Vláda přišla s kontroverzním nápadem vzít část peněz z důchodů bývalých komunistických pohlavárů a dát je disidentům

Vláda přišla s kontroverzním nápadem vzít část peněz z důchodů bývalých komunistických pohlavárů a dát je disidentům | foto: Koláž - iDNES.cz

Vláda chce snížit důchody bývalých komunistů a přidat disidentům

  • 1842
Jednadvacet let po pádu komunismu chce vláda udělat razantní krok k vyrovnání se s minulostí. Hodlá připravit zákon, který by každý měsíc sebral část příjmů bývalým funkcionářům KSČ a zaměstnancům totalitní tajné policie. Peníze by naopak přidal bývalým bojovníkům proti režimu.

Na přípravě zákona se podle informací MF DNES dohodly špičky vládní koalice.

O část příjmů by přišli bývalí funkcionáři Komunistické strany Československa a také zaměstnanci totalitní tajné policie, nikoli však spolupracovníci.

Vybrané peníze pak stát bude rozdělovat mezi lidi, kteří proti zločinnému režimu bojovali. Kdo bude mít na peníze nárok, by měla posuzovat komise odborníků.

"Chceme, aby trýznitelé, kteří byli aktivními funkcionáři KSČ, členové Státní bezpečnosti a další byli potrestáni za to, že činili příkoří druhým. Řešíme způsob, jak je finančně potrestat. Může to být třeba doživotní srážková daň," říká předseda poslanců TOP 09 Petr Gazdík.

"Je to výborná myšlenka, podpoříme jakékoli legislativně průchodné řešení," říká Radek John, předseda třetí koaliční strany, Věcí veřejných. Návrh podporuje i místopředseda ODS a někdejší disident Alexandr Vondra.

Novinka by mohla projít současně se zákonem o protikomunistickém odboji, o kterém bude Sněmovna jednat ve středu.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video