Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Istanbulská úmluva nestačí. Nová směrnice má upravit zákony o znásilnění, říká Jourová

  20:00
Štrasburk (od zvláštní zpravodajky iDNES.cz) - Ještě dřív, než Česko stihlo ratifikovat Istanbulskou úmluvu, vyvstaly další problémy, které je třeba řešit. Evropská komise proto už vloni navrhla směrnici o násilí na ženách, která zahrne redefinici znásilnění, ale také násilí vůči ženám na internetu. „Zpřesňujeme definici znásilnění a nastavujeme tresty poměrně vysoko,“ říká v rozhovoru pro iDNES.cz eurokomisařka Věra Jourová.

Setkání místopředsedkyně Evropské komise Věry Jourové s novináři u příležitosti končícího českého předsednictví v Radě Evropské unie (20. prosince 2022) | foto: ČTK

V roce 2017 jste byla u podpisu Istanbulské úmluvy, kterou však Česko dosud neratifikovalo. Jaké jste měla tehdy pocity? Jaké máte dnes, když vidíte, že jsme se vlastně nikam neposunuli?
Očekávala jsem, že ČR ratifikuje bez jakýchkoli pochyb. Jenže pak se rozvinula veřejná debata iniciovaná katolickou církví, která Istanbulskou konvenci dostala do úplně jiné polohy, než kterou ve skutečnosti představuje. Dnes už to žije svým životem a má symbolický význam pro dvě strany – pro konzervativní, která tvrdí, že úmluva škodí, a pro ty, pro které jde o užitečnou věc, která má zlepšit boj proti domácímu násilí a násilí na ženách.

Jsem samozřejmě pro, aby Česká republika úmluvu ratifikovala a aby se úmluva demytizovala a de-démonizovala a aby si ji znovu přečetli všichni ti, kteří podlehli tomu, čemu říkám interpretační paranoia.

Novinkou je také digitální násilí, které je vůči ženám masivní a mělo by být trestané. Proto jej chceme zařadit jako speciální skutkovou podstatu.

Jak moc je Istanbulská úmluva démonizovaná v dalších zemích, které ji nepodepsaly nebo případně neratifikovaly?
Je to totéž v bleděmodrém. Hlavně se apeluje na tradiční rodinu. A já na to říkám, že pokud má tato tradiční rodina obsahovat to, že jsou někteří členové biti, tak bychom tuto tradici měli opustit. Je také pravda, že ve státech, které neratifikovaly, mělo skutečně velký vliv to, jak se k úmluvě postavila církev. V Bulharsku a Chorvatsku je to pravoslavná církev, Polsko teď pod vlivem katolické církve uvažuje o tom, jestli ratifikaci nestáhne. Vždycky je tam zkrátka odkaz na tradici. Ta je výborná věc, pokud má zacementovat jako normu to, že jsou ženy a děti bity, je třeba proti tomu udělat maximum.

Blažek žádá odložení Istanbulské úmluvy. Chce politické debaty, vysvětlil

Je zvláštní, že v České republice má církev na veřejnou debatu takový vliv, když patříme k nejateističtějším zemím Evropy...
Mě samotnou to překvapuje a moc si neumím vysvětlit, jako je možné, že je konzervativní část tak hlasitá a úspěšná. Odpovídám jim jen tolik: když nechcete Istanbulskou konvenci, tak co uděláte proti násilí na ženách a na dětech vy sami? Jak budete obětem lépe pomáhat? Jak odstraníte nedůvěru obětí v orgány, které mají násilí řešit? Existuje řada kumulovaných problémů, kterými se stát dostatečně nezabýval. Sama jsem na to proto musela reagovat. Vloni jsem navrhla směrnici proti násilí na ženách, což je jakási náhrada právě za Istanbulskou konvenci.

Znění směrnice

Členské státy zajistí, aby následující úmyslné jednání bylo možno trestat jako trestný čin:

  • dopuštění se na ženě jakéhokoli aktu, k němuž nedala souhlas a který spočívá ve vaginální, anální nebo orální penetraci sexuální povahy, a to jakoukoli částí těla nebo předmětem;
  • zapříčinění toho, že se žena účastní s jinou osobou jakéhokoli aktu, k němuž nedala souhlas a který spočívá ve vaginální, anální nebo orální penetraci sexuální povahy, a to jakoukoli částí těla nebo předmětem.

