Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Obrana na nákupech motorek: pět pro policii, speciálové fasují koloběžky

  20:52
Vojenská policie pořizuje nové motorky. Čtyři z pěti nových strojů budou v provedení s výstražným světelným a zvukovým zařízením, zbývající v civilním provedení. Nových strojů se dočká i 601. skupina speciálních sil. Ta po terénních čtyřkolkách za desítky milionů korun nakupuje skládací elektrokoloběžky. Oslovený expert krok nechápe.
Vojenská policie má ve svém autoparku řadu motorek, zejména pak značky BMW.

Vojenská policie má ve svém autoparku řadu motorek, zejména pak značky BMW. | foto: Michal Voska, iDNES.cz

Prostějovští vojáci ze 601. skupiny speciálních sil plánují další nákupy techniky. V nedávné době to bylo pořízení čtyřkolek za více než 22 milionů korun. Nyní se speciálové vrací k jednostopým vozidlům, nicméně trochu jiného charakteru než obvykle.

Vojenský útvar, který se ve smlouvách kryje označením VÚ 8280 Prostějov, vždy měl tu nejlepší možnou techniku, ale i výrazně odlišné zbraně od zbytku české armády. Včetně výstroje a kamufláže. Nejnovější výběrové řízení nicméně příliš nezapadá do koncepce této jednotky, která má za úkol například pronikání do týlu nepřítele, navádění vzdušných útoků, ale třeba se i podílet na osvobození rukojmí.

Trochu úsměvným je nákup čtyř elektrokoloběžek v rozdílných specifikacích. Na trhu sice existují modely, které jsou přímo určeny pro taktické operace, hlídkovou činnost ale i speciální účely, například model Mosphera za statisíce korun, ale tato koloběžka cílem zájmu vojáků z 601. skupiny speciálních sil není.

Elektrokoloběžka Mosphera

Ti poptávají dva typy. Jeden s výkonem v každém kole minimálně 800 Wattů, dojezdem 75 kilometrů a rychlostí větší než 50 kilometrů v hodině. Koloběžka má být vybavena silnou baterií a celý stroj nemá být těžší než 30 kilogramů. Výkonná koloběžka musí uvést nejméně stodvacetikilogramový náklad a být voděodolná.

Druhý typ je o něco méně výkonný, vojáci požadují v každém kole nejméně 550 Wattů, dojezd alespoň padesát kilometrů a rychlost atakující minimálně čtyřicítku. Maximální hmotnost je omezena na dvacet kilogramů, ale se stejným zatížením jako předchozí typ. Obě koloběžky mají shodně mít sklopnou konstrukci pro snadné přenášení.

Vojáci 601. skupiny speciálních sil v Afghánistánu.

Malé rozměry a nízká váha umožní snadný transport prakticky jakýmkoliv dopravním prostředkem, který speciálové využívají.

Převoz je například možný i na zmíněných čtyřkolkách, které vojáci pořizují. Nejde o běžné řešení, ale postupy těchto jednotek a ani jejich nasazení se nezveřejňují a ani na dotaz redakce iDNES.cz o smyslu nákupu elektrokoloběžek nebylo odpovězeno.

Naopak se ale redakci vyjádřil Lumír Němec, který dříve velel již neexistujícímu útvaru speciálních operací Vojenské policie SOG, který operoval po celém světě.

České speciální síly získají nové čtyřkolky. Budou stát desítky milionů korun

„Kdyby to bylo třeba pro městskou policii, koloběžky v parku a ve městě pochopím, ale když ten voják má s výstrojí sto třicet kilo, tak něco, co váží dalších třicet a není určené do terénu, to mi smysl nedává,“ řekl redakci iDNES.cz a dodal, že by ovšem chápal nákup elektrických čtyřkolek pro jejich minimální hlučnost.

Pět motorek pro policii

Nových strojů se dočká i Vojenská policie. Ve srovnání s vojáky z Prostějova ovšem půjde o obvyklý nákup pětice motorek. Ty primárně využívá dopravní a pořádková služba a oddělení doprovodů při zabezpečení vojenských akcí, kontrole a monitoringu zájmových objektů a prostor, při služebním výkonu dopravně pořádkových hlídek. Dále pak k doprovodu chráněných osob a vojenských konvojů nebo například při zajišťování dopravně bezpečnostních akcí.

Vojenská policie motocykly disponuje na všech svých velitelstvích. Používá jich několik desítek. Naposledy je bylo možné spatřit na Dnech NATO jako doprovod kolon delegací. Nevýhoda jednostopých vozidel ale spočívá v jejich sezónnosti. „Zpravidla je lze k výkonu služby využívat jen v rozmezí měsíců březen až říjen,“ uvedla již dříve Nikola Hájková z Vojenské policie.

Prezident Petr Pavel na svém BMW R 1250 GS, modelu, který používá i Vojenská policie.

V případě této obměny autoparku volí policisté čtveřici v úpravě s majáky, sirénou a polepy Vojenská policie, jeden kus v civilním provedení bez dalších zásahů.

„Tyto motorky nahrazují starší stroje a také jednu motorku, která byla poškozena po srážce se zvěří,“ uvedla Kateřina Mlýnková z Vojenské policie. Značka specifikována není, ale ze zadávací dokumentace a současného autoparku lze předpokládat, že půjde opět o BMW GS. Stejný model má, mimo jiné, i prezident Petr Pavel.

