Alžběta II. se ze zdravotních důvodů nezúčastnila pocty britským vojákům

  • 22
Britská královna Alžběta II. se měla v neděli poprvé od říjnové hospitalizace zúčastnit osobně veřejné akce, pocty britským vojákům, kteří padli v první světové válce a v dalších ozbrojených konfliktech. Pětadevadesátiletou panovnici však podle vyjádření paláce trápí skřípnutá záda a zdravotní stav jí to neumožnil.

Královnu trápí problémy se zády, v neděli ráno proto rozhodla, že se plánované připomínkové akce, kde budou také další členové královské rodiny a představitelé britské vlády osobně nezúčastní. Je velmi zklamaná, oznámil jen krátce před konáním ceremonie Buckinghamský palác. 

Britská agentura PA s odvoláním na nejmenované zdroje uvedla, že problém s páteří se u královny vyskytl teprve nedávno. Vyvstaly obavy, že příjezd automobilem a stání při vzpomínkové akci by ohrozily její uzdravování. V neděli měla ceremonii přihlížet z balkonu nedalekého ministerstva zahraničí. Královna však zůstává na hradě Windsor nedaleko Londýna.

Zrušení účasti na nedělní akci podle pozorovatelů může posílit obavy o zdraví britské panovnice. Po říjnovém krátkém pobytu v nemocnici ji lékaři nařídili několik dnů klidu. Listopadová vzpomínka na padlé britské vojáky však patří k nejdůležitějším termínům v kalendáři královny a členů královské rodiny.

Slavnost Remembrance Sunday připadá vždy na první neděli po výročí konce 1. světové války z 11. listopadu 1918. Královská rodina při té příležitosti pokládá věnce u Kenotafu, který je ústředním vzpomínkovým místem. Za královnu tento úkol v minulých letech převzal její syn princ Charles (73) a učinil tak i dnes.

V čele ceremonie stáli členové královské rodiny a politici, zatímco vojáci a váleční veteráni se seřadili kolem památníku. Po princi Charlesovi uctili padlé další členové královské rodiny a premiér Boris Johnson. Charlesova manželka Camilla, vévodkyně z Cambridge Kate a hraběnka z Wessexu Sophie přihlížely z balkonu. Tisícovky veteránů pak pochodovaly kolem Kenotafu v čele s vojenskou kapelou pluku Coldstream Guards.

Zdroj z Buckinghamského paláce podle agentury Reuters uvedl, že problém se zády nesouvisí s blíže nespecifikovaným neduhem, který vedl k říjnové hospitalizaci a následnému dvoutýdennímu klidu. Podle zdroje jde o neuvěřitelně nešťastnou shodu náhod. Palác opakovaně zdůrazňoval, že královna je v dobré náladě. Královna prý doufá, že bude moci příští týden pokračovat v plnění naplánovaných lehčích oficiálních povinností.

Alžběta II. ze zdravotních důvodů nezahájila nedávno ani klimatickou konferenci OSN v Glasgow, některé povinnosti řešila online.

Kvůli zdravotnímu stavu Alžběta II. zrušila svou návštěvu Severního Irska či osobní účast na klimatické konferenci COP26 v Glasgow. Některé své povinnost ale řešila přes internet. Na dálku například přijala nové velvyslance či nahrála videozdravici účastníkům klimatické konference.

SPECIÁL

Britská královská rodina

SPECIÁL: Britská královská rodina

12. června 2021

,