Místo Hollywoodu život na zámku. Kněžna Grace tragicky zahynula před 40 lety

  • 3
Monacká kněžna a někdejší filmová hvězda Grace Kelly platila v USA i ve světě za módní ikonu. Přesto jí ještě nebylo třicet, když vyměnila stříbrné plátno za aristokratické výsluní monackého dvora. Její oslnivý život měl krutý konec – tragicky zahynula při autonehodě 14. září 1982 v dvaapadesáti letech.

Narodila se ve Filadelfii 12. listopadu 1929. Grace Kelly, jejíž otec John Brendan Kelly byl trojnásobným olympijským vítězem ve veslování, si zahrála celkem v jedenácti filmech.

Byla jednou z nejkrásnějších hereček slavného režiséra Afreda Hitchcocka. V padesátých létech zazářila ve filmech Okno do dvora, V pravé poledne, Vražda na objednávku, Z nóbl společnosti či Děvče z venkova, za které dostala Oscara. Hitchcock o ní prohlásil, že je současně ohněm i ledem.

V roce 1956 se z ní stala princezna z Monaka, neboť se provdala za následovníka trůnu prince Rainiera. Odplula tehdy z New Yorku lodí s rodinou, družičkami a asi osmdesáti kusy zavazadel směrem k francouzské Riviéře. V Monaku ji vítalo dvacet tisíc lidí v ulicích. Svatební obřad pak sledovalo asi třicet milionů lidí u televizních obrazovek.

Grace Kelly v královském paláci s princem Charlesem a princeznou Dianou

Grace se vtělila do nové role monacké kněžny. Porodila tři děti – Caroline, Alberta a Stephanii. Nechala si americké i monacké občanství a začala působit v různých charitativních spolcích.

Monacká kněžna Grace byla arogantní, vzpomíná fotograf králů a hvězd

V září 1982 stihl kněžnu Grace srdeční záchvat za volantem, když jela v autě s dcerou Stephanií. Vyletěly ze silnice a zřítily se do údolí. Stephanie přežila, Grace na následky zranění zemřela den poté v nemocnici. Rainier III. se již neoženil, sám zemřel v roce 2005.

Portrét kněžny Grace je umístěn na monacké pamětní dvoueurominci z roku 2007.

,