Dám Gottovi Řád Bílého lva, řekl prezident hostům Reprezentačního plesu

  • 269
Už popáté, co je ve funkci, pozval prezident Miloš Zeman na taneční parket hosty Reprezentačního plesu prezidenta republiky. Během úvodního proslovu řekl, že letos v říjnu vyznamená zpěváka Karla Gotta in memoriam nejvyšší třídou Řádu Bílého lva. Stejně jako loni i letos stála vstupenka na prezidentský ples deset tisíc korun.

I tak se podle hradního mluvčího Jiřího Ovčáčka prodalo na 350 vstupenek. „Víc neumožňuje kapacita Španělského sálu,“ zdůvodnil to Ovčáček. Plesu se účastnili politici, podnikatelé, lidé ze společenského života. 

Mezi hosty nechyběl premiér Andrej Babiš, kterého doprovázela manželka Monika, ministryně financí a pro místní rozvoj Alena Schillerová a Klára Dostálová, šéf rezortu dopravy Vladimír Kremlík nebo hlavní strážce čínských zájmů a také šéf pražské Slavie Jaroslav Tvrdík. „Po letech na ples jdu, ale jsem z toho nervózní, protože nejsem plesový typ,“ přiznal iDNES.cz Tvrdík. 

Na ples dorazil i místopředseda hnutí ANO Jaroslav Faltýnek, bývalý ministr kultury Antonín Staněk, ale i slovenský podnikatel a finančník žijící v Česku Pavol Krúpa.

Krátce po osmé hodině večer do Španělského sálu přišel prezident republiky za doprovodu své manželky a dcery Kateřiny. 

„O tomto plese se sice říká, že je prezidentský, ale ve skutečnosti je to ples nás všech, všech, co se zde sešli,“ řekl v úvodním proslovu Miloš Zeman, který všechny přítomné přivítal. Prezident poděkoval organizátorům a připomenul, na co půjde výtěžek z Reprezentačního plesu. „První část peněz půjde na Fond ohrožených dětí a do dětských domovů. Druhá část poputuje na pomoc starým lidem,“ řekl v proslovu.

Na konci své řeči prezident vzpomenul na českého zpěváka Karla Gotta. „Během večera zazní jeho písně a myslím si, že je to krásné uctění. A pokud mi to Andrej Babiš podepíše, tak 28. října letošního roku vyznamenám zesnulého zpěváka nejvyšším řádem,“ řekl v závěru. 

Lákavé přitom pro hosty nejsou jen prostory, v nichž se ples koná. Na přítomné čekal bohatý hudební program tuzemských zpěváků. „Letos vystoupí paní Helena Vondráčková a pan Václav Neckář, máme připravené i jedno krátké překvapení,“ prozradila k programu v upoutávce na ples Kateřina Zemanová, která byla letos jednou z hlavních organizátorů. Po tanci prezidentského páru se ukázalo, že překvapením je svatební píseň, kterou prezidentova dcera nechala zahrát k dvacátému sedmému výročí svatby svých rodičů.  

Během večera zazpíval také Bohuš Matuš nebo Daniel Hůlka. Kromě hudebních vystoupení čekala v pátek večer na hosty také degustace českých a moravských vín. „Formou rautu se budou podávat tradiční české pokrmy,“ doplnil k tomu Ovčáček.

Prezident popřál lidem bolest z myšlení. Kritizoval klimatické „náboženství“

Nezapomenutelným zážitkem pak určitě bude tombola. „Jako již tradičně je první cenou večeře s prezidentským párem. Další tradiční cenou je divočák, tu letos doplňuje procházka lánskou oborou,“ prozradila Zemanová. Chybět nebudou ale ani věcné ceny, například hodinky Prim, hokejka Jaromíra Jágra s podepsaným dresem nebo poukazy na wellness pobyty.

Prezidentský pár pořádá reprezentační plesy od roku 2015. V roce 2018, kdy Zeman obhajoval ve volbách svou funkci, se akce nekonala. S výtěžkem se počítá na charitativní účely. Peníze se rozdělí mezi Nadační fond Ivany Zemanové a Nadační fond prezidenta republiky Miloše Zemana. Oba fondy cílí převážně na dětské domovy, seniory, postižené děti a Fond ohrožených dětí Klokánek. Díky loňskému ročníku se podařilo vybrat přes dva miliony korun.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video