Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Zvyšte příspěvek na péči, žádají postižení ministra. Chtějí aspoň deset procent

  21:13
Národní rada osob se zdravotním postižením zveřejnila petici, ve které vyzývá Sněmovnu, aby iniciovala urychlené předložení novely o valorizaci příspěvku na péči alespoň o deset procent. „Pečující rodiny se dostávají do chudoby,“ varoval předseda rady Václav Krása. Podle něj sliby o valorizaci ze strany vlády a ministerstva práce a sociálních věcí poslouchají již přes rok.
ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: ČTK

„Bohužel jsem nabyl dojmu, že se to odsouvá opravdu do dalšího roku. Celé mi to připadá už jako nehoráznost! Vzhledem k tomu, že se staráme o naší babičku, která nemá, ačkoliv byla vdaná dvacet let, přiznaný vdovský důchod. Je tedy klasickou poživatelkou sólodůchodu,“ popisuje současnou situaci pan Filip, který si nepřál zveřejnit celé jméno.

Jeho babička žije v jednopokojovém bytě. „Je ročník 1928. Už z principu je to poslední uvážlivá generace, která zažila válku a dovede se více než uskromnit,“ pokračuje pan Filip. Současně však poukazuje na problémy, které nastaly v závěru léta.

„Nezvládá základní životní potřeby“

„Dolehla na ní smršť v podobě ukončených fixací energií, takže více než polovinu důchodu nyní půjde na zálohy na energie. O ostatním se netřeba zmiňovat, každý to vidíme dnes a denně, měsíc od měsíce. Všechno roste,“ nastiňuje situaci.

Pan Filip podle svých slov konfrontoval ministra práce a sociálních věcí Mariana Jurečka či premiéra Petra Fialu a předsedu Senátu Miloše Vystrčila.

Pečující o postižené padnou za oběť vládnímu šetření. Přijdou o daňovou slevu

„U prvních dvou pánů standardně bez reakce, u pana Vystrčila se mi dostalo odpovědi, že mám babičku vzít a jít pro dávky na bydlení na úřad. Musím říct, že z toho, co se zde děje, mi je vysoce úzko. Babička samozřejmě žádné dávky nechce a navíc je ve stavu, kdy není možné ji běžně transportovat a čekat ve frontě, až úřad něco sepíše. S člověkem, který nezvládá základní životní potřeby,“ popisuje pan Filip.

„Situace je alarmující“

Národní rada osob se zdravotním postižením (NRZP ČR) zhruba na začátku října zveřejnila petici, ve které mimo jiné zdůraznila, že poslední valorizace příspěvku na péči se uskutečnila v roce 2018, kdy byly zvýšeny příspěvky na péči ve III. a IV. stupni.

Od roku 2018 však podle rady došlo k obrovskému nárůstu cen ve všech oblastech života, tedy i v sociálních službách. „Situace rodin pečujících o osoby blízké je alarmující. Tyto rodiny se stále více propadají do bídy a chudoby. Všechny studie ukazují, že reálná hodnota příspěvků na péči v jednotlivých stupních ve srovnání s rokem 2012 je mírně nad 70 procent,“ píše NRZP v petici.

Sociální služby jsou bez peněz. Ministři prověří možnost převést eurodotace

Podle ní to svědčí o obrovském propadu skutečné podpory státu rodinám, které se rozhodly zajistit svým rodinným příslušníkům péči v přirozeném domácím prostředí. Ministerstvo práce a sociálních věcí s vládou podle rady slibují již více než jeden rok, že budou valorizovat příspěvky na péči, ale dosud není připravena žádná legislativa, která by tuto valorizaci zajistila.

Příspěvek na péči:

Zákon č. 108/2006 Sb., o sociálních službách v současnosti stanoví výši příspěvku ve čtyřech stupních, a to v závislosti na míře potřeby pomoci.

Drobný rozdíl je ve výši příspěvku v jednotlivých stupních u osob ve věku do 18 let a u osob starších 18 let.

I. stupeň 880,- Kč (3300,- Kč u dětí), II. stupeň 4400,- Kč (u dětí 6600,- Kč), III. stupeň 12 800,- Kč (u dětí 13 900,- Kč), IV. stupeň je u obou skupin ve stejné výše, to je 19 200,- Kč.

„Je neuvěřitelné, že ve všech oblastech došlo k valorizaci příjmů, pouze u lidí se zdravotním postižením a pečujících vláda valorizaci příspěvku na péči neustále odkládá, navzdory vysoké inflaci,“ stojí dále v petici s tím, že rada se s daným postupem odmítá smířit.

Ponižující částky

Předseda NRZP Václav Krása pro iDNES.cz doplnil, že si nemyslí, že valorizace o 10 procent by byla dostačující.

„Jsme ale realisté a uvědomujeme si, že pokud chceme alespoň trochu zlepšit finanční zajištění lidí závislých na službách, musíme odhadovat reálné možnosti státního rozpočtu, ale i ochotu politické reprezentace,“ řekl pro iDNES.cz Krása.

Současně doplnil, že NRZP navrhuje vyšší zvýšení příspěvku na péči I. a II. stupně u dospělých, protože současné částky jsou podle jeho slov opravdu až ponižující.

Krása podle svých slov jednal s ministrem Jurečkou i ministrem financí Zbyňkem Stanjurou. „Vždy jsme byli upozorněni na složitou finanční situaci státního rozpočtu,“ uvedl.

