Od disidenta k fenoménu. Před 10 lety zemřel první prezident České republiky

  • 108
Přesně před deseti lety, 18. prosince 2011, zemřel na své krkonošské chalupě v Hrádečku v Krkonoších dramatik, esejista a především devátý prezident Československa a první prezident České republiky Václav Havel. Redakce iDNES.cz přináší přehled zpráv, které o této významné osobnosti české historie přinášela od jeho působení co by disidenta až po události celosvětového významu.

Prezident Václav Havel vyhlásil rozsáhlou amnestii při svém prvním novoročním projevu v roce 1990.

Buržoazní synek

Václav Havel se narodil 5. října 1936 v zámožné pražské rodině stavebního podnikatele Václava Miloše Havla, spolumajitele firmy, pod niž patřily například pražský palác Lucerna a Barrandovské terasy.

Spolu s mladším bratrem Ivanem vyrůstali v prostředí ovlivněném duchem prvorepublikové inteligence, dětství trávili převážně na usedlosti Havlových na Tišnovsku.

Václav Havel o prázdninách 1942 ve Zlíně.

Velký vliv na ně měl kromě matky, rozené Vavrečkové, i dědeček Hugo Vavrečka, bývalý diplomat, národohospodář a jeden z ředitelů Baťových závodů. Jeho otec vybudoval Barrandov, strýc byl filmovým podnikatelem a druhý dědeček Vácslav Havel postavil Lucernu.

Po komunistickém puči v únoru 1948 ale rodina přišla o většinu majetku a oba bratři jako „buržoazní synkové“ měli ztížený přístup ke vzdělání. Nejprve Havel navštěvoval elitní internátní školu v Poděbradech, která byla ale v roce 1950 zrušena. V roce 1951 nastoupil do učení jako chemický laborant, večerně studoval pražskou Střední všeobecně vzdělávací školu pro pracující. Maturoval v roce 1954.

Vězeň Havel

Havlův hlas začal být ve veřejné diskusi slyšet už koncem 60. let, podílel se na protiokupačním vysílání rozhlasu v roce 1968 a od 70. let se zařadil mezi nejvýraznější postavy disentu.

Vystrnadit jej z republiky se režimu sice nepodařilo, dostat do vězení ano – už po vzniku Charty 77, později ještě několikrát, celkem téměř na pět let. Ve vězení také silný kuřák Havel prodělal těžký zápal plic, což natrvalo ovlivnilo jeho zdraví.

Kvůli neskrývanému odporu vůči komunistickému režimu se Václav Havel častokrát dostal do vězení. Na policejní fotografii je zachycen v roce 1979, kdy byl vězněn v Praze na Pankráci za podvracení republiky (spolu s P. Uhlem, J. Dienstbierem, O. Bednářovou, V. Bendou a D. Němcovou).

Do prezidentského úřadu jej zvolil v prosinci 1989 stále ještě komunisty ovládaný parlament, podruhé to bylo v červenci 1990 už Federální shromáždění vzešlé v prvních svobodných voleb.

O dva roky později, kdy bylo zřejmé, že společný stát zanikne, Havel z funkce prezidenta odstoupil.

Ani jeho velká autorita nic nezměnila na vleklých diskusích o státoprávním uspořádání a následném rozpadu Československa. Po vzniku samostatné ČR se v lednu 1993 stal jejím prvním prezidentem a na další pětileté období jej parlament zvolil v roce 1998.

Václav Havel přispěl k pádu komunismu a přiblížil ČR světu (Reportáž):

Divadlo a osobní život

Do literárního života vstoupil tehdy devatenáctiletý Havel v roce 1955, když poprvé publikoval v časopise Květen, v roce 1964 vydal jak první verzi básnické sbírky Antikódy obsahující experimentální poezii, tak studii o Josefu Čapkovi, kterou napsal spolu s Věrou Ptáčkovou.

V polovině 60. let se prosadil zejména jako dramatik a do literatury výrazně zasáhl až po srpnu 1968. Jeho první jednoaktovka Rodinný večer z roku 1959 se premiéry dočkala až po čtyřech dekádách.

Jako první Havlova hra se na jeviště dostala v prosinci 1963 Zahradní slavnost, která měla o necelý rok později premiéru i v Schillerově divadle v Západním Berlíně.

S divadelním světem se Havel nejdřív podrobně seznámil jako kulisák v Divadle Na zábradlí, kam nastoupil v roce 1960 poté, co nebyl přijat na DAMU. Časem se vypracoval na dramaturga, autorsky spolupracoval na několika představeních a působil i jako asistent Alfréda Radoka v Městských divadlech pražských.

První dáma z chudé dělnické rodiny. Olga byla pro Havla hlasem selského rozumu

Nakonec se prosadil jako dramatik, první hry psal pro domovské Divadlo Na zábradlí (Vyrozumění či Ztížená možnost soustředění). Po nástupu normalizace Havel uplatnil svá dramata v zahraničí, na česká jeviště se Žebrácká opera (1972), Audience (1975) nebo Largo desolato (1984) dostaly v hojné míře až po listopadu 1989.