Čeští lovci teroristů budou mít v Africe stejný právní status jako Francouzi

Základní verze tohoto motocyklu stojí bezmála půl milionu korun, ale řada úprav a doplňků cenu výrazně zvýší. Jde například o instalaci majáků, sirén, světelných výstražných zařízení, přídavné baterie, nebo bočních kufrů. Tím ale změny nekončí.

Dodavatel musí motorky vybavit i odpovídajícím polepem, zeleným pruhem, řadou reflexních prvků a tak podobně. S ohledem na výkonnost motorů vojenští policisté požadují možnost manuálního přenastavení palivových map pro běžnou jízdu, jízdu za deště a dynamickou, respektive sportovní jízdu.

Motorka bude schopná při maximálním výkonu dosáhnout více než dvěstěkilometrové rychlosti i s poměrně značným zatížením v podobě dodatečné baterie, kufrů a policejního vybavení, včetně hasícího přístroje.

KOMENTÁŘ: Elektrokoloběžky jsou zlo, žádný dopravní prostředek. Zakažte je

Autor:

Výsledky voleb

Volby do Evropského parlamentu vyhrálo v Česku hnutí ANO. Koalice SPOLU skončila na druhém místě. Koalice Přísahy a Motoristů a Stačilo! předběhli STAN a Piráty.

Bílý lev a Bílý kříž. Čaputová s Pavlem si vyměnili nejvyšší státní vyznamenání

  • Nejčtenější

V Turecku zemřela česká zpěvačka Victoria. Zavraždil ji její vlastní manžel

14. června 2024  8:59,  aktualizováno  11:23

Česká zpěvačka Victoria byla zavražděna v Ankaře. Podle tureckého portálu Hürriyet ji zabil její...

Ruská jaderná ponorka plula u pobřeží Floridy. Fotky ukazují její poškození

19. června 2024  13:53

Ruská flotila, která navštívila Havanu, se rozdělila. Část pluje od Kuby směrem k Venezuele,...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Komentátor Schmarcz se v televizi pohádal se Šlachtou, pak zmizel ze studia

19. června 2024  20:51

„Já jsem se zastal kluků policistů a vy do toho taháte politiku,“ začal křičet komentátor Martin...

Východem Česka prošly silné bouřky a krupobití. Padající strom zabil člověka

19. června 2024  7:32,  aktualizováno  20.6 6:37

Velmi silné bouřky, které ve středu večer zasáhly Moravu a Slezsko, mají jednu oběť. V Českém...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Tři dny v práci, poté domů s majákem. Ministr Bek jel záchranářskou uličkou

19. června 2024

Premium Ministerstvo školství proplácí coby přespolnímu politikovi Mikuláši Bekovi (STAN) přes 57 tisíc...

Poslanci rozhodnou o korespondenční volbě, je stanoven pevný čas hlasování

21. června 2024  5:23

Češi, kteří žijí, pracují či studují v zahraničí, nejspíš dostanou šanci při volbách poslat svůj...

Střelba na fakultě: Vysvětlujeme chyby policie v souvislostech

21. června 2024

Premium Policie otočila. A poprvé přiznala, že ne vše, co předcházelo střelbě na Filozofické fakultě...

Čína má zálusk na ruskou řeku. Putin jí však při návštěvě KLDR vytvořil překážku

21. června 2024

Premium Nový projekt silničního mostu mezi Severní Koreou a Ruskem přes řeku Tuman představuje omezení pro...

Policie o střelci na FF UK: Otce zavraždil kvůli obecné zášti. Nechybili jsme

20. června 2024  17:31,  aktualizováno  22:41

Pachatel střelby na fakultě neměl konflikt se svým otcem před tím, než ho zavraždil. Motivem byla...

Jan Kempa: Správný muž se nestydí své ženě projevovat lásku
Jan Kempa: Správný muž se nestydí své ženě projevovat lásku

Profesionální trenér sportovců-profesionálů i hobbíků, vytrvalec a závodník, Jan Kempa, je mužem činu. Svůj život obrátil v patnácti doslova...

Putine, běž do prd*le, zahlásil na koncertě Rod Stewart. Němci zpěváka vypískali

S překvapivou vlnou nevole se na svém nedělním koncertu v Lipsku setkal rockový král Rod Stewart. Během vystoupení se...

Skandál kolem morbidně obézní Miss Alabama. Co se ztratilo mezi řádky

Sociální sítě počátkem června rozvášnila obézní plus size modelka Sara Millikenová oceněná titulem Miss Alabama 2024....

Ostuda bratrů Bendigů v AZ-kvízu. Jan se vymlouval na trému z Mareše

Ve speciálním díle AZ-kvízu s názvem ČT art kvíz se proti sobě utkali bratři Jan a Marsell Bendigovi. V soutěži se jim...

Tvrz koupil za 76 tisíc a daroval ji manželce. Pak ruinu 20 let opravoval

Pavel David zahlédl v dubnu roku 2003 v novinách inzerát: „Prodám tvrz za 76 000 Kč.“ Ještě ten den si jel zříceninu...

Survivor 2024 má vítěze, ten si kromě titulu odnáší i výhru 2,5 milionu korun

Na platformě Voyo mohli diváci v úterý večer sledovat napínavé finále reality show Survivor Česko & Slovensko. Na Nově...