Po dohodě v koalici valorizace odložena

Podle něj ministr Jurečka původně chtěl v návrhu novely zákona o sociálních službách valorizovat příspěvek na péči, ale po dohodě v koalici byla valorizace odložena. V současné době podle Krásy slibuje, že valorizace příspěvku na péči se uskuteční v prvním pololetí příštího roku.

„My však tak dlouho čekat nemůžeme, proto jsme sami navrhli zvýšení příspěvku na péči v jednotlivých stupních a podpořili jsme náš návrh peticí. V nejbližší době by měli poslanci návrh zákona podat,“ nastínil další postup Krása.

Milion lidí pečuje o blízké a živoří. Stát pomáhá jen třetině z nich

Inflace je podle něj zásadní problém pro rodiny, které pečují o blízké osoby, které jsou závislé na jejich pomoci. Od poslední valorizace příspěvku na péči, to je v roce 2018, se zvýšily ceny služeb a zboží více jak o 30 procent. Reálná hodnota výše příspěvku na péči je na úrovni 70 procent z tehdejší částky.

„Lidé si mohou koupit menší počet služeb a rodinní pečující, kteří nemají vlastní příjmy a jsou závislí na příspěvku na péči, chudnou a tyto rodiny se propadají do bídy. Je to velmi nespravedlivé, protože nebýt jich, tak stát není schopen zajistit sociální služby pro všechny lidi, kteří potřebují pomoc,“ pokračoval Krása.

„Může dojít ke kolapsu“

Výdaje na sociální služby neustále rostou postupným stárnutím populace, ale také tím, jaké nároky stanoví různé předpisy pro poskytování sociálních služeb. „Domníváme se, že pokud mají být tyto služby ufinancovatelné, je nezbytné podpořit především domácí péči, protože ústavní péče je neuvěřitelně drahá. Dnes vybudovat jedno lůžko stojí více jak 4 miliony korun,“ podotkl předseda NRZP a současně dodal:

„Pokud dostatečně nepodpoříme péči v rodinách, může dojít ke kolapsu, který stát nebude schopen řešit.“

Revoluce v péči. Česko plánuje propojení sociálních a zdravotních služeb

Redakce iDNES.cz oslovila i ministerstvo práce a sociálních věcí. Mluvčí resortu Jakub Augusta však pouze poslal vyjádření, které již je zveřejněné na ministerském webu.

„Již zhruba rok probíhá jednání ohledně zvýšení příspěvku na péči. Na základě koaličních jednání se našla shoda a ke zvýšení by mělo dojít v polovině roku 2024. MPSV s ohledem na výdaje domácností již v minulosti zvýšilo příspěvek na mobilitu a na energie, který je určený všem, kteří jsou závislí na podpoře dýchání,“ stojí v daném vyjádření.

Plánuje zavedení nové speciální dávky

V něm se také současně píše, že lidé s postižením, kteří využívají osobní asistenci v rozsahu větším než 80 hodin měsíčně, mohou využít speciální dotační titul, který jim pomůže s financováním těchto služeb.

„Z dotačního titulu jsou financovány hodiny asistence u jednotlivce do 372 hodin měsíčně, což je ve výsledku 12 hodin asistence denně. Lidé tak zaplatí maximálně 80 hodin měsíčně a hodiny navíc mají zdarma, respektive za symbolickou cenu 1 korunu za hodinu. Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka má v plánu současně nastavit i automatický valorizačního mechanismus,“ píše dále MPSV.

Do budoucna ministerstvo podle vyjádření plánuje zavedení nové speciální dávky – doplatku k příspěvku na péči: „Tento doplatek bude určen pro ty příjemce příspěvku na péči, pro něž je jeho stávající výše objektivně nedostatečná. Podobu tohoto doplatku ministerstvo v tuto chvíli finalizuje.“

Autor:

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Kvestor ČZU: Nejlepší disciplínu měli při nácviku na útok zahraniční studenti

  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Podmínky míru musí určit Ukrajina, říká ministryně obrany Černochová

29. dubna 2024

Premium Ministryně obrany Jana Černochová (ODS) o sbírce na munici pro Ukrajinu, komunikaci náčelníka...

Vědmy jdou do akce. Mladé dronařky tvrdě cvičí a chystají se na Rusy

29. dubna 2024

Premium Ukrajina (od zpravodajů iDNES.cz) Válka na Ukrajině je v nemalé míře válkou dronů a technologií. Ukrajina, ale i Rusko je vyvíjejí,...

Americkou Oklahomu a okolní státy zasáhla série tornád. Úřady hlásí čtyři mrtvé

28. dubna 2024  22:16

Nejméně čtyři mrtvé si vyžádala série tornád, která od sobotního večera zasáhla Oklahomu. Podle...

Nikdy nekončící hrozba. Finsko si zvyká na nový vztah s Ruskem

28. dubna 2024  20:49

Ozbrojení finští pohraničníci na běžkách střeží východní část země, nejnovější a nejdelší hranici...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

KOMENTÁŘ: Z Davida Černého se stal parazit. O umění už dávno nejde

Premium Když se David Černý v televizi pohádal s kurátorkou Marií Foltýnovou, spory o jeho plastiku na obchodním domě Máj...