Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Vrchní soud zrušil rozsudek nad Kratochvílovou a Peltou, ten loni dostal 6 let

  11:54aktualizováno  14:34
Vrchní soud zrušil odsuzující rozsudek nad bývalém předsedovi Fotbalové asociace ČR (FAČR) Miroslavu Peltovi a bývalou náměstkyní ministerstva školství Simonou Kratochvílovou v kauze sportovních dotací. Případ bude znovu řešit pražský městský soud.
Miroslav Pelta u soudu v případu rozdělování sportovních dotací

Miroslav Pelta u soudu v případu rozdělování sportovních dotací | foto:  Michal Šula, MAFRA

Informovala o tom ve čtvrtek Česká televize. Loni v listopadu soud Peltu za zmanipulování dotací nepravomocně poslal na šest let do vězení, Kratochvílovou potrestal 6,5 lety. Oba vinu v minulosti odmítli.

„Vrchní soud v Praze dnes vrátil k novému projednání věc obviněného Pelty a spol., jelikož ve věci byla i zprošťující rozhodnutí,“ uvedli žalobci. Státní zástupce Ondřej Trčka následně v tiskové zprávě uvedl, že postup vrchního soudu odpovídá návrhu v jím podaném odvolání. „Státní zástupce navrhoval zrušení zprošťujících výroků a dále i zrušení odsuzujícího výroku s tím, aby ten obsahoval přísnější právní kvalifikaci,“ uvedl Trčka.

Peltova milenka promluvila o kauze dotací. Lobbovat podle ní měl i Rychetský

Dodal, že v případě zrušení výroku o vině vždy odvolací soud ruší i celý výrok o trestu, a také další výroky, které mají ve výroku o vině svůj podklad. „Je nutné rovněž uvést, že v případě zprošťujícího rozsudku soudu prvního stupně nemůže odvolací soud sám uznat obžalované vinnými skutkem, pro nějž byli napadeným rozsudkem zproštěni,“ doplnil žalobce.

Proti rozsudku městského soudu se kromě Pelty a Kratochvílové odvolal i státní zástupce. Podle mluvčí vrchního soudu Simony Heranové odvolací senát ve středu rozhodl o všech odvoláních.

„Mohu potvrdit, že včera bylo rozhodnuto o všech odvoláních, která byla proti rozsudku soudu prvního stupně v této věci podána. Rozhodnutí však bylo učiněno v neveřejném zasedání, proto k jeho obsahu zatím nebudeme sdělovat bližší informace, dokud se s ním nebudou moci seznámit strany trestního řízení,“ uvedla ve čtvrtek Simona Heranová z tiskového oddělení Vrchního soudu v Praze.

Pelta podle loňského rozsudku městského soudu, který nyní odvolací soud zrušil, využil své osobní známosti s náměstkyní pro řízení sekce sportu Kratochvílovou a ovlivňoval ji zejména při jejich schůzkách v bytě v centru Prahy tak, aby poskytla dotace konkrétním žadatelům. Mimo jiné jí předložil seznam preferovaných žádostí.

Kratochvílová si pak počínala s vědomím, že nedůvodně znevýhodní ostatní žadatele. Podle rozsudku takto zvýhodnili 18 žadatelů a chtěli tím způsobit škodu nejméně 175,8 milionu korun. Kratochvílová se podle verdiktu pokusila o zneužití pravomoci, o porušení povinnosti při správě cizího majetku a o zjednání výhody při zadání veřejné zakázky. Pelta ji pak k těmto činům podle městského soudu navedl.

O sportu jsem měla chabou znalost, přiznala Kratochvílová v dotační kauze

Obžaloba také tvrdila, že Kratochvílová ovlivnila v roce 2017 výši dotací ve prospěch Peltovy FAČR a Janstovy ČUS a že mužům vynášela informace. Fotbalové asociaci takto žena podle státního zastupitelství zajistila na úkor ostatních žadatelů navýšení státní podpory o 19,8 milionu korun, unii sportu o 11,5 milionu korun. Městský soud ale v této části všechny obžalované včetně Pelty a Kratochvílové osvobodil.

Kvůli případu dříve rezignovala exministryně školství Kateřina Valachová (ČSSD). Soudkyně z Obvodního soudu pro Prahu 1 Pavla Hájková dala státnímu zástupci letos v srpnu podnět k zahájení stíhání Valachové kvůli křivé svědecké výpovědi. Podle ní Valachová nemluvila pravdu, když u soudu vypovídala o pracovních a smluvních vztazích s advokátkou Petrou Novákovou. Za zmíněný přečin hrozí šest měsíců až tři roky vězení. O případu informoval minulý měsíc server Seznam Zprávy.

