Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Má královna paruku a nosí v kabelce vlastní krev? Royalista vyvrací mýty

  10:30
Jakub Abrahám je vášnivým royalistou. Aktivně se zajímá o dění v evropských královských rodinách, hlavně v té britské. Své vědomosti a postřehy zúročuje mladý Slovák také jako královský komentátor. Prozradil například, co je naprosto nepřípustné při královském stolování či jaká je etiketa pití čaje.

Kouč společenské etikety a pánské módy, royalista Jakub Abrahám promluvil v rozhovoru pro Brainee.sk o etiketě u britského královského dvora i chystaných oslavách královniných sedmdesáti let na trůnu, na které se jen tak někdo nedostane.

Jste vášnivý royalista. Měl jste už možnost setkat se osobně s britskou královnou? 
Zatím bohužel ne, ale věřím, že na to dojde.

Kolik hodin týdně se věnujete tématu britské královské rodiny?
Zatím jsem to takto nepočítal, ale každý večer vychází souhrn denního programu britské královské rodiny. Takže se tomu věnuji opravdu každý den.

Inspirujete se etiketou královské rodiny i v běžném životě?
Jedno z nejzákladnějších pravidel, které dodržuje královská rodina, je zdrženlivost a jistý odstup. Toho se snažím držet i já. Mířím hlavně na sociální sítě, kde mi lidé často píší, že jsem zrádce národa a měl bych se přestěhovat do Velké Británie.

Čím si vysvětlujete tyto zprávy?
Někteří lidé si vždy najdou něco, co jim vadí, a mají potřebu o tom dotyčného hned informovat. Toto je navíc pro mnohé i vděčné téma. Vidí paláce, hrady, zlaté kočáry a už to jede. U nás na Slovensku nemáme k aristokracii a monarchii takový vztah jako například v Česku, kde je stále spousta šlechtických rodů.

Je něco, co se týká etikety královské rodiny, čím by se mohli lidé inspirovat?
Je fajn, když mají lidé na něco vlastní názor, ale není třeba ho vždy a za každou cenu prezentovat. Není to otázka slabosti, právě naopak. Také je potřeba mít nadhled. Možná trochu méně věci prožívat a umět ovládat své emoce na veřejnosti. Monarchie je tu proto, aby nám svou vznešeností a půvabem rozjasňovala životy. Starostí a problémů máme všichni v běžném životě dost.

Jakub Abrahám

Vystudoval herectví, roky už však působí jako popularizátor společenské etikety a pánské módy. Jeho hlas můžete slyšet pravidelně ve slovenském dabingu, aktivní je také jako divadelní herec. Vede Činoherní klub Bratislava. 

I přesto, že jste royalista… Existuje nějaké pravidlo královské rodiny, které považujete za bizarní?
Nevím, zda přímo bizarní, ale zajímavé je určitě to, že v minulosti, když královna nastoupila na trůn, posílali si mezi sebou v Buckinghamském paláci vzkazy na stříbrných podnosech z jedné místnosti do druhé. Telefon tam tehdy ještě naplno nefungoval. Dnes se nám to zdá možná bizarní, ale tehdy to reflektovalo dobu.

Některá média psala, že královna s sebou v kabelce neustále nosí vlastní krev pro případ, že by se něco stalo. Je to pravda?
Královna Alžběta II. má vlastní tým lékařů. Není tedy potřeba, aby si s sebou všude nosila vlastní krev. V minulosti, když hodně cestovala po světě, mohl být součástí povinné výbavy zdravotníků i box s její krví. Určitě si ji ale s sebou nenosí v kabelkách, se kterými ji vídáme, jak to bývá mnohdy nesprávně interpretováno.

Královna Alžběta II. ve Westminsterském opatství (Londýn, 12. října 2021)

Jaké další fámy o ní kolují?
Královna a její rodina byly vždy opředeny spoustou pověr. Asi nejznámější je ta, která se týká abdikace. Téměř pravidelně se objevují „zaručené“ termíny, kdy a komu královna předá korunu a trůn. Samozřejmě se nikdy nezakládaly na skutečnosti. Jde jen o senzaci. Mnoho lidí si také myslí, že královna nosí paruku, vzhledem k tomu, že má stále stejný účes. Ani to není pravda. Na to, že brzy oslaví devadesáté šesté narozeniny, vypadá opravdu výborně. Myslím, že mi dá za pravdu většina lidí.

Z Camilly bude královna choť, přeje si Alžběta II. k 70. výročí své vlády

Kromě toho nosí královna oblečení, ve kterém vždy vynikne. Má to své opodstatnění? 
Vždy je perfektně barevně sladěná, aby byla dostatečně viditelná. Barvy jsou však také laděné podle události. Také vždy nosí doplňky, které něco symbolizují. Nikdy neponechává nic náhodě. 