Členské státy zajistí, aby se aktem, k němuž nebyl dán souhlas, rozuměl akt:

  • provedený bez dobrovolného souhlasu ženy, nebo v situaci, kdy žena není schopna vyjádřit svobodnou vůli z důvodu svého tělesného nebo duševního stavu – nachází-li se například ve stavu bezvědomí, intoxikace, spánku, nemoci, ve stavu ublížení na těle nebo zdravotního postižení –, a kdy je této neschopnosti vyjádřit svobodnou vůli zneužito.

Tato směrnice také upravuje problematiku hate speech, zločiny v kyberprostoru a podobně. Jaký další důležitý aspekt se tam objevuje nad rámec Istanbulské úmluvy?
Zpřesňujeme definici znásilnění a nastavujeme tresty poměrně vysoko. Není normální, aby násilník, který ženě způsobí celoživotní trauma, dostal roční podmínku. To je naprostá degradace ženy a oběti trestného činu.

Novinkou je také digitální násilí, které je vůči ženám masivní a mělo by být trestané. Proto jej chceme zařadit jako speciální skutkovou podstatu.

V jakém časovém rámci by to mělo proběhnout?
Pořád doufám, že směrnici schválí Europarlament a členské státy ještě letos a že se zavede do národních zákonů.

Debata o redefinici probíhá v Česku. Podle průzkumu organizace MV Market Research pro organizaci Konsent a podvýbor pro domácí a sexuální násilí je pro změnu legislativy většina žen. Čtrnáct států EU tuto definici již zakotvenou má. Navrhovaná směrnice jej tedy zavádí plošně?
Ano, to je přesně to, co směrnice navrhuje. Chceme do zákonů ve všech členských státech zavést přesnou definici znásilnění na základě absence souhlasu a, jak už jsem říkala, zpřísnění trestů za znásilnění.

Bude-li znásilnění definováno jako absence souhlasu, pomůže to, říká advokátka

Takže tato směrnice se, na rozdíl od Istanbulské úmluvy, přímo dotkne legislativ jednotlivých států.
Přesně tak. Směrnice očekává zavedení právě těchto definic do trestních zákoníků ve všech členských státech.

Nebojíte se, že vůči tomu bude ještě větší odpor než vůči Istanbulské úmluvě?
Pokud bude odpor od těch samých, od kterých jsem ho již slyšela, budou si protiřečit. Odpor proti Istanbulské úmluvě byl vůči článkům, které mají potírat stereotypy a jít proti tradicím, které znevažují a urážejí ženu. Tohle odpůrcům vadilo. Ale zároveň jsem od nich slyšela, že je třeba více bojovat proti násilí na ženách a na dětech. Řekla jsem – dobře, tak to dáme do evropské směrnice. A teď dělám, co jsem řekla.

Co se týče online násilí vůči ženám, je velmi specifické. A dosud se skutečně příliš neřešilo. Jak to vnímáte vy?
Nenávistných projevů na internetu si užívá každý, kdo vystrčí nos a dopustí se nějakého názoru. Já tomu říkám digitální lynč. Ale v případě, že jste žena a jako žena si dovolíte mít názor, přijdou útoky na vaši integritu, na váš věk, na váš vzhled... To je něco, co muži víceméně nevyvolávají. Reakce na ně se většinou drží v rovině reakcí na jejich názor. Kdežto na ženu se reaguje jako na ženu, a je to odpuzující stránka internetové komunikace, na kterou jsme potřebovali reagovat.

Toto násilí je často znevažováno tím, že jde „jen“ o prostředí internetu...
To ale neznamená, že to nikoho neuráží, neponižuje a nepoškozuje. Zároveň u digitálního násilí vidíme velice přímou linku na násilí v reálném světe, a to už je něco, na co reagovat musíme.

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Kvestor ČZU: Nejlepší disciplínu měli při nácviku na útok zahraniční studenti

  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Další případ zpožděné dodávky zbraní. Česká firma se soudí na Ukrajině

26. dubna 2024

Premium Vztahy mezi Českem a Ukrajinou nejsou vždycky idylické. Svědčí o tom soudní spor, na který narazila...

Světlušky mění válčení ve městech. Nové drony snížily počet padlých Izraelců

26. dubna 2024

Premium Jen několik decimetrů velký přístroj může znamenat revoluci městské války: minivrtulník, který...

Dva ruští vojáci se doznali k trojnásobné vraždě na Ukrajině

25. dubna 2024  23:07

V okupované části Chersonské oblasti na jihovýchodu Ukrajiny zadrželi dva ruské vojáky, kteří se...

Architektonickou cenu EU získal univerzitní pavilon, blízko byla i ostravská galerie

25. dubna 2024  21:23

Studijní pavilon Technické univerzity v německém Braunschweigu se stal vítězem prestižní...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit bývalému konkurentovi 21...