Alek utekla ze Súdánu na mola

  • 18
Nejlepší české modelky doprovázela před dvěma dny na přehlídkovém molu v pražském Obecním domě krásná černoška původem z jižního Súdánu. "Jsem ráda za příležitost navštívit poprvé Prahu," svěřila se novinářům šestadvacetiletá topmodelka Alek Weková.

Není divu, že z věhlasných zahraničních modelek přijela do Česka na pozvání Nadace Terezy Maxové právě a jedině Weková.

Čokoládová modelka je totiž svou podporou různých charitativních projektů pověstná. Pomáhá lidem postiženým HIV, rakovinou prsu, přednáší na školách o zdravé výživě a o hladovění v Jižním Súdánu.

Alek pochází z kmene Dinka. Ze Súdánu utekla se svou mladší sestrou ve čtrnácti letech a jako uprchlice získaly azyl ve Velké Británii. O dva roky později za nimi přijela matka s dalšími dvěma dětmi z devíti sourozenců.

"Nebýt mé rodiny a přátel, nebyla bych tam, kde jsem," uvědomuje si Weková a proto je ochotna pomáhat. "Setkávám se s mnoha dětmi, které potřebují pomoct. A já vím, že ty děti musí dostat příležitost dnes, ne až příště. Potřebují šanci, jako jsem kdysi dostala já," řekla v Praze.

Její kariéra modelky začala v Londýně, kde po ukončení střední školy studovala technologii módy a obchod. Už v 18 letech natáčela video a fotila s americkou zpěvačkou Tinou Turnerovou.

První velký úspěch ji potkal právě před šesti lety, kdy si ji vybral na svůj titul americký časopis Elle. O rok později ji I-D magazín označil za modelku desetiletí a dostala cenu MTV jako modelka roku. Podle pařížských odborníků se stala také nejlepší novou modelkou.

Od té doby nechybí na žádné velké módní šou v Paříži, Miláně ani New Yorku. Pracovala pro firmy Gucci, Vivienne Westwood, Chanel, John Galliano, Fendi, Jean Paul Gaultier, Ralph Lauren, Donna Karan a Halston.

"V Súdánu je obtížná situace, civilní válka tam trvá už 12 let a děti to tam mají obzvlášť těžké," nezapomíná Alek na situaci v rodné zemi. Pomáhá v americké nadaci pro uprchlíky a také v mezinárodní organizaci Lékaři bez hranic. "Je-li člověk na pomoc sám, nezmůže tolik, jako když se spojíme, proto jsem tady," zdůvodnila svou krátkou návštěvu Prahy.

Na party ke třicátinám přišla Evě Herzigové popřát také modelka Alek Weková.

Topmodelka původem z jižního Súdánu Alek Weková.

Topmodelka Alek Weková uprchla s rodinou ze Súdánu a sama poznala utrpení dětí na vlastní kůži. (23.11. 2003)

Topmodelka Alek Weková uprchla s rodinou ze Súdánu a sama poznala utrpení dětí na vlastní kůži. (23.11. 2003)

Nejúspěšnější české modelky Eva Herzigová a Tereza Maxová v Praze na tiskové konferenci společně s britskou topmodelkou Alek Wekovou.(23. 11. 2003)