Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Novinky ve školství 2024: digitální přijímačky, školkovné a boj proti rasismu

  14:24
V roce 2024 čeká resort školství hned několik změn. Senát schválil novelu školského zákona, která upraví přijímací řízení na střední školy, novelu zákona o pedagogických pracovnících i nová pravidla pro úplaty v mateřských školách a školních družinách. Ministerstvo se znovu zaměří i na podporu dětí cizinců.
ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: ČTK

Přijímačky na střední školy se od příštího roku definitivně změní. „V prvním a druhém kole se umožňuje podat přihlášky až na tři školy u oborů s maturitní zkouškou i oborů s výučním listem a až pět přihlášek v případě oborů vzdělání s talentovou zkouškou. Vše půjde digitálně, zjednoduší to především administrativu,“ řekla iDNES.cz mluvčí ministerstva Tereza Fojtová.

Nově uchazeči seřadí priority škol již v přihlášce. „Informační systém na základě priorit přiřadí uchazeče ke konkrétním školám. Tím zmizí problém s velkým počtem neumístěných uchazečů v první fázi přijímacího řízení. Už nebudou aplikovány zápisové lístky. Změny se uplatní již v přijímacím řízení v roce 2024,“ doplnila.

Nový systém přihlašování na střední školy pro ministerstvo chystá společnost Cermat, která je odpovědná také za testy u přijímaček, maturitních i závěrečných zkoušek středoškoláků.

Klíčem k úspěchu u přijímaček nebude jen test, ale i správné pořadí škol

Změny se podle Fojtové nevyhnou ani mateřským školám, družinám a školním klubům. „Dosud výši úplat stanovovali ředitelé škol a školských zařízení, od 1. ledna to bude nově na zřizovateli,“ vysvětlila.

Zřizovatel tak bude schopný nastavit například stejné školkovné pro celou obec. „Připravovaná prováděcí vyhláška také v návaznosti na tuto novelu zjednoduší způsob výpočtu maximální výše úplaty. Nově bude stanovena poměrně k minimální měsíční mzdě,“ pokračuje mluvčí.

Na střední školu za patnáct tisíc. Bez drahého kurzu jsou šance minimální

To povede k tomu, že by mezi jednotlivými školami a školskými zařízeními neměly vznikat neodůvodnitelné rozdíly. „Pozitivní změnou pro děti, účastníky a jejich zákonné zástupce je i zakotvení nového důvodu pro vznik nároku na osvobození nebo snížení úplaty. Tím je pobírání přídavku na dítě,“ objasnila Fojtová.

Rozšíření důvodů tak bude mít pozitivní vliv na nízkopříjmové skupiny a žádat bude možné od 1. září 2024. Zřizovatelé budou podle této nové právní úpravy stanovovat úplatu zase pro další školní rok.

Zároveň se ale od příštího roku zruší některé daňové výjimky, včetně slevy na školkovné.

1. ledna 2024 vchází v platnost i novela zákona o pedagogických pracovnících. Ta se týká především začínajících učitelů. „Nově je v zákoně zakotveno dvouleté adaptační období a systém jejich podpory prostřednictvím uvádějícího učitele,“ řekla mluvčí ministerstva.

Praha zkoumala možnosti škol. Magistrát slibuje více míst i digitální přihlášky

Mladí učitelé se musí dál učit. „Uvádějící učitel zejména metodicky vede začínajícího učitele po dobu jeho adaptačního období, průběžně a pravidelně s ním hodnotí jeho přímou pedagogickou činnost a výkon prací souvisejících s přímou pedagogickou činností a seznamuje ho s činností školy a s její dokumentací,“ objasnila.

Novela zakotvuje ještě další podpůrnou pozici. „Provázející učitel metodicky připravuje studenta, který se v rámci praktického vyučování připravuje na práci kantora. Provázející učitel je klíčovou osobou pro kvalitu pedagogických praxí a představuje jednu z možných specializací při výkonu činnosti učitele,“ upozornila Fojtová.

