Z chyb jsem se poučil, řekl Vojtěch. Počítá s testy žáků i po prázdninách

  • 545
Staronový ministr zdravotnictví Adam Vojtěch při nástupu do funkce uvedl, že se poučil z předchozích chyb a že jeho prioritou je udělat “tečku“ za covidovou epidemií. Také chce zajistit návrat zdravotnictví do předcovidového stavu a dohnat co nejvíce odložené péče. Také počítá s povinným testováním žáků a studentů po návratu z letních prázdnin do škol. Řekl, že tam vidí potenciální riziko šíření koronaviru

Vojtěch řekl, že je nezbytné, aby jeho předchůdce Petr Arenberger absolvoval bezpečnostní prověrku povinnou pro ředitele fakultních nemocnic. Je to podmínka pro to, aby se Arenberger mohl udržet v čele vinohradské nemocnice. Brzy o ni požádá.

Premiér Andrej Babiš řekl, že Vojtěchovou úlohou bude zavedení covidpasu. V pondělí má předložit upravený návrh zákona vládě. Podle Babiše se také zvažuje, že by se přeočkování proti covidu mohlo týkat chronických pacientů a lidí nad 65 let. Strategii má rovněž připravit nový ministr.

Prezident Miloš Zeman před polednem Vojtěcha jmenoval do úřadu. Slavnostní ceremonie se oproti zvyklostem neuskutečnila. Vojtěch si od hlavy státu převzal jmenovací dekret.

Po schůzce s prezidentem Vojtěch řekl České televizi, že o ruské vakcíně Sputnik V, za kterou dlouho lobboval Zeman, spolu nehovořili. Problém je nyní podle staronového ministra takový, že je potřeba vyočkovat vakcíny, které už k dispozici jsou. „Ten zájem mladší generace je potřeba zvýšit,“ podotkl.

Nový ministr se vyjádřil i k verdiktu Nejvyššího správního soudu, který pro nezákonnost zrušil regulaci provozu restaurací, heren a kasin. „Není dobrou vizitkou ministerstva, že soudy opakovaně ruší vydaná opatření, kterými úřad například omezoval provoz restaurací či dalších služeb,“ odpověděl Vojtěch s tím, že se s verdiktem musí teprve seznámit.

Dodal také, že se mu nelíbí pokud jsou některá opatření rušena s poukazem na to, že jsou nedostatečně zdůvodněna. Chce udělat vše pro to, aby takových případů bylo minimum.

Poslední rozhodnutí NSS vstoupilo v platnost až ve chvíli, kdy ministerstvo vydalo další mimořádné opatření, které bylo v základních bodech totožné a zakazovalo přítomnost veřejnosti ve vnitřních prostorách restaurací, heren a kasin. Soud uvedl, že takové omezení je nezákonné.

Z rozhodnutí NSS podle advokáta Štěpána Ciprýna vyplývá, že nyní neexistuje legislativa, na základě které by ministerstvo mohlo požadovat uzavření vnitřních prostor stravovacích zařízení. Neumožňuje to ani pandemický zákon.

Ministerstvo ve vydaných opatřeních omezuje provozovny tak, že v nich zakazuje přítomnost veřejnosti. Ani podle zákona o ochraně veřejného zdraví nemůže ministerstvo zdravotnictví plošně zakázat široké veřejnosti vstup do stravovacích zařízení. Omezení by muselo cílit na osoby podezřelé z nákazy covidem-19, ale podle rozsudku NSS to nelze chápat tak, že podezřelou osobou může být každý.

Vojtěch při nástupu na ministerstvo svůj návrat zdůvodnil potřebou dokončit práci, kterou započal. Jeho prioritou bude kromě řešení epidemie covidu-19 připravovaná legislativa a financování zdravotnictví. Kvůli epidemii bude podle něj třeba se připravovat na podzimní období a návrat dětí do škol.

„Ve Sněmovně je ještě celá řada zákonů, na kterých jsem pracoval jako ministr,“ uvedl. Poslanci projednávají například velkou novelu zákona o veřejném zdravotním pojištění, která mění například vstup nových léků do úhrady pojišťoven, zákon o návykových látkách, zavádějící nová pravidla pěstování léčebného konopí, či legislativu, která má nastavit jednotná pravidla pro elektronizaci zdravotnictví.

