Královna Alžběta II. (Windsor, 16. února 2022)

Královna Alžběta II. (Windsor, 16. února 2022) | foto: Reuters

Královna Alžběta II. opět úřaduje. Připustila problémy s pohybem

  • 3
Britská královna Alžběta II. (95) se ve středu poprvé od chvíle, kdy se její syn Charles nakazil koronavirem, zúčastnila akce související s plněním svých povinností. Při setkání s odcházejícím a nastupujícím tajemníkem obranné služby na hradě Windsor se opírala o hůl a podotkla, že má problémy s pohybem.

Následník trůnu Charles (73) minulý týden oznámil, že měl pozitivní test na koronavirus a zůstane v izolaci. Pozitivní test měla i Charlesova manželka Camilla (74). Princ se nakazil už podruhé a patrně byl v kontaktu i se svou matkou. Ta však podle zdroje z Buckinghamského paláce, na který se odvolává agentura Reuters, nevykazovala žádné příznaky. 

Už v úterý byly zveřejněny fotografie Alžběty II. při virtuálních audiencích s novými velvyslanci v Británii z Estonska a Španělska. O den později už osobně přijala končícího tajemníka windsorské obranné služby a toho příštího.

„Tady jsem,“ řekla na uvítanou královna s úsměvem, když oba tajemníci vstupovali do místnosti. Scéna byla zachycena na video, které zveřejnila některá média. 

Na otázku, jak se jí daří, panovnice zjevně částečně s nadsázkou prohodila: „No, jak vidíte, nemohu se hýbat.“ Alžběta ukázala na své nohy, následně ale udělala několik drobných krůčků, podala příchozím ruku a společensky s nimi konverzovala.

Zdroj z královského paláce uvedl, že královna se poněkud hůře pohybuje, ale není zraněná ani se necítí zle. Zdravotní stav nejstarší a nejdéle panující vladařky světa (na britský trůn nastoupila před 70 lety) je v centru zájmu od minulého října, kdy strávila jednu noc v nemocnici kvůli blíže neupřesněnému zdravotnímu neduhu. Lékaři jí tehdy doporučili, aby si odpočala.

SPECIÁL

Britská královská rodina

SPECIÁL: Britská královská rodina

5. února 2022

,