ani za obal, ani za obsah svých alb, Spojené státy se zdály ještě o něco svobodnější.

A to přesto, že konzervativněji uvažující Američané nepřestali nad Biafrovými písněmi kroutit hlavou. Když francouzský kontroverzní bouřlivák José Bové a jeho přátelé v průběhu 70. let dosáhli toho, že se oblast Larzac v jihovýchodní Francii nestala velikým armádním cvičištěm, tleskali nejen anarchisté a skalní pacifisté.

Tyto výtržníky totiž svět potřebuje. A silná demokracie je unese. Již proto, že ji svým neotřelým konáním i způsobem vidění světa neustále posilují.

José Bové: rolník, nebo výtržník?

José Bové se narodil roku 1953 v Bordeaux v dobře situované středostavovské rodině. Jeho věčně putující rodiče pracovali jako mikrobiologové v zemědělském výzkumu: uštěpační jazykové soudí, že Bového vzpoura proti všemu nepřírodnímu může zčásti pramenit i z pubertální touhy vypořádat se s otcovskou autoritou.

Na rozdíl od většiny (celoživotních) francouzských rolníků, kteří bývají hrdí na to, že nehovoří cizími jazyky, Bové vládne dobrou angličtinou. Jejím základům se naučil ještě jako chlapec: jeho rodiče koncem 50. let působili čtyři roky na Kalifornské univerzitě.

Patrně i proto tvrdí, že jeho boj proti globalizaci není antiamerikanismem a že útoky z 11. září 2001 nejsou ničím ospravedlnitelné. Nynější rolnický aktivista a chovatel ovcí vyrůstal převážně ve městě.

Nebylo to snadné dospívání: v šestnácti letech byl nucen opustit jednu z pařížských katolických škol poté, co publikoval oslavnou a podle pedagogů autobiografickou povídku o pramálo zbožném rebelovi, který našel zalíbení v užívání narkotik. Tehdy již José naplno žil studentskou levicovou revoltou, jejímiž povětšinou radikálními ideály se řídí vlastně dodnes.

Touha po akci mu prý také neumožnila dostudovat: z univerzity v Bordeaux podle vlastních slov odešel v roce 1971 po pouhém měsíci s tím, že "má jiné věci na práci". Zkraje 70. let se pak připojil k hnutí, které bránilo armádě v rozšíření výcvikového prostoru na plošině Larzac v prefektuře Aveyron.

Do kraje v jihozápadní Francii, který proslul výrobou specifického sýra pojmenovaného po městečku Roqeufort-sur-Soulzon, se Bové odstěhoval roku 1976. S ženou Alicí a dcerou Marií zabrali farmu ležící na sporném, dle zákona však armádním území. Zde se jim také narodila jejich druhá dcera Hélene.

Ovce? Ano, ale hlavně akce

Bové se pak do války s armádou pustil naplno. S přáteli vnikl do vojenského tábora, odkud odnesl záznamy o výkupu pozemků. Záhy poté zorganizoval konvoj přibližně devadesáti traktorů, které blokovaly armádní střelnici.

Úřady nakonec v roce 1981 rolníkům - či aktivistům v jejich čele - ustoupily. Krajem se tak nadále prohánějí ovce, o které se v případě Bového rodiny stará zřejmě její ženská část, neboť otec bývá zaneprázdněn jinou činností.

Bovém spoluzaložená Rolnická konfederace totiž nezahálela: kromě rutinních protestních blokád proslula již zmíněným nájezdem na staveniště americké firmy McDonald's. Kromě odporu k "hnusnému žrádlu" (malbouffé) měly být tehdy Bovému popudem i americké restrikce na dovoz některých francouzských potravin, mezi nimi i sýra typu roquefort.

Očekávaný mediální zájem vyvolal zkraje roku 2001 také atak Rolnické konfederace na úřadovnu tehdy vládní Socialistické strany v severofrancouzském Lille. Kanceláře, do kterých Bové a jeho druzi vnikli násilím, hbitě vystlali slámou a instalovali zde prasnici i s deseti selaty. To vše na podporu požadavku, aby byla zemědělcům spravedlivěji rozdělována státní podpora.

José Bové je také rebelem - chcete-li výtržníkem - světového formátu. Geneticky upravené plodiny již likvidoval nejen ve Francii, ale také v Brazílii. Zúčastnil se mnoha pochodů proti globalizaci v Evropě, USA a Mexiku, kde kráčel bok po boku s rebely - indiánskými rolníky - ze zapatistického hnutí.

