Britka Stancerová vyvěsila na jižním pólu českou vlajku

- Českou vlajku s podpisem prezidenta Václava Havla vyvěsila 24. ledna na jižním pólu členka britské polární expedice žen Rosie Stancerová. Autorka cestopisů, která žije tři roky v Praze, trénovala na fyzicky náročnou výpravu na Letné. "Všech pět účastnic expedice pochází z Británie, já jsem reprezentovala i Českou republiku a jsem na to hrdá," řekla dnes Stancerová.

Výprava žen, které v roce 1997 dobyly severní pól, vyrazila pod vedením Caroline Hamiltonové bez profesionálních průvodců na ledové pláně Antarktidy 24. listopadu loňského roku. Na jižní pól plánovaly dojet na Nový rok, kvůli nepřízni počasí se jejich cesta protáhla o tři týdny. "Severní pól je na pohled hezčí, je to ledová galerie, na jižním to vypadá jako na ledové poušti," srovnala Stancerová vzdálené krajiny. Její ženská expedice je jedinou, která dobyla oba póly.


Na výpravu se Stancerová, spřízněná z britskou královskou rodinou, chystala déle než rok. Žena trénovala zejména nošení a tahání nákladů, neboť si všechny potřebné věci vezla na saních sama stejně jako ostatní členky expedice. Nejtěžší chvílí výpravy se staly Vánoce, kdy expedice nedostala předem smluvené zásoby. "V té době mám popřál princ Charles, a to nám zvedlo náladu," vzpomínala Stancerová na dobu, kdy musela vyjít s polovinou plánované denní dávky potravin.


Ženy, jejichž průměrný věk činí 35 let, urazily ledovou krajinou 1120 kilometrů. Stancerová, která se nyní chystá vyměnit kariéru polárnice za roli matky, na jižním pólu oslavila čtyřicáté narozeniny. Výprava chtěla dokázat, že ženy mohou dosáhnout úspěchů i v extrémních podmínkách. "Vrátily jsme se zdravé a bez omrzlin," shrnula Stancerová a s úsměvem dodala, že se ráda vrátila ke své pohovce, příboru a horké lázni.

Britská autorka cestopisů žije už tři roky v Praze.


Britská královská rodina