Zářijový diktát v sledoval každý sedmý divák

P r a h a - Z prvního prvního kola televizního diktátu sice nebyl žádný konkrétní výstup, Česká televize si však pedagogické okénko ve svém vysílání nemůže vynachválit. Prvního září totiž s tužkou ruce usedlo k obrazovkám téměř patnáct procent všech diváků. Pořad se tak stal sledovaný skoro stejně jako televizní Události v běžný pracovní den nebo nedělní Receptář.
Z průzkumů České televize vyplývá, že nejčastějšími diváky byli lidé od pětatřiceti do čtyřiačtyřiceti let (18,3 procenta ze všech možných diváků v tomto věku). A naopak: nejmenší úspěch slavil pořad u lidí, kteří ještě často sami do školy chodí, tedy u lidí ve věku od patnácti do čtyřiadvaceti let (10,6 procenta).
"Je to mimořádný divácký ohlas, avšak mě navíc potěšilo i to, že většina diváků se ke svým gramatickým chybám, které v diktátu udělali, zodpovědně přiznala," uvedl krátce po odvysílání svého pořadu vedoucí tvůrčí skupiny Čestmír Kopecký v rozhovoru pro Večerní Prahu. Diváci si podle něj žádají takovýto pořad každý měsíc, a dokonce by chtěli i úlohy z matematiky.

Výsledky voleb

Volby do Evropského parlamentu vyhrálo v Česku hnutí ANO. Koalice SPOLU skončila na druhém místě. Koalice Přísahy a Motoristů a Stačilo! předběhli STAN a Piráty.

Video