Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Mnozí nás volili jako nejmenší zlo, řekl premiér Fiala na kongresu ODS

  6:16aktualizováno  22:10
Lidé dali koalici Spolu ve volbách šanci i proto, že ji mnozí považovali za nejmenší zlo, připustil premiér a předseda ODS Petr Fiala. „Musíme si přiznat, že mnozí nás volili nikoliv proto, že by nás milovali a bezezbytku nám věřili,“ řekl v pátek na volebním kongresu občanských demokratů v Praze.
Premiér Petr Fiala při projevu na kongresu ODS

Premiér Petr Fiala při projevu na kongresu ODS | foto: Ladislav Křivan, MAFRA

„Volili nás proto, že jsme jim přišli jako v tu chvíli nejmenší zlo. Nejmenší zlo z těch, kterým Česká republika v posledních letech čelí. Prostě si řekli, že zavřou oči a ještě jednou to s námi zkusí. To musíme mít na paměti. Každý z nás. A podle toho se musíme chovat. Ve vládě, v krajích, v parlamentu, ale i v místních zastupitelstvech,“ nabádal kolegy předseda vlády.

Válka ohrožuje i nás, pokud se agresora nepodaří včas zastavit

V projevu na kongresu se Fiala vyjádřil k válce, kterou rozpoutalo Rusko proti Ukrajině, jíž se Česko snaží pomáhat. „Válka ohrožuje i nás, pokud se agresora nepodaří včas zastavit,“ řekl premiér.

„Sotva jsme se vyrovnali s vlnou omikronu a ve vysokém tempu dokázali připravit a prosadit protiinflační rozpočet, Evropu zasáhla válka,“ uvedl předseda vlády ve svém projevu.

„Investovat do naší obrany se vyplatí,“ řekla i ministryně obrany Jana Černochová. Česko podle ní zatím Ukrajině dodalo vojenský materiál v hodnotě 1,1 miliardy korun. „V těchto dodávkách budeme pokračovat,“ uvedla na kongresu ODS.

„Musíme činit maximum pro to, aby ukrajinská strana byla silná a nepřítele porazila, je to naším bytostným zájmem, protože víme, že na Ukrajině se bojuje i za nás,“ řekla Černochová.

Bojují i za nás, my to dobře víme, řekl Stanjura

Podobně se vyjádřil i ministr financí a první místopředseda ODS Zbyněk Stanjura. „Bojují za nás a my to dobře víme,“ prohlásil. Vadí mu, když někteří lidé zpochybňují pětitisícikorunový příspěvek uprchlíkům, ukrajinským matkám s dětmi, zatímco ukrajinští muži bojují proti ruskému agresorovi.

Podle premiéra Fialy je štěstím, že se vláda neopírá ani o populisty, ani o proruské extrémisty. „Splnil jsem to, k čemu jsem se vám zavázal před dvěma lety,“ řekl delegátům Fiala.

„Česká republika má opět slušnou demokratickou vládu,“ uvedl premiér, který bude v sobotu obhajovat svůj post předsedy strany. Stejně jako první místopředseda ODS a ministr financí Zbyněk Stanjura nemá Fiala protikandidáta. Ve vedení ODS naopak končí šéf Senátu Miloš Vystrčil.

Zemi se podařilo ubránit před destrukcí ze strany populistů a extrémistů, řekl premiér

Na kongresu v pátek Fiala zrekapituloval úspěchy, jichž pod jeho vedením dosáhla ODS. V krajských volbách získala o polovinu více mandátů a čtyři posty hejtmany, v Senátu dokázala vytvořit největší klub a získala post šéfa horní komory parlamentu pro Vystrčila.

Hlavním úspěchem bylo vítězství v říjnových volbách, po nichž ODS odstavila od vlády ANO Andreje Babiše,

„Slíbil jsem dát do voleb takovou formaci, aby nepropadly hlasy středopravicových voličů a jsem rád, že jsme do toho šli SPOLU,“ řekl předseda vlády. Připomněl, že slíbil straně ubránit zemi před destrukcí ze strany populistů s extrémisty a konec polokomunistické vlády. „To se nám povedlo,“ prohlásil premiér.

Bývalou vládu kritizoval za činnost při epidemii covidu-19. „Vyšli jsme z pandemie se stamiliardovými dluhy, z nichž bohužel významná část byla rozházena minulou vládou Andreje Babiše na výdaje, které s pandemií vůbec nesouvisely,“ řekl Fiala. Kabinet Andrej Babiše znal podle něj při epidemii jen předražené nákupy a lockdowny. 

Prozradí ODS, koho chce na Hradě?

