Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Do Česka dorazily první bojové vrtulníky z USA. Armáda jich koupila dvanáct

  12:39aktualizováno  13:40
Čtyři minuty po poledni přistál na vrtulníkové základně v Náměšti nad Oslavou transportní letoun amerického letectva. Na palubě měl mít první dva nové bojové vrtulníky AH-1Z Viper z USA. Česko objednalo celkem dvanáct strojů, dalších osm získá k modernizaci.
Přílet transportního letounu C-17 americké armády s dodávkou prvních dvou...

Přílet transportního letounu C-17 americké armády s dodávkou prvních dvou bitevních vrtulníků Bell AH-1Z Viper na 22. základnu vrtulníkového letectva. (26. července 2023) | foto: ČTK

„Odkupujeme jich dohromady 12, jsou to typy Venom a Viper,“ potvrdila mluvčí Generálního štábu Armády ČR Magdalena Dvořáková. „Letoun s prvními z nich měl přistát okolo poledne,“ dodala.

U transportního letounu je otevřená zadní část, vevnitř jsou vidět bedny. Pracovníci základny mají připravenou techniku na vykládku, uvedl z místa fotoreportér ČTK půl hodiny po poledni.

Česká republika z USA kupuje vrtulníky systému H1. Celkem pořizuje osm víceúčelových strojů UH-1Y Venom a čtyři bitevníky AH-1Z Viper. Ve výzbroji nahradí ruské Mi-24V/35.

„Dodání prvních amerických vrtulníků je významný moment pro modernizaci armády, vrtulníkové letectvo se tím posouvá do 21. století. Zbavujeme se tak závislosti na ruské technice a přecházíme na moderní západní platformu dodanou významným spojencem,“ uvedla ministryně obrany Jana Černochová.

Kromě 12 nových vrtulníků armáda ze Spojených států amerických získá i osm starších strojů. Tyto vrtulníky čeká modernizace. Česko ji zaplatí z peněz, jež od USA dostane jako kompenzaci za techniku poskytnutou Ukrajině, kterou vojensky napadlo Rusko.

Spolu se dvěma vrtulníky do Česka dorazila i početná skupina amerických specialistů, kteří s českými kolegy v následujících dvou týdnech vrtulníky zkompletují, zprovozní a takzvaně zalétnou. Společně pak také na strojích provedou certifikaci.

V průběhu srpna přiletí z USA mobilní výcvikový tým (MTT – Mobile Training Team), jenž od 1. září začne cvičit letecký personál 22. základny vrtulníkového letectva. Oficiální představení vrtulníků se v Náměšti uskuteční 17. srpna za účasti ministryně obrany, náčelníka Generálního štábu a dalších představitelů resortu a armády.

Armáda bude mít dohromady deset viperů a deset venomů

Česká republika si od USA objednala vrtulníky už koncem roku 2019, mezivládní dohodu na jejich nákup podepsal tehdejší ministr obrany Lubomír Metnar. Objednávka zněla na osm víceúčelových UH-1Y Venom a čtyři bojové vrtulníky AH-1Z Viper, a to celkem za 14,6 miliardy korun bez DPH (zhruba 17,6 miliardy s daní).

Loni v srpnu ministryně obrany Jana Černochová (ODS) oznámila, že ČR získá od Spojených států amerických zdarma dalších osm vrtulníků, z toho šest bojových a dva transportní.

Celkem tak česká armáda bude mít deset viperů a deset venomů, které nahradí sovětskou techniku, v první řadě bitevníky Mi-24, z nichž část už ČR darovala Ukrajině.

Simulátor k přeškolení personálu na nové vrtulníky Viper, který nabízí veškeré ovládací prvky jako ve skutečném vrtulníku, převzala náměšťská základna 12. března. Provoz simulačního centra bude mít na starosti státní podnik LOM Praha. V budově budou k dispozici učebny, místnost pro plánování misí i zázemí.

Armáda má první část unikátního simulátoru pro piloty, výcvik začne v červnu

Skupina pilotů a palubních techniků ze základny v Náměšti se už na nové typy vrtulníků UH-1Y Venom a AH-1Z Viper přeškolovala na americké základně námořní pěchoty Pendleton. Další kurzy budou pokračovat už v ČR pod vedením amerického mobilního výcvikového týmu po dobu dvou let, než si piloti a technici zcela osvojí systém provozu a údržby strojů.

Bitevníky Viper i víceúčelové Venomy vynikají palebnou silou, systémem vlastní ochrany, utajenou komunikací či schopností přežití na bojišti. Stroje jsou v porovnání s ruskými Mi-24 také nesrovnatelně jednodušší i z hlediska údržby.

„Systém H-1 zásadně zvýší palebné schopnosti vrtulníkového letectva české armády, a to především s přesně naváděnou municí, kterou mohou používat oba vrtulníky systému,“ podotkl náčelník Generálního štábu AČR generálporučík Karel Řehka.

