Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Státnický i nic neříkající. Politici se neshodnou na Zemanově projevu

  15:23
Vánoční poselství prezidenta Miloše Zemana rezonuje mezi lidmi i politickými stranami. Současní zástupci ve vládě označují projev hlavy státu za vyvážený, podle opozice lidé slyšeli spíš státníka s názory dvacet let zpátky, který nepřináší nic nového. Zeman se v poselství zaměřil na zdlouhavá řízení či klimatickou změnu.
Prezident Miloš Zeman před vánočním poselstvím na zámku v Lánech (26. prosince...

Prezident Miloš Zeman před vánočním poselstvím na zámku v Lánech (26. prosince 2019) | foto:  Dan Materna, MAFRA

Prezident Zeman začal tím, že jsme úspěšnou zemí, která má nejnižší míru nezaměstnanosti v Evropské unii. Nezapomněl se dlouho zastavit u klimatické změny, kdy debatu o ní považuje za nové náboženství. S prezidentem souhlasil předseda ČSSD Jan Hamáček. 

Prezident Zeman popřál lidem bolest. Kritizoval klimatické „náboženství“

„Jeho slova beru jako výraz podpory práce současné vlády, tedy i ministrů za ČSSD. Jsem rád, že pan prezident velkou část projevu věnoval problematice klimatické změny. Dal tím najevo, že se jedná o vážný problém, kterému lidstvo bude v nejbližší budoucnosti čelit,“ reagoval na poselství Hamáček. 

Prezident se pozastavil také u krajských voleb, které Česko čekají v příštím roce. Chtěl by, aby právě v těchto volbách dostali nejvíce hlasů hlavně úspěšní starostové, nikoli sesazení straničtí funkcionáři. Právě ČSSD přitom na pozici ministra kultury navrhovala voličsky úspěšného starostu Nového Města na Moravě Michala Šmardu, kterého prezident dlouhodobě odmítal jmenovat a nakonec ani nejmenoval. 

Předseda Pirátské strany Ivan Bartoš to považuje za dvousečné kázání. „Nemám rád, když někdo něco říká, a pak dělá něco jiného. Od prezidenta, který letos ‚zařízl‘ kandidáta sociálních demokratů do vlády, ačkoli to byl úspěšný starosta, tak tam vidím rozpor mezi vzkazem a tím, co sám tento rok udělal. Nesedí mi to dohromady,“ řekl předseda Pirátů Bartoš. 

Prezident bez inovací vs. vyvážený státník

Vládní strany a opozice se dělí i v názorech na prezidentské poselství. Jedním z prvních témat byla zdlouhavá řízení, která jsou společně se solárními barony a klimatem v projevech stálicí. Podle předsedkyně TOP09 Markéty Pekarové Adamové neřekl Zeman nic nového. 

„Jen potvrdil známá fakta, že se vládě nedaří zlepšit dostupnost bydlení, zrychlit soudní a stavební řízení, ani výstavbu dálnic. Žádné nové myšlenky, poselství, hodnoty, ideje ani vize pro naši zemi jsme však neslyšeli,“ reagovala na prezidentské poselství Pekarová Adamová. Novinky neslyšel ani předseda KDU-ČSL Marek Výborný, kterému navíc vadí bagatelizace klimatických změn. 

„Chyběla mi i alespoň drobná sebereflexe, protože za řadu problémů nese politickou odpovědnost i on sám. Strkat hlavu do písku před zjevnými problémy s klimatem je bohužel nezodpovědné. A znovu opakovat líbivou tezi o pomalosti soudů je čirý populismus. Excesy existují všude, dobře se to poslouchá, ale není to pravda, stačí se podívat do jiných států EU. K zasypání příkopů ve společnosti projev přispěje těžko. A pokud jde o starosty, stačí sledovat naše kandidátky. To víme a děláme i bez prezidenta,“ dodal. 

Radost nad podporou starostů má i Vít Rakušan. Předseda STAN připomněl, že právě na starostech staví svoje kandidátky. I když Zeman podle něj zvolil smířlivější tón, než je obvyklé, nesouhlasí spolu v zásadních věcech.

