Tisková konference poslaneckého klubu Hnutí ANO. Na snímku hovoří Alena...

Tisková konference poslaneckého klubu Hnutí ANO. Na snímku hovoří Alena Schillerová. (26. dubna 2022) | foto: Ladislav Křivan, MAFRA

Volby by vyhrálo ANO. Piráti, KDU-ČSL ani TOP 09 by své mandáty neobhájili

  • 155
Hnutí ANO by na konci května vyhrálo volby se ziskem 30,1 procenta, vyplývá z průzkumu společnosti SANEP. Na druhém místě by skončila ODS. Dalšími politickými útvary, které by se dostaly do Sněmovny, by bylo Okamurovo hnutí SPD a Starostové a nezávislí (STAN). Ostatní strany včetně členů vládnoucí koalice by na potřebných pět procent nedosáhly.

Opoziční hnutí ANO během měsíce května podle SANEP opět posílilo. Celkově o dva procentní body na 31,1 procenta a se značným náskokem by tak nyní vyhrálo volby.

Druhá by skončila ODS premiéra Petra Fialy. Získala by 19,6 procenta, což je oproti minulému měsíci mírné zhoršení.

Třetí stranou v pořadí by podle SANEP bylo hnutí SPD, které na rozdíl od ostatních stran společně s ANO opět posiluje. V současné době se voličské preference SPD pohybují kolem 14,3 procenta.

Posledním subjektem, který by se dostal do Sněmovny, by bylo hnutí STAN se 7,8 procenty.

KOMENTÁŘ: Pětikoaliční účet za Antibabiše. Piráti padají, ODS sílí

Na pětiprocentní hranici by nedosáhli Piráti, kteří ve voličských preferencích nadále klesají a v současné době se pohybují kolem 4,6 procenta.

Pod pěti procenty by skončila i KDU-ČSL (4 %), Svobodní (3,6%), TOP 09 (3,3 %), ČSSD (2,3 %) a Zelení (1 %).

Volební preference společnosti SANEP květen 2022 (31. května 2022)


Výsledky voleb

Volby do Evropského parlamentu vyhrálo v Česku hnutí ANO. Koalice SPOLU skončila na druhém místě. Koalice Přísahy a Motoristů a Stačilo! předběhli STAN a Piráty.

Video