Havlův osobní život po listopadu 1989 poznamenaly dvě zásadní události. V lednu 1996 zemřela jeho manželka Olga Havlová, se kterou se oženil v roce 1965 a jež si získala respekt široké veřejnosti zejména svou charitativní prací.

O rok později se oženil s populární herečkou Dagmar Veškrnovou, což vyvolalo rozporné reakce a manželům zaručilo trvalý zájem bulvárních médií.

Havel, prezident

V úřadu prezidenta, který Václav Havel zastával 12 let, zboural mnohá dosavadní tabu. Pražský hrad po nástupu do funkce změnil k nepoznání, otevřel ho veřejnosti i světu a vrátil mu ztracenou důležitost. Nejsilnější vliv na domácí politiku měl Havel v prvním období po listopadu 1989, kdy se také mohl opřít o přízeň výrazné většiny obyvatel.

Uznání se dočkal i v zahraničí, kde je považován za nejznámějšího českého politika polistopadového období. Jeho snahou vždy bylo zajistit návrat ČR mezi západní demokratické země a především začlenit zemi do Evropské unie a Severoatlantické aliance.

Havel také udělal velký kus práce pro propagaci země. Sloužily k tomu také jeho časté a mediálně sledované cesty. Asi neslavnější byla první návštěva Spojených států v únoru roku 1990, která se uskutečnila necelé dva měsíce po Havlově zvolení. Jeho projev v Kongresu 21. února si tehdy vysloužil aplaus na otevřené scéně.

Prezident Václav Havel hovoří před americkým Kongresem. Jeho projev k zákonodárcům vešel do dějin. (21. února 1990)

V České republice ale jeho popularita postupně klesala. Jeho koncept takzvané nepolitické politiky měl řadu kritiků, kritizován byl i za příliš „měkký“ postoj k bývalým komunistům a také za rozsáhlou amnestii vězňů odsouzených za bývalého režimu, kterou vyhlásil v prosinci 1989 krátce poté, co vystřídal Gustáva Husáka.

Ani velká autorita, kterou měl po prvním zvolení, nic nezměnila na rozpadu federace. Havel po parlamentních volbách v červnu 1992, ve kterých propadlo jemu blízké Občanské hnutí a po kterých slovenští poslanci zablokovali jeho znovuzvolení, abdikoval a následné dělení Československa se odehrálo bez jeho asistence.

Období po jeho návratu do čela nového českého státu zase poznamenaly spory s tehdejším předsedou ODS a premiérem Václavem Klausem. A právě Klaus se v únoru 2003 stal novou hlavou státu poté, co vypršelo Havlovo druhé funkční období.

Na změnu KSČM nebyla energie, vysvětluje Václav Havel:

Lidská práva a návrat k divadlu

„Poprezidentskému“ období Havlova života dominovala lidská práva. Havel opakovaně podpořil kubánskou opozici, disidenty v Bělorusku, angažoval se kolem situace v Barmě, Tibetu či Severní Koreji. Několikrát vyjádřil své obavy o osud demokracie v Rusku.

Jako dramatik se Václav Havel znovu připomněl v roce 2008, kdy měla premiéru jeho nová hra Odcházení.

Z natáčení filmu Odcházení - Václav Havel režíruje

Později době se věnoval projektu své prezidentské knihovny a natočil film podle své poslední hry, který měl premiéru v březnu 2011.

Zdravotní problémy prezidenta Havla

Havla celoživotně provázely zdravotní problémy. Jeho podlomené zdraví výrazně zhoršovalo dlouholeté kouření. V roce 1996 mu byla kvůli rakovině plic dokonce odoperována polovina plíce, o dva roky později ho postihla porucha srdečního rytmu a půl hodiny byl v ohrožení života.

14. března 1990 – Havel se podrobil operaci břišní kýly, po třech týdnech byl propuštěn do domácího ošetření.

Listopad 1996 – Havel byl se zánětem plic hospitalizován na chirurgické klinice Všeobecné fakultní nemocnice v Praze. Operační tým profesora Pavla Pafka mu 2. prosince odebral polovinu pravé plíce, aby odstranil zhoubný nádor.

14. dubna 1998 – Havel, který pobýval od 9. dubna v rakouských Alpách na ozdravném pobytu, se v innsbrucké Univerzitní nemocnici podrobil akutní operaci tlustého střeva. Do Prahy se vrátil 6. května a léčil se v Ústřední vojenské nemocnici.

26. července 1998 - Havel v Praze podstoupil druhou fázi operace tlustého střeva - zacelení vývodu. Nastaly pooperační komplikace s provzdušněním pravé plíce. Havla pak 4. srpna postihla porucha srdečního rytmu a půl hodiny byl v ohrožení života. Lékaři provedli elektrickou kardioverzi (úprava rytmu srdce elektrickým výbojem).