Soudkyně chce stíhat Valachovou kvůli křivé výpovědi o sportovních dotacích

Kauza stála místo i Kratochvílovou a Peltu, který se svého postu ve FAČR vzdal z vazby.

Byt, kde se milenci Pelta s Kratochvílovou scházeli, odposlouchávala policie. Nevycházelo se ovšem pouze z pořízených odposlechů, ale také z dalších provázaných důkazů, například listinných. Skutky zůstaly ve stadiu pokusu, protože dotace nakonec poskytnuty nebyly. Ministerstvo totiž po zatčení Kratochvílové v květnu 2017 vyplácení pozastavilo, příslušné dotační programy zrušilo a následně je vyhlásilo znovu.

Výběr událostí kolem kauzy zneužívání státních dotací do sportu

3. května 2017 - V sídle Fotbalové asociace ČR (FAČR) zasahovala policie, která zadržela předsedu Miroslava Peltu. Vyšetřovatelé prohledali kanceláře v souvislosti s dotacemi ministerstva školství (MŠMT), kde rovněž zasahovali stejně jako na pražském magistrátu. Zadrženi byli i náměstkyně ministryně školství Simona Kratochvílová, šéf České unie sportu (ČUS) Miroslav Jansta, pražský zastupitel Karel Březina (ČSSD) a ředitelka odboru sportu na magistrátu Soňa Fáberová. Policie vyslýchala také exšéfa odboru sportu MŠMT Zdeňka Břízu.

- Pražská vrchní žalobkyně Lenka Bradáčová uvedla, že tři osoby (Pelta, Bříza a Kratochvílová) a jedna firma (FAČR) byly obviněny mimo jiné ze zneužití pravomocí a sjednání výhody při zadání veřejné zakázky.

4. května 2017 - Žalobci navrhli vazbu pro Peltu a Kratochvílovou, kteří se podle policejních odposlechů domlouvali na přípravě a ovlivňování dotačních programů.

5. května 2017 - Soud rozhodl o vazbě pro Peltu a Kratochvílovou. Pelta vzápětí podal stížnost k soudu.

9. května 2017 - Ministryně školství Kateřina Valachová (ČSSD) oznámila, že kvůli kauze podá demisi. Pozastavila dotace.

11. května 2017 - Radiožurnál uvedl, že Pelta s Kratochvílovou se domlouvali na dotacích nezávisle na jednání komise. Pelta si také podle Radiožurnálu s pomocí Břízy vynutil navýšení dotace pro FAČR až poté, co bylo o dotacích na MŠMT rozhodnuto.

26. května 2017 - Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) přijal rezignaci Valachové. Zároveň navrhl do funkce ministra školství náměstka Valachové Stanislava Štecha. Prezident Miloš Zeman ho jmenoval 21. června.

2. června 2017 - Valná hromada FAČR nezvolila nové vedení, poté pověřila současný výkonný výbor, aby svolal mimořádnou valnou hromadu nejpozději do 31. prosince. Po schválení úpravy stanov prodloužili delegáti mandát stávajícímu výkonnému výboru.

6. června 2017 - Pelta se vzdal funkce předsedy Fotbalové asociace ČR. Rezignaci zaslal po svém advokátovi z vazby.

7. června 2017 - Pelta byl propuštěn z vazby.

11. července 2017 - Pelta rezignoval na funkci místopředsedy Českého olympijského výboru (ČOV).

25. července 2017 - Policie obvinila v kauze manipulací s dotacemi ČUS jejího předsedu Janstu a generálního sekretáře Jana Boháče.

28. července 2017 - Kratochvílová byla propuštěna z vazby.

11. prosince 2017 - Česká televize informovala, že policie obvinila bývalého bezpečnostního manažera FAČR Martina Syneckého z toho, že Peltovi vyzradil nasazení policejních odposlechů do jeho kanceláře.

6. července 2018 - Vrchní státní zastupitelství v Praze poslalo k soudu vyšetřování úniku informací z prověřování kolem Pelty. Obžalobu podal státní zástupce Ondřej Trčka na Syneckého.

