Malíř, spisovatel a Zemanův přítel František Ringo Čech oslavil osmdesátiny

  • 10
Pro někoho lidový bavič, pro jiné hlavně naivní malíř a pro další výrazná tvář někdejší české bigbeatové scény. František Ringo Čech, který 9. července oslavil osmdesátku, i přes kritiku mnohých svých názorů zůstává svůj. Třeba i v tom, že Ringo Starr je jeho „nejoblíbenější Beatle.“

JÁ JSEM RINGO, TY JSI RINGO, BINGO!

František Ringo Čech

Ačkoliv si František Ringo Čech, rodák z Prahy, vyzkoušel řadu uměleckých profesí, nejvýraznější stopu zanechává jako autor hudebních textů. Však jich také napsal okolo 1 300.

Vystudoval konzervatoř, konkrétně hru na bicí, klavír, zobcovou flétnu a zaměřil se i na folklor. Jeho srdce ovšem patřilo od počátku hlavně bigbeatu, složil texty pro Jiřího Schelingera, skupinu Pražský výběr a pro desítky dalších interpretů včetně třeba Karla Gotta.

Miluje kapelu Beatles, ostatně právě po jejich bubeníkovi a zpěvákovi Ringo Starrovi si říká navíc „Ringo“. Osobní setkání s o tři roky starším legendárním britským hudebníkem sám označuje za vyvrcholení svého uměleckého života.

„Je to člověk, po kterým si celej život říkám. Ringo je můj nejoblíbenější Beatle a můj život je s ním velmi spjatej,“ napsal ve své knize Generace Beatles 3.

S poněkud náladovým umělcem se sešel u příležitosti jeho pražského koncertu v roce 2018. „Říkám mu: Já jsem Ringo. On chtěl bejt vtipnej a říká: Já jsem Ringo, ty jsi Ringo, bingo! Šli jsme před šatnu, tam jsme se vyfotili, já jsem byl úplně v sedmým nebi,“ líčil nadšeně.

FOTBAL PROVÁZÍ ŽIVOT VŠECH PRAVÝCH MUŽŮ

František Ringo Čech ukazuje vlastnoručně vyrobený obraz fotbalistů milované Slavie.

Ringo je vášnivým milovníkem fotbalu a fanouškem pražské Slavie. „Fotbal provází život můj a život všech pravých mužů,“ říká hrdě.

Kopané mnohdy přizpůsoboval i svůj pracovní rytmus. Když se například konalo mistrovství Evropy, zrušil všechna představení v termínech, kdy se hrály důležité zápasy. „Přeložil jsem i schůzky, nikdo ke mně nesmí! Dokonce jsem si to zařídil tak, že když budu na haj*lu a otevřu dveře, uvidím na celou obrazovku. Takže nepřijdu ani o minutu hry,“ popisoval živelně.

SPECIFICKÝ LITERÁRNÍ JAZYK

František Ringo Čech

Ani mnozí jeho fanoušci nevědí, že je Ringo velmi plodným spisovatelem, na svém kontě má už několik desítek knih. Jeho knížky – často v provedení deníkových záznamů, v nichž mimo jiné glosuje aktuální události a výročí – jsou někdy poněkud grafomanskými počiny čítajícími stovky stránek hustého textu.

Pravda, není to čtení pro přehnaně jemné duše, o čemž svědčí historka, že když mu redaktorka nakladatelství poslala upravenou verzi rukopisu jedné z jeho knih, Ringo v deníku konstatoval: „Přepsala to dobře, akorát mi vyházela pipiny, pin*oury, prd*le, nas*at, hov*a atd., tj. specifika mého literárního jazyka a vybrané mluvy!“

ŠUBY DUBY AMERIKA I FACKA ZA VTIP

František Ringo Čech ve filmu Jak svět přichází o básníky (1982).

Zatímco na divadelních prknech odehrál stovky představení, filmové role Ringo Čecha vesměs míjely. Zapamatovatelnou je však jeho malá role plavčíka Bouchala z oblíbených komedií Jak svět přichází o básníky (1982) a Jak básníci čekají na zázrak (2016), přičemž v prvním ze snímků zazpíval a také nenapodobitelně zatancoval satirickou písničku Šuby duby Amerika.

Začátkem 80. let založil Čechovo prozatímní divadlo (později Čechovo prozatímně osvobozené divadlo), kterému šéfoval, psal hry i hrál.

Jeho komediální kusy se vyznačují nekorektním zemitým humorem, který, jak sám Ringo popisoval, ne každému zrovna vyhovuje. Tak například ve hře Na Brusel, Vávro! Na Brusel zazněla replika: „Promiňte Marcelko, netušil jsem, když jste miss, že nejste kur*a!“ A ne všechny divačky pro ni měly pochopení.

Ringo vzpomínal, že se kvůli téhle podle něj „vtipné nevinné větičce“, jak ji sám označil, popral v divadelním baru U Hasičů s „rozzuřenou bábou“. „Měla výhodu překvapení. Dostal jsem facku, až jsem spadl z barové židle. Potom jsem ale už jenom vyhrával. Měla děsně velkou p*del, a do té se mi dobře kopalo,“ prozradil.

OBRAZ TAKÉ PRO SCHWARZENEGGERA

František Ringo Čech ukazuje zatím svůj poslední obraz. Je nazvaný Smrt...

Malování, konkrétně takzvané naivní malířství, se po řadě let, kdy to byl jen koníček, proměnilo i ve slušný zdroj výdělků. „Neumím si představit krásnější činnost. Začínal jsem velmi skromně a byly to děsný mazanice,“ přiznává Ringo na sebe nezvykle sebekriticky.

Svá díla zpočátku hlavně věnoval přátelům, nebo si za ně účtoval jen symbolické ceny. „To se změnilo, když jsem získal zákazníky jako Annie Girardotová, Franco Nero nebo Arnold Schwarzenegger, jež ke mně do ateliéru přivedl můj kamarád Pacovský, který pracoval u filmu jako tlumočník,“ vysvětloval.

OBČANY POTĚŠÍ, KDYŽ SE POLITICI FACKUJÍ

Miloš Zeman a František Ringo Čech při tiskové konferenci k Zemanově kandidatuře v prezidentské kampani. (15. prosince 2011)

Hned několikrát Ringo vstoupil také do světa politiky. Nejvýraznější stopu zanechal v oranžových barvách ČSSD, za kterou byl nejen členem pražského zastupitelstva, ale později také poslancem. Ve Sněmovně paradoxně nepůsobil ve výborech, které by měly blízko ke kultuře či vzdělávání, ale byl členem výboru pro obranu a bezpečnost.

A ani coby zákonodárce neztrácel svérázný smysl pro humor. Tak například o legendární facce, kterou někdejší výrazný představitel ODS Miroslav Macek veřejně uštědřil na stomatologické konferenci tehdejšímu ministru zdravotnictví za ČSSD Davidu Rathovi, prohlásil: „Národ měl z té facky ohromnou radost. Občany nesmírně potěší, když vidí politiky, jak se fackují.“

Ringo vždy patřil a patří k velkým podporovatelům Miloše Zemana, takže když v roce 2015 od Zemana coby prezidenta obdržel státní vyznamenání v podobě medaile Za zásluhy, mnozí jeho kolegové to brali hlavně jako „dárek od přítele“. Ringo ovšem takovou kritiku odmítl.

8. března 2023