Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Z IZIP odtékají desítky milionů, firma nemá ani autorská práva na knížky

  1:04
Audit ve společnosti IZIP provozující elektronické zdravotní knížky odkryl, že firma sloužila pouze jako úschovna peněz, které později přecházely na jiné společnosti, jež VZP jako vlastník knížek nekontroluje. V koncových společnostech figurují stejní lidé jako v IZIP.

O osudu projektu IZIP rozhodne správní rada VZP. Ilustrační foto | foto: Petr Lemberk, MAFRA

Velký audit, který si zadala Všeobecná zdravotní pojišťovna, mimo jiné ukázal, že majitelé firmy IZIP převedli 1. srpna autorská práva ke zdravotním knížkám na společnost UNIQSOL. V jejím představenstvu sedí i Jiří Pašek, ředitel firmy IZIP.

"Auditoři prokázali, že licence a know-how jsou majetkem firmy UNIQSOL. A IZIP je tedy jen prázdná skořápka. Průtokáč na peníze," reagoval člen správní rady Jiří Rusnok z VV.

"Největší problém vidím v tom, že se peníze vyvádějí ven. Na navazující firmy," doplnil jeho kolega Jiří Skalický z TOP 09.

I další členové správní rady Všeobecné zdravotní pojišťovny, která IZIP už deset let financuje, jsou ze závěrů auditu rozčarovaní. "Začínají se potvrzovat mé obavy, že hrůzný scénář, ve kterém původní vlastníci vyvedli klíčová práva a aktivity IZIP na další firmy, bude realita," sdělil Boris Šťastný z ODS s tím, že závěry bude ještě podrobně studovat.

Bude pojišťovna platit, i když knížky zruší?

Všech třicet členů správní rady se sejde v pondělí. A musí rozhodnout, jestli VZP dokončí nákup akcií firmy IZIP, které by jí zajistily většinový podíl (nyní vlastní 5 procent a chce dokoupit 46 procent). Akcie zatím leží v úschově u právní kanceláře. Jenže lhůta pro jejich vyzvednutí končí ve čtvrtek.

Kdyby si je VZP nevyzvedla a obchod by neproběhl, mohla by Česku hrozit mezinárodní arbitráž - akcie totiž vlastní švýcarská firma eHI eHealth International a mohla by Česko zažalovat za zmařenou investici. Nikoho asi neudiví, že tahle firma vznikla jen pár dní předtím, než na ni původní majitelé firmy IZIP akcie převedli. Jsou mezi nimi i europoslanci ODS Milan Cabrnoch a Miroslav Ouzký.

"Budu hlasovat pro zastavení projektu IZIP," říká Rusnok. Stejně mluví i další radní Michal Sojka. Pro správní radu to však nebude jednoduché rozhodnutí. Za deset let existence knížek VZP do firmy nalila celkem 1,8 miliardy korun (paradoxní je, že projekt ani přes mohutné finanční injekce nefunguje tak, jak by měl).

Společnosti mají nejasného vlastníka

Ale hlavně: i kdyby správní rada VZP chtěla projekt zastavit, bude to mít velmi těžké. Jen od letošního července do září totiž společnost IZIP uzavřela několik smluv, kterými se zavázala odebírat služby od firem MD Acces a UNIQSOL. A to až do roku 2017. Je pravděpodobné, že smlouvy půjdou jen těžko vypovědět dříve.

V praxi by to znamenalo, že i kdyby projekt elektronických zdravotních knížek skončil, IZIP by stejně musela dvěma zmíněným firmám platit. Jinak by hrozily žaloby. A VZP by na to jako většinový vlastník IZIP doplatila.

Obě společnosti - MD Access a UNIQSOL - mají akcie na majitele, tedy nejasného vlastníka. V dozorčích radách a představenstvech se však objevují stejná jména jako v orgánech IZIP.

Do MD Access přitom z IZIP odteklo jen letos 66,5 milionu korun, do druhé jmenované firmy více než 21 milionů. O té přitom až do auditu nebylo slyšet. "Udivilo mě, že kromě MD Access jdou peníze ještě do druhé firmy, také personálně propojené," podotkl Jiří Rusnok.

Kdo za to vlastně může

Další závěry auditu jsou oproti výše popsaným už "maličkosti": v posledních měsících se v IZIP zvyšovaly platy, v účetnictví je mnoho nepřesností, z firmy odešla letos v srpnu mimořádná platba 64 milionů firmě MD Access, aniž by bylo uvedeno za co.

Podle člena správní rady VZP Michala Sojky nese odpovědnost za celý problém mimo jiné bývalá ředitelka pojišťovny Jiřina Musílková, v jejíž éře projekt vznikal, a také šéf správní rady, poslanec ODS Marek Šnajdr. Šnajdr ve čtvrtek na žádost o vyjádření nereagoval.

A Musílková jakoukoliv vinu odmítá. "K tomu nemám co říct. Za mě se nic z IZIP nevyvádělo, všechno procházelo správní radou a platilo se z projektových peněz," sdělila.

Několik členů nynější správní rady pojišťovny se podivilo, že audit v IZIP neproběhl dříve. "Kdyby se udělal před pár lety, ušetřili bychom spoustu peněz," míní Rusnok. Poměrně překvapivý audit nyní studuje třicet členů správní rady. O osudu knížek se rozhodne v pondělí.

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Kvestor ČZU: Nejlepší disciplínu měli při nácviku na útok zahraniční studenti

  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Americkou Oklahomu a okolní státy zasáhla série tornád. Úřady hlásí čtyři mrtvé

28. dubna 2024  22:16

Nejméně čtyři mrtvé si vyžádala série tornád, která od sobotního večera zasáhla Oklahomu. Podle...

Nikdy nekončící hrozba. Finsko si zvyká na nový vztah s Ruskem

28. dubna 2024  20:49

Ozbrojení finští pohraničníci na běžkách střeží východní část země, nejnovější a nejdelší hranici...

Lesy chce předat mnichům bez soutěže. Smlouvu nachystal starosta předem

28. dubna 2024

Premium Mohlo to být jedno z rozhodnutí, jakých města jako osmitisícové Milevsko udělají ročně stovky....

Stavební úřady se děsí novely, mluví o nejistotě a nabírají nové pracovníky

28. dubna 2024  19:06

Stavební úřady napříč republikou se obávají reformy stavebního zákona. Kvůli nárůstu práce tak...

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit bývalému konkurentovi 21...