Občanští demokraté by na kongresu, jehož podtitulem je heslo „Věříme v budoucnost“, teoreticky mohli mluvit i o tom, kdo by měl být příštím prezidentem. Mandát Miloši Zemanovi končí příští rok v březnu. „Toto určitě nebude, ale pečlivě pracujeme na tom, abychom měli kvalitního kandidáta,“ uvedl při příchodu na kongres premiér Fiala.

Jako výzvu by měli občanští demokraté vzít podle předsedy Senátu Miloše Vystrčila zvolení prezidenta, který by se za dva roky zúčastnil kongresu ODS.

Politici ODS mají ambici najít kandidáta, který by měl podporu buď celé vládní koalice, nebo aspoň koalice SPOLU, a měl by reálnou šanci porazit v prezidentské volbě šéfa ANO Andreje Babiše. Ten sice kandidaturu na Hrad zatím nepotvrdil, ale politici napříč spektrem s ní počítají.

Najít takového společného kandidáta se zatím vládní koalici nepodařilo, i proto, že její pozornost se soustředí v posledních týdnech na problémy související s válkou proti Ukrajině, kterou rozpoutalo Rusko, zejména na řešení uprchlické vlny z Ukrajiny.

V minulosti byla z politiků ODS v souvislosti s prezidentskou volbou zmiňována jména šéfa Senátu Miloše Vystrčila, který na kongresu skonči ve vedení ODS a na podzim ho čeká obhajoba křesla v horní komoře paralmentu, senátorky Miroslavy Němcové či europoslance a místopředsedy ODS Alexandra Vondry.

Fiala dřív svou kandidaturu na Hrad vyloučil

Premiér Fiala v únoru možnost, že by kandidoval na Hrad, odmítl. „Přede mnou je celá řadu úkolů v čele vlády a jsem odhodlaný je uskutečnit. Prezidentskou kandidaturu skutečně nezvažuji. Co se týká kandidátů na prezidenta, vedeme o tom jednání, věřím, že se nám podaří najít dobrého kandidáta, který bude mít podporu minimálně koalice SPOLU,“ uvedl pro iDNES.cz předseda vlády.

Kdo na Hrad za koalici? Jaké plány mají premiér Fiala, Vystrčil a Němcová

V pátek Fiala i ministři za občanské demokraty a členové vedení ODS vystoupili s projevy.

V sobotu v hale O2 Universum, kde před časem bylo velkokapacitní očekovací centrum a běžně se tu konají spíše koncerty, vystoupí před volbou vedení ODS jako hosté šéfové dalších vládních stran a také ukrajinský velvyslanec Jevhen Perebyjnis.

Kongres byl původně plánován na polovinu ledna, ale ODS ho odložila kvůli opatřením proti šíření koronaviru. Při kongresu si občanští demokraté připomenou loňské třicáté výročí vzniku strany.

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Mají rakovinu, metastázy a nic nezabírá. Léčba je, ale pacienty by stála miliony

22. května 2024

Premium Muži s metastazující rakovinou prostaty, na kterou už nezabírá jiná léčba, se upínají k poslední...

Zvedneme minimální mzdu o tisíce, drtí predikce Zaorálek

22. května 2024

Sociální demokracie, kdysi nejsilnější strana, vypadla ze Sněmovny a teď se snaží proniknout...

Proč se malým Němcům nedaří v matematice. Ve školství nefunguje integrace

22. května 2024

Premium Vypadá to, jako by němečtí žáci najednou ztratili schopnost počítat. Podle nové studie německé...

Vyhrajte vstupenky na finále MS v hokeji. Máte jedinečnou šanci s iDNES Premium

22. května 2024

Je tady ještě jedna šance, jak získat vstupenky na finále hokejového mistrovství světa! Dvě místa v...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Nejhorší noční můra, řekla žena, která v botě syna objevila cizí AirTag

Mého syna někdo sleduje. S takovým pocitem několik týdnů žila žena z Floridy poté, co na svůj iPhone začala dostávat...

Anální sex je výzva. Nejvíc tabu je však v Česku jiná praktika, říká průzkum

Erotické hračky nepředstavují podezřelou exotiku, v ložnicích jsou jako doma. Ostatně jako masturbace. I orální sex....

Svěrák se na mě nedíval jen jako na hezkou buchtu, říká Radka Pavlovčinová

Jan Svěrák ji vidí jako robotku. Radka Pavlovčinová v nové hře filmového a teď už i divadelního režiséra hraje umělou...

Zásnubní šaty elegantní princezny. Spustily Kate efekt, návrhářku zničily

Seriál Když si jeho šaty oblékne některá z členek královské rodiny, obvykle to každý návrhář oslavuje jako životní úspěch....

BMW prohrálo soud s budějovickým prodejcem ojetin o právo na užití loga

Exkluzivně Může nezávislý prodejce ojetých aut používat na provozovně logo automobilky, i když s ní nemá žádnou smlouvu? Vrchní...