Prezident popřál lidem bolest z myšlení. Kritizoval klimatické „náboženství“

  • 2137
Vítejte v úspěšné zemi, řekl prezident Miloš Zeman ve svém vánočním poselství. Zmínil nejnižší míru nezaměstnanosti v Evropské unii. „Chtěl bych vám popřát bolest,“ řekl také v projevu. S odkazem na prezidenta T. G. Masaryka mluvil o tom, že myšlení bolí. Popřál lidem, aby byli svobodnými osobnostmi, které si vytvářejí vlastní názor, a nenechávali se manipulovat.

Prezident pochválil vládu za to, že předložila Národní investiční plán na příštích třicet let. „Trochu mě jen zamrzelo, že výstavba jaderných bloků je v něm zpožděna,“ uvedl Zeman.

Státnický i nic neříkající. Politici se neshodnou na Zemanově projevu

Okomentoval protesty, které proti premiérovi Andreji Babišovi pořádá sdružení Milion chvilek pro demokracii a jichž se opakovaně na pražské Letné účastnilo více než čtvrt milionu lidí. „V parlamentní demokracii, kterou jsme a budeme, premiéři přicházejí a odcházejí na základě výsledku svobodných voleb. Tečka,“ řekl prezident.

Chtěl by, aby v krajských volbách v příštím roce dostali hlasy hlavně úspěšní starostové. „Velmi bych si přál, aby na kandidátkách do krajských voleb bylo co nejvíc úspěšných starostů. Velmi bych si nepřál, aby tam bylo příliš mnoho tzv. parašutistů. To jsou lidé, kteří jsou shozeni shora. Buď straničtí funkcionáři, nebo lidé, kteří nemají žádnou zkušenost se řízením velkých společenských celků, jako je například město,“ prohlásil Zeman ve svém vánočním poselství.

Jednoho z takových u voličů úspěšných starostů, místopředsedu ČSSD Michala Šmardu, který je starostou Nového Města na Moravě, letos Zeman blokoval jako kandidáta na ministra kultury, když ho menší vládní strana navrhla. Sociální demokracie kvůli tomu v létě zvažovala i odchod z vlády.

Prezident kritizoval pomalost soudních či stavebních řízení. „Chceme-li překonat bytovou krizi, pak zrychlení stavebního řízení je nutnou, i když nikoli jedinou podmínkou,“ uvedla hlava státu.

Stejně jako při schvalování státního rozpočtu kritizoval také počet daňových výjimek. Jejich počet podle něj převýšil 300 miliard korun. Vyslovil se pro to, aby se alespoň některé z nich podařilo redukovat.

Zeman na podzim jak na jednání vlády Andreje Babiše, tak i ve Sněmovně podpořil vládní návrh rozpočtu na příští rok se schodkem 40 miliard korun, na kterém se shodla koalice ANO a ČSSD, kterou tolerují komunisté.

Diskuse o klimatických změnách? Nové náboženství, říká Zeman

Z diskusí o klimatických změnách se podle Zemana stalo nové náboženství. Sám sebe označil za kacíře této debaty. Není si jist, že hlavním zdrojem globálního oteplování je skutečně činnost člověka. Zmínil, že již miliony let se na planetě Zemi střídají teplá a chladná období.

„Uvádí se, že před několika miliony let dokonce byla průměrná teplota na zeměkouli o tři stupně vyšší, než je dnes. Nejsem si jist, zda rozhodujícím faktorem globálního oteplení je lidská činnost, a nikoliv přírodní zákony, pohyb zemské osy a další kosmické vlivy,“ řekl prezident.

Varoval před tím, aby se pod vlivem opatření na ochranu klimatu nestal z Evropské unie ekologický skanzen s nižší životní úrovní obyvatel. „EU produkuje devět procent světových emisí, těch 91 procent jsou země jako USA, Rusko, Čína, Brazílie, Indie. Mohlo by se teoreticky stát, že průmysl by se přestěhoval za levnější energií do těchto zemí a z EU by se stal ekologický skanzen s nižší životní úrovní jeho obyvatel,“ prohlásil Zeman.

Rýpl si také do protestů mladých lidí proti tomu, že politici dělají málo proti klimatickým změnám. „Povšiml jsem si demonstrací středoškoláků proti klimatické změně. Nic proti tomu, byl bych pouze rád, kdyby demonstrovali v sobotu a v pátek se učili,“ řekl prezident.

Tak jako každý rok Zeman s vánočním poselstvím vystoupil na sv. Štěpána, tedy v den druhého svátku vánočního, aby zhodnotil události končícího roku. Zeman se tak odlišil od svých předchůdců, kteří projev přednášeli na Nový rok.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video