Podle generálmajora Petra Čepelky, velitele Vzdušných sil AČR, představují nové vrtulníky ucelený systém. „Armáda ČR dostane dva výkonově podobné vrtulníky, které dokážou společně plnit operační úkoly. Vipery zajišťují ofenzivní leteckou podporu. Venomy samostatně nebo ve spolupráci s Vipery zabezpečují blízkou palebnou podporu a logistiku,“ vyzdvihl Čepelka.

Kromě digitálního kokpitu s rozměrnými LCD panely, automatického letového kontrolního systému s integrovanou satelitní a inerciální navigací, je další výhodou shoda v konstrukční (motory, rotory, elektronika a avionika) i letové oblasti.

„Piloti jsou schopni přecházet mezi jednotlivými typy. Systém H-1 umožňuje i výměnu dílů mezi Venomy a Vipery, což představuje jednodušší logistiku,“ dodal.

Česká armáda dostane s vrtulníky také příslušnou výzbroj: řízené rakety vzduch-země Hellfire a APKWS, neřízené střely a munici do kanónu a kulometů.

Autoři: ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

  • Nejčtenější

Brutální útok nožem v Mannheimu, policista po něm bojuje o život

31. května 2024  13:12,  aktualizováno  18:49

Šest lidí v pátek utrpělo zranění při útoku nožem na náměstí v centru německého Mannheimu, uvedla...

Ženě se do ruky zakousl pes. Muž, který jí přispěchal na pomoc, zvíře zabil

29. května 2024  15:12

Ženu v Žihli na Plzeňsku vážně pokousal volně pobíhající pes. Na pomoc jí přiběhl příbuzný, který...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Nemocnému synovi vstříkla do krve vodu. Chtěla jsem, aby to skončilo, řekla

29. května 2024  13:51

Mimořádně nešťastný případ matky samoživitelky a jejího vážně nemocného dítěte řeší Městský soud v...

Velký podfuk s výsluhou, nemocenská i v civilu. Policisté obírají stát o miliony

31. května 2024

Premium Státu rapidně rostou výplaty výsluh pro policisty, hasiče, celníky či dozorce. Loni Česká republika...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Povodně zpustošily západní Čechy. Zasahovaly vrtulníky, sesuv zastavil trať

2. června 2024  12:06,  aktualizováno  21:58

Části Česka o víkendu zasáhly bouřky provázené místy silným deštěm. Zejména na jihozápadě Čech...

Odpouštím mu! Fico poprvé od atentátu promluvil, kritizoval opozici i média

5. června 2024  17:37,  aktualizováno  19:07

Slovenský premiér Robert Fico poprvé od květnového atentátu veřejně promluvil. Uvedl, že vůči...

Von der Leyenová v úzkých. Povolební čísla půjdou proti ní, větří i osobní mstu

5. června 2024  19:05

Po víkendových volbách do Evropského parlamentu se naplno rozhoří boj o post šéfa Evropské komise....

Europoslanci mohou být často ve střetu zájmů. Obcházejí pravidla, míní analytici

5. června 2024  18:19

Bruselská kancelář Transparency International EU (TI EU) po pěti letech zveřejnila novou analýzu...

Bystroňova role v kauze Voice of Europe je možná větší, než se zdá

5. června 2024  17:44

Německý poslanec za Alternativu pro Německo (AfD) Petr Bystroň je více zapleten v kauze proruského...

Rozdáváme ortodontické dudlíky MAM zdarma!
Rozdáváme ortodontické dudlíky MAM zdarma!

Už vaše miminko odrostlo dupačkám a začíná objevovat svět? Rostou mu první zoubky a vy přemýšlíte, jaký pokračující dudlík mu pořídit? Máme pro vás...

Vznikající nádor v těle signalizuje celá plejáda příznaků, říká neurochirurg

Premium Narodil se v USA, zkušenosti sbíral i ve světě, ale doma je v Praze. Specialista na operace mozku Jan Šroubek si nyní...

Hledal jsem manželku v Africe, sbalit ženskou tam zabere sekundu, říká dobrodruh

Premium Byl na šesti kontinentech, projel 135 států a během své cesty kolem světa ujel 230 tisíc kilometrů. Parťákem mu po...

Posedlost sexem, tíže lásky, nekrofilie. Gejšin příběh zmátl Japonsko

Vine se jím sex, mocná záliba v sexu. Rovněž láska. Neukojitelná, doslova vražedná. Onen příběh se odehrál v kulisách...

Brankář Dostál zklamal fanynky. Randí s finskou volejbalistkou, bývalkou Nečase

Neprůstřelný gólman Lukáš Dostál (23) byl hvězdou letošního mistrovství světa v hokeji. Nadšení z něj byli nejen mužští...

Hejt není názor, říká Arichteva. Žena herce Blažka jí doporučila plastiku prsou

Herečka Veronika Arichteva (38) se stala terčem kritiky manželky herce Filipa Blažka (50). Jolana Blažková (44) se...