24. září 2001 – Havel kvůli srdeční arytmii krátce před odletem zrušil návštěvu Itálie. Lékaři provedli elektrickou kardioverzi.

7. ledna 2004 – Exprezident Havel po třech dnech kvůli dýchacím potížím přerušil návštěvu Indie. V jihovýchodní Asii chtěl strávit více než tři týdny.

22. listopadu 2004 – Havel, který byl na návštěvě na Tchaj-wanu, uklouzl a zlomil si krček stehenní kosti. Cestu po jihovýchodní Asii předčasně ukončil a byl hospitalizován v ÚVN.

Den, kdy zemřel Havel

První polistopadový prezident zemřel v neděli 18. prosince 2011 ve věku 75 let ve svém oblíbeném venkovském domě na Hrádečku na Trutnovsku.

„Dnes nás opustil Václav Havel. V jeho poslední chvíli s ním byla jeho manželka Dagmar a jedna ze sester boromejek, které se o něj také v posledních měsících staraly,“ informoval oficiální prezidentův web o skonu prvního polistopadového prezidenta.

Zemřel exprezident a dramatik Václav Havel, bylo mu 75 let

Podle Havlova bývalého tajemníka Vladimíra Hanzela exprezident zesnul v 10:15. Hanzel to kolem poledne napsal na sociální síti Facebook. Příčinou smrti bylo selhání oběhové soustavy, informoval Havlův osobní lékař Tomáš Bouzek.

Havla vyčerpala práce na jeho režijním debutu, snímku Odcházení, který vstoupil do kin v březnu 2011. Začal rušit program a byl hospitalizován se zánětem dýchacích cest. Kvůli problémům s plícemi pro něj jakákoliv viróza byla nebezpečná. Slavnostní premiéry filmu se nakonec zúčastnil, ačkoliv byl zesláblý, pohublý a opíral se o hůl.

Bývalá hlava státu se poté léčila na venkově, rekonvalescence ale probíhala pomaleji, než lékaři čekali. Havel si krátil čas četbou, přijímal přátele a kolegy.

Děkujeme, Václave. Majestátní loučení s exprezidentem:

Pocty prezidentu Havlovi

Památku svému prvnímu prezidentovi uctily 23. prosince minutou ticha tisíce lidí v České republice. Na pět minut se zastavily i postavy na Staroměstském orloji.

Ze svíček, které lidé na různých místech zapalovali na památku prezidenta Václava Havla, vytvořili umělci v kulturním centru Trafačka v pražských Vysočanech voskovou sochu ve tvaru srdce.

Po několika hodinách usilovné práce bylo srdce konečně kompletní.

Květiny, které se nashromáždily u prezidentovy rakve, poté vypustili lidé na třídenní plavbu po Vltavě a Labi. Lodě s květinovou výzdobou vypluly z Rašínova nábřeží nedaleko od domu, kde Havel léta žil.

Praha má náměstí Václava Havla. Prezidenta připomíná velké srdce

Pocty se Havlovi dostalo po jeho odchodu mnohokrát. V Poděbradech po prvním českém prezidentovi pojmenovali školu, kterou sám navštěvoval, mimo jiné například s režisérem Milošem Formanem nebo bratry Mašíny. Přesně měsíc poté, co Havel zemřel, byl na fasádě školy v Poděbradech oficiálně odhalen nápis „Základní škola Václava Havla“.

Název v roce 2012 oficiálně změnilo mezinárodní letiště v pražské Ruzyni. Stalo se tak v den nedožitých 76. narozenin bývalého prezidenta. S návrhem přejmenovat ruzyňské letiště na Letiště Václava Havla Praha přišel v prosinci 2011 filmový režisér, scenárista a producent Fero Fenič krátce po smrti Václava Havla po vzoru jiných světových letišť (například JFK, Charles de Gaulle). Petici podepsalo přes 80 tisíc lidí.

Uznání v zahraničí

Hold mu vzdávali také v zahraničí. Opakovaně byl navržen na Nobelovu cenu za mír, síla jeho osobnosti napomohla vstupu ČR do NATO.

„Prezident Havel učinil český národ hrdým. Pro mnoho lidí na celém světě znamená slovo ‚Havel‘ a ‚Čech‘ jedno a totéž. Havel položil Prahu a Českou republiku na mapu doby po studené válce,“ prohlásila o něm bývalá americká ministryně zahraničních věcí a česká rodačka Madeleine Albrightová.

Madeleine Albright s Václavem Havlem v roce 1997

„Havel vyvedl Čechy z tyranie. A pomohl přinést svobodu a demokracii celému našemu kontinentu,“ prohlásil bývalý britský ministerský předseda David Cameron.

Pojmenovávejme ulice po Havlovi, vyzývá šéf sudetských Němců Posselt

Bývalý švédský ministr zahraničí Carl Bildt označil Havla za jednoho z největších Evropanů naší doby. Havlův hlas volající po svobodě podle něj vydláždil cestu jednotné a svobodné Evropě.

Havel: Dárek, na který nelze zapomenout, je kompas od Albrightové:

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video