„Líbila se mi výzva k diskusi mimo naše sociální bubliny a v některých momentech za vcelku výstižný popis stavu věcí, a to především pomalosti, která brání Česku v dosažení úspěchu. Postrádal jsem ale vizi. Pohled do budoucna, stále to byl ten všeználkovský přístup politika z devadesátkové generace. Neshodnu se s ním v pohledu na ekologická témata, nevěnoval důraz závažným problémům - například s devastací krajiny pro ekonomické účely a stupňujícímu se suchu,“ vyjmenovával předseda STAN Vít Rakušan. 

Sociální bubliny a rozumná diskuse u nás chybí

Politické strany se vesměs shodnou na několika bodech poselství prezidenta - všechny trápí dlouhé lhůty na úřadech nebo diskuse bez útoků. Premiéra Andreje Babiše projev potěšil. 

„I ten jeho závěr, kde řekl, aby se lidi nenechali nikým manipulovat a měli na věci svůj vlastní názor, je v dnešní době fakt důležité. Lidé se uzavírají do vlastních sociálních bublin a nejsou schopni spolu normálně bez agrese diskutovat. Problémy si uvědomujeme a jsou naší prioritou v řešení. V klimatické otázce nesmíme být hysterici, ale řešit se musí,“ řekl Andrej Babiš, kterému prezident pochválil i Národní investiční plán. To naopak překvapilo předsedu Pirátů Ivana Bartoše. 

„Nečekal jsem, že ho tam bude vyzdvihovat. Andrej Babiš to dával rok dohromady. Je to na 30 let dopředu a za zhruba osm bilionů korun investic. Investice ale znamená, že někam zainvestuji peníze a pak se to projeví zlepšením kvality života či dopravní obslužností. Toto je ale seznam projektů, kdy ani někteří starostové nevědí, že jim to tam někdo plánuje stavět. Věnovat část poselství vyzdvihování tajného Národního investičního plánu bez opory v příjmech se mi zdá jako úlitba Babišovi,“ komentoval prezidentská slova Bartoš.

Pevné zdraví a solární baroni

Do „tábora“ vyváženého stranického projevu se řadí i předseda SPD Tomio Okamura, který nezapomněl okomentovat i zdravotní stav prezidenta. 

„Prezident byl zjevně v dobré kondici a přejeme mu pevné zdraví do dalších let. Hnutí SPD sdílí jeho kritiku stavu vymahatelnosti spravedlnosti a práva pro občany. Za tento stav nese plnou zodpovědnost současná i předešlé vlády,“ komentoval Okamura a dodal, že prezident pojmenoval správně rizika související s klimatickou politikou EU, které současná vláda ustupuje.

Vyváženost poselství prezidenta ocenil i předseda KSČM Vojtěch Filip s tím, že jde o jeho konzistentní názor jak na činnost vlády, tak na společenskou situaci. Přidal se ke kritice dlouhých termínů zahájení výstavby nových jaderných bloků nebo k vyjádření důvěry v ministryně spravedlnosti a místního rozvoje. 

Prezident Miloš Zeman přednesl tradiční vánoční poselství:

Autor:

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Místo do šrotu do opravny. Směrnice EU prodlouží záruku a zakážou „kazítka“

24. dubna 2024

Premium Do budoucna by měla být oprava rozbitých a porouchaných domácích spotřebičů jednodušší. A stejně...

Ignorovat, nebo demaskovat? Německá média řeší, jak informovat o AfD

24. dubna 2024

Premium Je to teď horké téma. Německá mainstreamová média stojí před volbou, nakolik a jakým způsobem...

Šibal z Prahy podmázl průvodčího, s Lorenovou v negližé předběhl konkurenci

24. dubna 2024

Seriál Byla teprve na začátku kariéry, ale fotografové na ni už stáli fronty. Snímek mladičké Sophie...

Ukrajinská policie zadržela šest Čechů za telefonické podvody z Oděsy

23. dubna 2024  21:25

Ukrajinské úřady oznámily zadržení devíti členů zločinecké organizace včetně šesti Čechů, kteří z...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...