Jízdenka za 2 Kč. RegioJet vypravuje žluté humanitární vlaky pro Ukrajinu

  • 5
V úterý večer se na cestu směrem do Kyjeva vydá další vlak plný humanitární pomoci. Je to první, který zajišťuje nezisková organizace Člověk v tísni ve spolupráci s RegioJetem. České dráhy jich vypravily už několik. Nynější souprava poveze zásoby především pro ukrajinskou metropoli, včetně trvanlivých potravin, léků a hygienických potřeb.

U příležitosti odjezdu prvního vlaku s humanitární pomocí pro Ukrajinu z Prahy se bude konat tisková konference. Cestu vlaku připravuje organizace Člověk v tísni ve spolupráci s dopravcem RegioJet.

Vlak s humanitární pomocí by měl z Prahy na Ukrajinu jezdit od 1. března denně, stejně tak bude každý den v opačném směru ze Lvova do Prahy vozit ženy a děti, které před válkou utíkají.  Podle dostupných informací pořadatelů je tento projekt největším humanitárním projektem na podporu Ukrajiny v Evropě.

Ředitel Člověka v tísni Šimon Pánek , který poděkoval všem dárcům z a podporu, označil využívání vlaků za bezpečné a elegantní řešení. Šéf RegioJetu Radim Jančura jej pochválil, že se mu podařilo sehnat 600 palet pomoci za jediný den. Podle Jančury bude jeho firma vypravovat vlaky každý den před půl devátou večer. Na polsko-ukrajinské hranici náklad mají přebírat ukrajinské dráhy.

Z ukrajinské strany pak nastoupí uprchlíci. Jízdenky stojí symbolicky 2 Kč. Noční cestování lidí nazpět zdůvodnil Jančura tím, že je pro ně pohodlnější cestu prospat, tráví na ní desítky hodin. Polovinu soupravy tvoří lůžkové vagony.

Pánek připomněl, že česká souprava nemůže jet ani dál, protože na Ukrajině jsou širokorozchodné koleje. 

Vlak by měl na Ukrajinu přepravovat humanitární pomoc v podobě trvanlivých potravin, hygienických potřeb pro ženy a děti, léků a jiného zdravotnického materiálu. Tato pomoc byla zajištěna organizací Člověk v tísni, která od začátku konfliktu na Ukrajině vede účet SOS Ukrajina, na nějž mohou lidé stále přispívat. 

PŘEHLEDNĚ: Jak pomoci Ukrajině. Potřeba jsou peníze, spacáky, přilby nebo léky

Člověk v tísni kromě humanitárního vlaku vypravil již tři kamiony s potřebným materiálem do západoukrajinského města Lvov. Vezou například spacáky, karimatky, dětské plenky, hygienické potřeby a podobně. Do úterního rána se na účtu SOS Ukrajina vybralo 600 milionů korun na pomoc válkou sužované Ukrajině.

První humanitární vlak odjede v úterý 1. března před půl devátou večer z hlavního nádraží v Praze a vrátí se ve čtvrtek ráno. Na jeho vypravení se podílely také společnosti ČD Cargo a Rail Cargo Group, které poskytly nákladní paletové vozy.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video