Aby toho nebylo dost, vypravil se také na Blízký východ. Loni v dubnu byl deportován z Izraele a pro příštích deset let mu sem byl zakázán vstup. Rozhodl se totiž bránit tehdejšího šéfa palestinské autonomie Jásira Arafata vlastním tělem proti domnělému útoku izraelské armády, který nepřišel. Porušil tak nařízení izraelské armády, která Arafata tehdy izolovala.

  • Nejčtenější

Bohužel nám to nevyšlo, oznámili manželé Pagáčovi rozchod po šesti letech

14. května 2024  12:16

Herečka Patricie Pagáčová (35) a dramaturg Tibor Pagáč (32) se rozešli po pěti letech manželství....

Moderátorka Petra Křivková-Svoboda přišla při tragické nehodě o manžela

13. května 2024  10:52,  aktualizováno  13:31

Moderátorka poledních zpráv televize Nova Petra Křivková-Svoboda (41) v neděli ztratila svého...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Miss Czech Republic 2024 se stala studentka Adéla Štroffeková z Prahy

11. května 2024  22:21

Vítězkou 15. ročníku Miss Czech Republic se stala studentka Adéla Štroffeková (21). Českou...

Zpěvačka Tereza Kerndlová měla autonehodu. Poslala vzkaz ze záchranky

7. května 2024  12:35

Tereza Kerndlová (37) a její manžel René Mayer (53) měli v úterý ráno autonehodu. Na mokré vozovce...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Problémy amerických missek. Jedna po druhé rezignují a vzdávají se povinností

10. května 2024

Sedmnáctiletá vítězka soutěže Miss Teen USA 2023, UmaSofia Srivastava, oznámila, že se rozhodla...

Nádory, reflux, deprese. Zpěvák Kuba Ryba řešil zdraví i se šamanem v Peru

15. května 2024

Zpěvák skupiny Rybičky 48 Kuba Ryba (39) popisuje svůj život mezi 18 a 35 lety jako nekonečný...

Novotný mi dal tříhodinový „nálev“ ohledně Bartošové, popsal Filip Rajmont

15. května 2024

Bývaly doby, kdy o sobě Filip Rajmont (46) tvrdil, že je líný. To už ale dávno není pravda. Každý...

Záplava rudé, uniforma a poletující motýl. Král Karel III. má nový portrét

14. května 2024  21:11

Buckinghamský palác zveřejnil první oficiální portrét krále Karla III. od jeho loňské korunovace....

Z líbání s některými hereckými kolegy se mi chtělo zvracet, přiznává Bluntová

14. května 2024  16:07

Britská herečka Emily Bluntová (41) prozradila, že z líbání s některými hollywoodskými hvězdami jí...

Rozdáváme samoopalovací fluid ZDARMA
Rozdáváme samoopalovací fluid ZDARMA

Toužíte po dokonalé letní barvičce bez rizika spálení? Vyzkoušejte lehký přírodní samoopalovací krém na obličej i tělo od Manufaktury. Zapojte se...

Eurovizi vyhrál nebinární Švýcar Nemo. Nizozemce vyloučili za „výhružný pohyb“

Ve švédském Malmö rozhodli o vítězi letošní Eurovize. Stal se jím švýcarský nebinární zpěvák Nemo. Soutěž doprovázely...

Bohužel nám to nevyšlo, oznámili manželé Pagáčovi rozchod po šesti letech

Herečka Patricie Pagáčová (35) a dramaturg Tibor Pagáč (32) se rozešli po pěti letech manželství. Žádost o rozvod zatím...

Moderátorka Petra Křivková-Svoboda přišla při tragické nehodě o manžela

Moderátorka poledních zpráv televize Nova Petra Křivková-Svoboda (41) v neděli ztratila svého manžela Ondřeje Křivku...

Miss Czech Republic 2024 se stala studentka Adéla Štroffeková z Prahy

Vítězkou 15. ročníku Miss Czech Republic se stala studentka Adéla Štroffeková (21). Českou republiku bude reprezentovat...

Silničářští popletové pobavili Mohelnici. Zpackaný nápis zaujal každého

Zpackaná dopravní značka pobavila Mohelničany. Silničáři při stříkání nápisu na asfalt otočili šablonu a vytvořili...