Zásadní bude podle něj také nastavení úhrad za zdravotní péči z veřejného zdravotního pojištění. „Musíme dokončit takzvanou kompenzační vyhlášku, kterou jsme vydali v loňském roce a teď ji budeme muset vydat znovu,“ řekl.

Vyhláškou ministerstvo pojišťovnám stanoví, jak mají nemocnicím a dalším poskytovatelům zdravotní péče platit za péči, které odvedli méně než bylo plánováno, nebo s ní měli kvůli epidemii vyšší náklady. Vyhláška zohledňuje také odměny zdravotníkům, kvůli kterým byl ale Vojtěch loni odbory kritizován. Podle něj odměny neměly být plošné.

Viklá se pod Arenbergerem i křeslo ředitele nemocnice? Nemá prověrku

Pracovat bude i na úhradové vyhlášce pro příští rok, jejíž parametry v současné době vznikají v dohodovacím řízení mezi pojišťovnami a zástupci segmentů péče. Bude podle Vojtěcha třeba řešit i další finanční zdroje. Jeho předchůdci Jan Blatný a Petr Arenberger (oba za ANO) mluvili o navyšování platby za státní pojištěnce ze státního rozpočtu, řádově ve stovkách korun měsíčně.

Uvidí se, co s Arenbergerem dál

„Pro zdravotnictví teď nastává doba pomalého návratu ke standardní necovidové péči, ale musí být zajištěna stabilita a rozvoj pro všechny segmenty,“ dodal Vojtěch.

Vojtěch se také vyjádřil k svému předchůdci Arenbergerovi a jeho pozici ředitele vinohradské nemocnice. „Já bych vyčkal na výsledky kontrol, které byly v nemocnici nařízeny, pak bych dělal další závěry. To je férové a korektní,“ upozornil.  Také řekl, že Arenberger požádá o bezpečnostní prověrku, jak na šéfech nemocnic sám Vojtěch, když byl poprvé ministrem, už dříve vyžadoval.

Teď tady chvíli jsem, zvěstoval Arenberger s cílem zlepšit komunikaci

Arenberger ve funkci skončil po 48 dnech. V posledních dnech čelil kritice za to, jak informoval o svém majetku. Podle Babiše se Arenberger rozhodl podat rezignaci kvůli tlaku na svou rodinu.

Řekl, že končící ministr podcenil, že na úrovni ministra „musí být majetková přiznání a další věci daleko přísnější“. Arenberger za své jediné pochybení považuje nesprávně vyplněné majetkové přiznání. Označil se za faktickou oběť mediálního lynče.

Babiš Arenbergerovo rozhodnutí poděkoval, že přijal krátce před volbami tuto funkci. „Není jednoduché být ministr zdravotnictví, ale vykonával funkci s péčí zodpovědného ministra, pracoval, snažil se mediálně vysvětlovat věci,“ uvedl Babiš s tím, že rezignace přišla po vzájemné domluvě.

Lékaře konec Arenbergera překvapil. Vojtěch je skvělý tah, myslí si Maďar

Vojtěch se ministrem zdravotnictví se stal v prosinci 2017, kdy byl jmenován v první Babišově vládě, stejnou funkci získal i ve druhém Babišově kabinetu. Na funkci rezignoval loni v září s vysvětlením, že ho řízení resortu v době první vlny koronaviru neúměrně zatížilo.

„Už to můžu říci, ministr nebude pátý, ale čtvrtý a bude to Adam Vojtěch. V září se po covidové zátěži rozhodl, že odejde. Mě to mrzelo, myslím, že byl velice dobrý ministr. Teď jsme se domluvili, že nastoupí a zůstane ve funkci ministra až do konce této vlády,“ oznámil v úterý premiér.

Nahradil ho epidemiolog Roman Prymula, kterého vystřídal dětský hematolog Jan Blatný. Arenbergera Babiš uvedl do úřadu 7. dubna. Ve funkci strávil o deset dní víc než Prymula.

Opozice návrat Vojtěcha vesměs kritizuje. „Ministři se točí jako na orloji a ten orloj se točí stále rychleji,“ řekl ve Sněmovně šéf hnutí STAN Vít Rakušan. Návrat Vojtěcha označil za tragikomický důsledek toho, kam až to vláda dopracovala.

Vojtěch se jmenováním ministrem rezignoval na post předsedy představenstva Krajské zdravotní, upozornil web Seznam zprávy.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video