12. listopadu 2018 - Policie rozšířila stíhání FAČR a Pelty v kauze dotací o korupci. Do té doby byli asociace, Pelta i další lidé a organizace stíháni pro zneužití pravomoci, sjednání výhody při zadání veřejné zakázky nebo porušení povinnosti při správě cizího majetku.

6. února 2019 - Nejvyšší státní zastupitelství zrušilo v kauze dotací rozšíření stíhání FAČR a Pelty, které se týkalo údajného podplácení. Vyhovělo tak stížnostem obviněných.

27. února 2020 - Pražský vrchní soud pravomocně osvobodil Syneckého obžalovaného z vyzrazení odposlechu v kanceláři Pelty.

2. března 2020 - Pražské vrchní státní zastupitelství podalo obžalobu v kauze, a to na pět lidí a dvě právnické osoby. Obžalovanými byli Pelta, Jansta, Kratochvílová, Bříza a Boháč a dvě organizace - FAČR a ČUS.

16. června 2020 - Začalo hlavní líčení v kauze, soud jako jedinou z obžalovaných nevyslechl Kratochvílovou, která se omluvila, že je hospitalizovaná.

24. srpna 2020 - Pokračovalo soudní líčení, soud už vyslechl i Kratochvílovou. Jako svědci vystoupili například bývalý premiér Sobotka, bývalá ministryně Valachová či předseda ČOV Jiří Kejval.

12. října 2021 - Státní zástupce navrhl pro obžalované tresty od pěti do deseti let vězení, peněžité tresty a také zákazy činnosti. Nejdelší odnětí svobody žádal pro Kratochvílovou, pro Peltu chtěl devět let vězení a peněžitý trest 25 milionů korun, pro Janstu pět let vězení a dvoumilionový trest. Tresty žádal i pro obě obžalované organizace - ČUS měla zaplatit 2,5 milionu korun, FAČR pět milionů.

14. října 2021 - Pelta u soudu zopakoval, že zásadně nesouhlasí s obžalobou. Vinu opět odmítli i zbylí obžalovaní.

26. listopadu 2021 - Soud uznal Peltu i Kratochvílovou v kauze zmanipulování sportovních dotací vinnými. Bývalému předsedovi FAČR uložil šest let vězení, pětiletý zákaz činnosti a pětimilionový peněžitý trest. Kratochvílovou poslal do vězení na 6,5 roku. Naopak osvobodil předsedu ČUS Janstu, sekretáře unie Boháče i bývalého ministerského odboru sportu Břízu. Pelta i Kratochvílová se proti rozsudku hned na místě odvolali, odvolalo se i státní zastupitelství, a to v neprospěch všech obžalovaných.

11. srpna 2022 - Seznam Zprávy napsal, že soudkyně Pavla Hájková, která soudila část dotační kauzy kolem Pelty, dala státnímu zástupci podnět k zahájení stíhání exministryně školství Kateřiny Valachové kvůli křivé svědecké výpovědi. Podle soudkyně Valachová nemluvila pravdu, když u soudu vypovídala o pracovních a smluvních vztazích s advokátkou Petrou Novákovou.

1. září 2022 - Vrchní soud v Praze zrušil odsuzující rozsudek nad Peltou a Kratochvílovou. Informovala o tom Česká televize (ČT). Případem se bude muset znovu zabývat Městský soud v Praze.

Autoři: ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Zavolíme! Kandidáti do eurovoleb zápolí v debatě vysílané i studentům škol

26. dubna 2024  5:42,  aktualizováno  9:13

Přímý přenos Šest kandidátů pro volby do Evropského parlamentu přijalo účast v debatě Zavolíme!, která je...

Byl na vozíku, po výměně kyčlí běhá, trénuje na maraton. Pomáhá mu konopí

26. dubna 2024  8:58

Jakub Kryšpín pracoval, dálkově studoval vysokou školu, měl plány do budoucna. Ty ale v roce 2006...

Z mrazu konečně do tepla. Už dnes bude 17 stupňů, o víkendu i přes 20

26. dubna 2024  8:21

Chlad a mráz zřejmě končí. Meteorologové avizují už na pátek teploty přes patnáct stupňů, o víkendu...

Ukrajinci dočasně stahují tanky Abrams. Jsou zranitelné při nasazení dronů

26. dubna 2024  8:01

Ukrajina dočasně stáhla z boje americké tanky Abrams M1A1, které se ukázaly být zranitelné při...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit bývalému konkurentovi 21...