Dalším z pravidel je to, že v případě cesty do zahraničí musí mít každý člen rodiny s sebou černé oblečení. Důvodem je případné náhlé úmrtí v rodině. Platí to i v případě dětí?
Myslím, že nic nemohou nechávat náhodě. Pravda je ale taková, že královská rodina s dětmi příliš necestuje.

Britská královna Alžběta II. (Paříž, 6. června 2014)

Jak je to v případě dam a barev laků na nehty? 
Dánská královna Margrethe II., která v lednu oslavila půl století od chvíle, kdy usedla na trůn, si ráda lakuje nehty na červeno. Zřejmě je to její image. U členů britské královské rodiny jsem to naopak nikdy neviděl. Lak je vždy velmi nenápadný. Královna však nosí rukavičky, rodina je v tomto velice tradiční a konzervativní. Což ale vůbec není na škodu.

Řada úmrtí i covid. Alžběta II. dnes čelí velké samotě, říká protokolář Forejt

Podívejme se na stolování. Co je u královského stolu naprosto nepřípustné?
Aby někdo začal jíst dřív než královna. Když dojí královna, odnášejí se talíře všem. Pochopitelně nejí tak rychle, jak bychom si mohli myslet. Na stole je vždy víc chodů.

Kolik?
Na velkých banketech pět až šest. Jídel je sice víc, ale v menším množství, aby byl prostor pro víc specialit. Běžně se však královna stravuje spíš střídmě a dietně. Mimochodem, na banketech je dobré vědět, jak používat příbor, protože jich tam je hned několik. To mnoho lidí často nejvíc vystresuje.

Královna Alžběta II. na recepci pro diplomaty v Buckinghamském paláci (Londýn,...

Jak tedy příbory správně používat? 
Vždy se začíná od kraje směrem dovnitř. Nahoře nad talířem je pak dezertní příbor. Talíř s pečivem je vždy na levé straně. 

Policie po incidentu ve Windsoru zkoumá video, kde muž plánuje zavraždit Alžbětu II.

Jaká je etiketa pití čaje?
Je to něco jako národní rituál. To, jak držet šálek, se liší v závislosti na tom, zda se pije káva, nebo čaj. Podšálek si bereme vždy s sebou, pokud se chystáme komunikovat dál od stolu. Předpokládá se však, že pokud se někdo chystá na setkání s královnou a bude se při tom podávat čaj, předem se seznámí se všemi pravidly takového setkání.

Jakého největšího faux pas se podle vás dopustili některé slavné  osobnosti při setkání s královnou nebo královskou rodinou?
Z minulosti víme například o prezidentovi Kennedym a jeho manželce Jackie. Ti tápali v tom, jak královnu správně oslovit. Oslovujeme ji nejdřív Vaše veličenstvo, potom už jen madam, respektive „ma’am“. Přešlap se povedl také Michelle Obamové, která královnu chytila kolem pasu. Královny se nikdy nedotýkáme. Ona jí to v tomto případě opětovala, což bylo nakonec celkem milé. Ukázala tím, že má smysl pro humor, bere věci s nadhledem a ostatní v případě porušení protokolu nepokárá, jak si možná někteří myslí.

Britská královna Alžběta II., americký prezident Barack Obama, první dáma USA...

Královna Alžběta II. se letos 6. února stala prvním britským monarchou, který se na trůně udržel sedmdesát let. Jak budou vypadat oslavy, které vyvrcholí v červnu?
Rok oslav tohoto platinového jubilea započal salvou z děl po návratu královny z jejího sídla Sandringham zpět na Windsor. První oslavy pro veřejnost budou v květnu, nebude chybět ani takzvaná Velká koňská show na hradě Windsor. Tam se chystám také. Oslavy by měly vyvrcholit 5. června před Buckinghamským palácem a budou spojené i s tradiční oslavou narozenin britských panovníků. Nebude chybět ani velká vojenská přehlídka, koncert a hvězdní hosté.

Kdo se dostane na tyto oslavy? 
Vstupenky na letošní květen byly k dispozici loni na jaře. Vyprodaly se však během několika minut. Červnové vstupenky jsou řešené formou loterie, která je vyhrazena jen pro Brity. O lístky je mimořádný zájem.

Manžel mi velmi chybí, přiznala Alžběta II.

Co by si měli obléct ti vyvolení, kteří se dostanou na tyto oslavy?
Když máme vstupenku, řídíme se pozvánkou a tím, co je v ní uvedeno. Podle předběžných informací to bude v případě dam na Velkou koňskou show takzvaná malá večerní, páni by si měli vzít oblek tmavé barvy s kravatou.