Ministerstvo vyslyšelo doktorandy

Novela zákona o vysokých školách přinese zásadní změnu pro doktorandy a zlepší podmínky jejich studia. Cílem je podle ministerstva dlouhodobě zvyšovat kvalitu tohoto stupně studia a snižovat počty neúspěšných absolventů. Počet studentů se má snížit.

„Zavedou se jasnější a přísnější kritéria výběru uchazečů o doktorandské studium, jejich celkový počet se sníží, a díky tomu jim bude možné věnovat větší péči. Kvantitu tak nahradí kvalita,“ vysvětlila mluvčí.

Přidáme kuchařkám či uklízečkám ve školách, vláda peníze schválí, dušuje se Bek

Ministerstvo v příštím roce také hodlá pokračovat v boji proti rasismu a xenofobii. „Podpoříme vzdělávání dětí pocházejících z odlišného jazykového a kulturního prostředí. Budou zde projekty multikulturní výchovy dětí, žáků a mládeže směřující k posilování vědomí o obecné lidské sounáležitosti, poznávání historie a kultury jiných národů,“ řekla Fojtová.

S tím podle ní souvisí i pomoc v oblasti primární prevence rizikového chování a podpory duševního zdraví na školách. „V rámci těchto oblastí bude podporováno další vzdělávání pedagogických pracovníků i budoucích pedagogických pracovníků,“ přiblížila.

Tripartita dohodu neuzavřela. Platy nepedagogů rostly, hájil se Bek po jednání

Podpora ministerstva se zaměří především na kurzy pro školní metodiky prevence, vzdělávání pracovníků školních poradenských pracovišť a skupinové kurzy pro studenty pedagogiky v oblasti primární prevence rizikového chování. V posledních letech narůstá počet sebevražd nezletilých, i na to se mají kurzy zaměřit.

Ministerstvu podle Fojtové záleží na realizaci konkrétních programů na školách. „Jsou to především programy specifické primární prevence rizikového chování, adaptační programy, wellbeing, duševní hygiena, prevence sebepoškozování a programy zaměřené na rozvoj socio-emočních dovedností,“ upřesnila.

Ministerstvo školství se pokusí vyřešit situaci nepedagogů, slíbil Dobšík

Metodickou podporu nabídne ministerstvo i zřizovatelům. „Systémový projekt MŠMT se postupně rozšiřuje do všech krajů. Navazuje na zkušenosti z dvouleté pilotáže na Semilsku a Svitavsku. V každém kraji kromě Prahy vzniká tým odborníků, který bude zřizovatelům škol poskytovat individualizovanou podporu,“ objasnila Fojtová.

Podle ní to povede ke snížení nerovností v přístupu ke kvalitnímu vzdělávání a zlepšení řízení škol zejména prostřednictvím profesionalizace managementu škol a nastavením spolupráce a prohlubováním komunikace mezi řediteli, zřizovateli, regionálními aktéry a v neposlední řadě i ministerstvem.

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Kvestor ČZU: Nejlepší disciplínu měli při nácviku na útok zahraniční studenti

  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Izrael zaslal Hamásu reakci na postoj k ukončení války, hnutí žádalo příměří

27. dubna 2024  7:07

Palestinské hnutí Hamás uvedlo, že v sobotu dostalo od Izraele oficiální odpověď, která se týká...

Má přejít česká ekonomika na válečný režim? Doba míru je pryč, říká Pojar

27. dubna 2024

Vysíláme Britský premiér Rishi Sunak nedávno oznámil, že jeho vláda uvede zbrojní průmysl do válečného...

Každý druhý učitel v Německu zažívá ve třídách násilí. Brutalita na školách roste

27. dubna 2024

Premium Německý učitel se stává docela riskantní profesí. Násilí se stává stále běžnější částí vyučování a...

Biden nečekaně kývl na předvolební debatu. Kdykoli kdekoli, říká Trump

26. dubna 2024  22:27

Americký prezident Joe Biden se v pátek nechal slyšet, že by chtěl do debaty se svým předchůdcem...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit bývalému konkurentovi 21...