Ačkoliv si svou kariéru vysnila už v dětství, později vydala desítky alb, zpívala na stovkách pódií a jevišť a své profese si užívá už více než 40 let. Absolutně nade vše jsou pro ni její tři děti. „Vždycky jsem si děti přála a věděla jsem, že až budu mít vlastní, bude to v mém životě to nejvíc,“ říká Bára Basiková, která 17. února oslaví šedesátiny. Jako na nejšťastnější období vzpomíná právě na narození dvojčat Marie a Anny a Theodora o 17 let později. „Možná jsme měli mít hned po synovi ještě jedno dítě,“ lituje zpěvačka a také autorka dvou knih. | foto: Michal Sváček, MAFRA

Hrabal mou knihu označil za první lesbický román, říká Bára Basiková

Celý článek jen pro členy

Chcete číst prémiové texty bez omezení?

Předplatit
Kariéru si vysnila už v dětství, později vydala desítky alb, zpívala na stovkách pódií a své profese si užívá už víc než 40 let. Osobní život Báry Basikové však čítá krušné dětství s matkou, drogy, tři manželství, týrání i myšlenky na sebevraždu. Není tak divu, že zpěvačka, která 17. února oslaví šedesátiny, staví nade vše své tři děti. Kterých rozhodnutí lituje a kterých ne?

Je pravda, že jste se naučila psát už ve čtyřech letech?
Ano, a v pěti už jsem hůlkovým písmem napsala svou první knihu. Jmenovala se Loď a byla o té obrovské výletní lodi, která se potopila, a všichni umřeli.

Tak trochu Wednesday z Addamsovy rodiny – byla jste smutná tragická holčička?
Nebyla jsem typické dítě, spíš taková stará mladá. Když k nám přišla návštěva – a táta se znal se spoustou zajímavých malířů, sochařů, herců, kteří k nám chodili –, bavilo mě s nimi sedět v obýváku a hltat, co si povídají. Jinak jsem se cítila osamělá. Myslím, že už jako dítě jsem měla psychické problémy, ale tehdy se nic takového neřešilo. Za diagnózu endogenní deprese, o níž jsem se dozvěděla až o mnoho let později, mohlo možná i to, že mě máma nechtěla. Když mě v 18 letech čekala, skákala dokonce ze skříně, aby potratila.

Když viděla, jak jsem vyčerpaná, pervitin mi nabídla. Sice pak nemusíte spát, jíst, ale když už vážíte 40 kilo i s postelí, nic dobrého to nepřinese.

Dočtěte tento exkluzivní článek s předplatným iDNES Premium

Měsíční

89
Předplatit
Můžete kdykoliv zrušit

Roční

890
Předplatit
Ušetříte 178 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Dvouleté

1 690
Předplatit
Ušetříte 446 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Připojte se ještě dnes a získejte:

  • Neomezený přístup k obsahu iDNES.cz, Lidovky.cz a Expres.cz
  • Více než 50 000 prémiových článků od renomovaných autorů
  • Přístup k našim novinám a časopisům online a zdarma ve čtečce
Více o iDNES Premium
Máte už předplatné? Přihlásit se