Co říkáte na operaci London Bridge, tedy plán, co se bude dít po smrti královny?
Tento plán není žádnou novinkou. Jde o aktualizovaný tradiční postup v případě úmrtí panovníka. Pohřeb každého staršího člena rodiny se napřed zkouší. Výjimkou byl pohřeb princezny Diany, u které se nepředpokládalo, že zemře tak náhle, tragicky. S jistými úpravami se tedy aplikovala verze pohřbu královny matky. Královská rodina je známá tím, že je vždy připravena a nic ji nezaskočí.

SPECIÁL

Britská královská rodina

SPECIÁL: Britská královská rodina

28. prosince 2020

Autor:

Princezna Kate se poprvé po operaci břicha ukázala na veřejnosti

Princezna Kate (Windsor, 10. září 2022)

VIDEO Princeznu Kate (42) po více než dvou měsících poprvé vyfotili na veřejnosti. V pondělí ji matka...

Pitva odhalila příčinu smrti manžela lady Gabrielly Windsorové

Thomas Kingston a lady Gabriella Windsorová se vzali ve Windsoru 18. května...

VIDEO Koroner v pátek oznámil výsledky pitvy, kterou úřady nařídili po smrti finančníka Thomase...

Královská rodina truchlí. V pouhých 45 letech zemřel manžel lady Windsorové

Lady Gabriella Windsorová a její snoubenec Thomas Kingston na zásnubním...

VIDEO Britskou královskou rodinu zasáhla šokující zpráva. Ve věku 45 let náhle zemřel finančník Thomas...

Princ William zrušil na poslední chvíli z osobních důvodů účast na akci

Princ William a princezna Kate (Londýn, 21. listopadu 2023)

VIDEO Britský princ William (41) odřekl svou účast na úterní vzpomínkové slavnosti na hradě Windsor. Na...

Krále Karla III. rozesmálo přání k uzdravení, další ho rozplakala

Král Karel III. dostává denně výběr z tisíců přání, které chodí do...

Od zveřejnění diagnózy rakoviny přichází do Buckinghamského paláce tisíce přání brzkého uzdravení...

TELEVIZIONÁŘ: Kam utéct před povinnou legrací? Třeba do hlubin

První český akvanaut Pavel Gross, který je také vynálezcem a konstruktérem...

Zarytá představa, že 31. prosince musí být v televizi ukrutně veselo, i kdyby na chleba nebylo,...

Princ Harry byl obětí odposlouchávání ze strany médií, dostane miliony

Princ Harry a jeho manželka Meghan Markle (12. prosince 2023)

VIDEO Britský princ Harry byl obětí odposlouchávání telefonu a nezákonného shromažďování informací o něm...

  • Nejčtenější

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

17. dubna 2024  12:12

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které...

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

18. dubna 2024

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Ve StarDance zatančí Vondráčková, Paulová, hvězda Kukaček i mistryně světa

15. dubna 2024  8:20

Tuzemská verze celosvětově mimořádně úspěšné soutěže StarDance britské veřejnoprávní televizní...

Jsme taková spokojená nemoderní domácnost, říká Tereza Ramba

17. dubna 2024

Nemohli by být rozdílnější. Zatímco Terezu Rambu svět počítačů míjí, režisér Karel Janák má přehled...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Hvězda filmu Jan Žižka má otravu krve, herci hrozí amputace nohy

11. dubna 2024  15:58

Hvězda filmu Jan Žižka, německý herec Til Schweiger (60), má otravu krve. Je hospitalizován na...

Manželovi diagnostikovali rakovinu, prozradila tenistka Sestini Hlaváčková

18. dubna 2024  13:55

Tenistka Andrea Sestini Hlaváčková (37) se na sociálních sítích rozhodla vyvrátit zdání, že prožívá...

Herec Michael Douglas je vzdáleným příbuzným Scarlett Johanssonové

18. dubna 2024  13:15

Seriál stanice PBS s názvem Finding Your Roots (Hledání kořenů) prochází rodokmeny slavných hostů....

Drbna z Babovřesk i teta Kateřina ze Saturnina. Jana Synková slaví 80

18. dubna 2024  12:20

Herečka Jana Synková, která dnes 18. dubna slaví osmdesátiny, patří k oporám divadla Studio...

Budu mít tolik dětí, kolik chce Bůh, říká zpěvačka Rihanna

18. dubna 2024  10:42

Zpěvačka Rihanna (36) prozradila, že chce mít velkou rodinu. S partnerem raperem A$AP Rockym (35)...

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by použil tester, nebo...

Ve StarDance zatančí Vondráčková, Paulová, hvězda Kukaček i mistryně světa

Tuzemská verze celosvětově mimořádně úspěšné soutěže StarDance britské veřejnoprávní televizní společnosti BBC se už na...